Slanou granolu se hodí mít vždycky po ruce. Nejenže skvěle zastoupí zdravé tuky, ale především pozvedne tvé jídlo o další level. Je vynikající třeba do salátů, jako posypka na krémové polévky, k večernímu mlsání anebo prostě kamkoliv, kde si chceš dopřát křupavý element.
1 porce obsahuje
- 97 kcal
- 4 g sacharidů
- 8 g tuků
- 3 g bílkovin
Na 23 porcí
- 100 g ovesných jumbo vloček
- 40 g kešu ořechů
- 40 g mandlí
- 40 g pekanových ořechů
- 30 g pistácií
- 30 g pražených dýňových semínek
- 70 g slunečnicových semínek
- 1 lžíce černého sezamu
- 1,5 bílku
- 20 ml řepkového oleje
- 10 ml javorového sirupu
- 1/2 čajové lžičky rozmarýnu
- 1/2 čajové lžičky tymiánu
- 1 čajová lžička himalájské soli
- pepř
- 1/2 čajové lžičky granulovaného česneku
- 1 čajová lžička sušené cibule
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
Postup
-
Předehřejeme si troubu na 160°C.
-
Ve větší míse promícháme ovesné vločky, ořechy a semínka. Zvlášť si rozkvedláme bílek (může být i sušený), přilijeme olej a javorový sirup. Posypeme kořením - rozmarýnem, tymiánem a kmínem. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
-
Tekutou okořeněnou směs smícháme se sypkými ingrediencemi a pořádně promícháme.
-
Plech vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřeme připravenou granolu. Pečeme 25 minut ve středu trouby. Během pečení 2x promícháme, aby se granola nepřipálila.
-
Do hotové (ještě horké) granoly vmícháme granulovaný česnek, cibuli a pečlivě promícháme. Necháme zcela vychladnout a hotovu granolu pak skladujeme v uzavíratelné sklenici.