Nadýchané sladké žemličky s krásnou skořicovou vůní vás prostě dostanou. Úplně ideální jsou na snídani nebo na svačinu. Výborně chutnají s máslem a džemem, ale fantazii při servírování se meze nekladou.
1 porce obsahuje
- 193 kcal
- 23,3 g sacharidů
- 7,6 g tuků
- 7,4 g bílkovin
Na 10 porcí
- 100 ml mléka
- 1 lžíce třtinového cukru
- 3,5 g sušeného droždí
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 180 g špaldové mouky
- 30 g vanilkového proteinu
- 30 g práškového sladidla
- 1 vejce
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1 špetka muškátového oříšku
- 70 g másla
- 30 g goji
- 15 g moučkového cukru
- 15 g hladké mouky
- 3 g oleje
- 10 g mléka
Postup
-
Připravíme si kvásek. Ohřejeme mléko, rozmícháme v něm lžíci cukru a přisypeme půl balíčku sušeného droždí. Necháme vzejít kvásek.Ve větší misce si smícháme sypké ingredience. Uprostřed uděláme důlek, přidáme vajíčko, které musí mít pokojovou teplotu, a vzejitý kvásek. Nakonec přidáme změklé máslo a goji (které jsme dopředu zalili na pár minut vroucí vodou, tu jsme pak slili) a vypracujeme pružné těsto.
-
Těsto necháme kynout na teplém místě 1 hodinu. Rozdělíme ho na 10 stejných bochníků, které pokládáme s rozestupy na plech vyložený pečícím papírem. Bochníky jemně potřeme olejem, aby těsto nevyschlo. Necháme kynout další hodinu.
-
Vykynuté bochníky potřeme vajíčkem, počkáme 10 minut, aby jemně zaschlo, a zopakujeme to. Nakonec si smícháme ingredience na "Xko", směsí naplníme pytlík s odstřihnutou špicí a na každý bochník nakreslíme dvě čáry, které nám vytvoří kříž.
-
Vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Teplotu ihned snížíme na 180 stupňů a pečeme 15–20 minut, dokud povrch žemličky nezhnědne.
-
Nejlépe chutnají s máslem a džemem, ale můžete na ně dát cokoliv . Druhý den doporučujeme žemličky opéct v toustovači.