Míchaček i volských ok už bylo dost! Zkuste 3 originální vajíčkové snídaně hotové raz dva

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová Poprvé publikováno 8. 3. 2019
Aktualizováno 29. 7. 2019
3 minuty čtení
Míchaček i volských ok už bylo dost! Zkuste 3 originální vajíčkové snídaně hotové raz dva
29

Vajíčka k snídani, obědu a klidně i k večeři. Jsou mezi námi tací vaječní experti, co by doma s přehledem zaměstnali třeba celý kurník slepiček dávajících ta skvělá domácí vajíčka s pěkně žlutým žloutkem. No jo, jenže točit pořád dokola míchačky a omeletu může být trochu nuda, ne? Dejte svým vajíčkům šmrnc! 

Nadýchaná sladká omeleta

Budeme potřebovat:

  • 2 vejce
  • 50 g borůvek
  • šťáva z 1/2 citrónu 
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 1 PL bílého jogurtu 
  • 15 g vanilkového proteinu
  • sladidlo podle chuti 

Čas přípravy: 25 minut

1552057837_a_2414.jpg

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 170°C. 
  2. Žloutky oddělíme od bílků a dáme je do střední mísy. Přidáme šťávu i kůru z citrónu, jogurt, proteinový prášek, případně sladidlo a vše společně spojíme. 
  3. Bílky vyšleháme do tuha a opatrně je přimícháme ke zbytku ingrediencí. 
  4. Na pánvi rozehřejeme ghí, plamen stáhneme na minimum a přilijeme těsto. Vaříme asi 1–2 minuty. Jakmile se povrch začne zatahovat, opatrně omeletu poklademe borůvkami. 
  5. Pánev dáme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15 minut, dokud omeleta není krásně nadýchaná a povrch není lehce nazlátlý. 
  6. Podáváme s jogurtem a ovocem.
1552058033_a_2414.jpg
1552058212_a_2414.jpg

Na celou omeletu vychází: 

  • 261 kcal
  • 9 g sacharidů
  • 13 g tuku 
  • 28 g bílkovin
1552077972_a_2414.jpg

Ztracené vejce z mikrovlnky

Budeme potřebovat:

Na ztracené vejce:

  • 1 vejce
  • 200 ml vody
  • 1 PL octa 

Navíc:

  • pečivo (40 g)
  • 50 g cottage 
  • 50 g uzeného lososa
  • 5 g čedaru
  • bylinky

Čas přípravy: 5 minut

1552075541_a_2414.jpg

Postup:

  1. Hrnek naplníme vodou a přidáme lžíci octa. Důležité je použít studenou vodu.
  2. Opatrně do hrnku vyklepneme vejce a ujistíme se, že je celé pod hladinou. 
  3. Přikryjeme podšálkem a dáme do mikrovlnky asi na 1 minutu. Záleží na velikosti a tloušťce hrnku i na výkonu mikrovlnky. Pokud po 1 minutě ohřívání není žloutek obalený bílkem, vrátíme do mikrovlnky na dalších několik sekund. Po vytažení z mikrovlnky necháme vejce ještě alespoň 1 minutu ve vodě, abychom zabránili vybouchnutí. 
  4. Nakonec zkombinujeme se zbytkem ingrediencí a vychutnáme si parádní snídaňový sandwich.
1552075734_a_2414.jpg
1552075744_a_2414.jpg

Na jeden sandwich vychází:

  • 368 kcal
  • 17 g sacharidů
  • 20 g tuku 
  • 30 g bílkovin
1552075771_a_2414.jpg

Vejce do skla

Budeme potřebovat:

  • 3 vejce 
  • sůl, pepř, bylinky 
  • kváskový chléb
1552076452_a_2414.jpg

Postup:

  1. Vejce vytáhneme z lednice alespoň čtvrt hodiny před přípravou, aby měla pokojovou teplotu.
  2. Opatrně je vložíme do vroucí vody a vaříme 4 minuty. Poté vejce okamžitě zchladíme ledovou vodou, aby šla snadno zbavit skořápky. 
  3. Nakřápneme a oloupeme špičku skořápky, podebereme vejce lžící a vyklopíme je do sklenice. 
  4. Dochutíme solí, pepřem a oblíbenými bylinkami. Vychutnáváme s čerstvým kváskovým chlebem. 
1552077194_a_2414.jpg

Na jednu skleničku vychází:

  • 224 kcal
  • 1 g sacharidů
  • 16 g tuku
  • 19 g bílkovin
1552077225_a_2414.jpg
Byl ti článek užitečný?
Jo, super! Bohužel ne

Diskuze k článku