10 nejčastějších výmluv, proč si doma nevaříš

Kristýna Dvořáková
Kristýna Dvořáková před 12 dny
10 nejčastějších výmluv, proč si doma nevaříš

Domácí příprava jídel, tzv. “meal prep”, s sebou přináší řadu výhod. Šetří vaši peněženku, čas i energii a k tomu všemu vám poskytne dokonalý přehled o vašem jídelníčku. Stále se však najde spousta lidí, kteří meal prep odsuzují, přestože jej třeba ještě ani nevyzkoušeli. Jaké jsou nejčastější výmluvy v oblasti domácího vaření a jak tyto “překážky” zdárně překonat?

10 nejčastějších výmluv, proč si lidé nepřipravují vlastní jídlo

1. Nemám na to čas

Nedostatek času je nesmrtelná a úžasně univerzální výmluva, kterou lze uplatnit snad ve všech ohledech života. V souvislosti s domácí přípravou jídel pro vás však mám skvělou zprávu. Nejen, že vám vaření nemusí zabrat několik hodin denně, ale pokud si budete počínat chytře, můžete čas i energii naopak ušetřit. Nic vám totiž nebrání, připravit si více porcí naráz a ty pak jen jednoduše vytáhnout z lednice. Vše perfektně nachystané, čerstvé, z kvalitních surovin a přesně podle vašich potřeb a chutí. 

2. Nechci jíst pořád to samé dokola

Zdravý a vyvážený jídelníček by měl být bezpochyby pestrý, aby obsahoval co nejširší spektrum potřebných živin. I za předpokladu, že si při přípravě jídla chystáte více porcí najednou, však nemusí být všechny krabičky zdaleka stejné. Na pánvi si totiž můžete osmahnout maso, tofu nebo třeba omeletu zároveň, k tomu přihodíte různé druhy zeleniny a vedle rýže si do trouby hodíte i pár brambor. Více vám prozradí článek Jak na krabičkování

3. Neumím vařit

Faktem je, že připravit si nějaké obstojné jídlo zvládne opravdu téměř každý. A jestliže víte, že máte ve vaření mezery, je nejvyšší čas se v tom trochu zdokonalit. Nikdo po vás přece nechce, abyste se hned pustili do svíčkové, pomalu taženého hovězího krku nebo kynutých buchet. Existuje nespočet vynikajících receptů, které jsou z dostupných surovin, nutričně vyvážené a až směšně jednoduché. Inspirovat se můžete třeba našimi recepty:

obrázek z freepik.com

4. Zašpiním u toho celou kuchyň

Možná se vaření vyhýbáte proto, že vám přijde zbytečné kvůli jídlu, které sníte za 5 minut, následujících 7 dní a 7 nocí uklízet boží dopuštění v kuchyni. Jistě, některé recepty vyžadují poměrně náročnou přípravu a mnoho nádobí. Od těch se ale přece můžete držet dál, nebo ne? Skvělé pokrmy vykouzlíte třeba i na jediném plechu, kdy na něm připravíte rybu/maso/tofu/sýr nebo vejce v kombinaci s pečenou zeleninou a bramborami nebo batáty. Stejnou službu vám prokážou i špagety z jednoho hrnce - po slití vody ke špagetám jednoduše přihodíte pár krájených rajčat, luštěniny, maso, nebo třeba nákrájenou mozzarellu, okořeníte a můžete servírovat přímo na talíř. Voilà!

5. Nesnáším nakupování surovin

Asi nikomu není příjemné se každý den prodírat houfy lidí v supermarketech a čekat zdlouhavé fronty na kasu. V přípravě vlastního jídla, stejně jako všude jinde platí, že základem úspěchu je plánování. Naplánujte si proto dopředu jídla, která chcete v následujícím týdnu vařit, sepište si nákupní seznam a suroviny jednoduše nakupte naráz. Ušetříte si tak nejen moře času, ale zároveň také nervy. 

6. Každý chce jíst něco jiného 

“Manžel/ka a děti chtějí každý něco jiného, tak přece nebudu každý den vařit tisíc jídel.” Rozdílné chuťové preference mohou být někdy celkem výzvou, nikoliv však překážkou. Ke každému jídlu lze totiž udělat několik jednoduchých modifikací a variant. K těstovinám můžete kromě rajčatové omáčky připravit i sýrovou, k pohance a zelenině přihodit kromě masa třeba tempeh a k rajské spolu s knedlíkem udělat i trochu těstovin. Kromě toho jistě existují pokrmy, na kterých si doma pochutnáte všichni. Inspirovat se můžete opět v našich receptech:

7. Mám důležitější věci na práci 

Kvalitní a vyvážená strava je základním pilířem zdravého životního stylu a čas investovaný do přípravy jídel tedy vlastně investujete sami do sebe. Nemluvě o tom, že jedině vy sami si můžete připravit přesně to, na co máte v dané chvíli chuť a co víc, jídlo si poskládáte tak, aby do puntíku vyhovovalo vašemu cíli. V restauracích totiž nikdy nebudete mít přehled o tom, co a kolik toho váš pokrm ve skutečnosti obsahuje. Pokud tedy chcete mít dokonalý přehled o svém jídelníčku a podpořit tak udržení váhy, hubnutí, nebo nabírání svalů, příprava domácích jídel je tím nejlepším způsobem. 

obrázek z istockphoto.com

8. Je to moc drahé 

Za předpokladu, že budete každý den pojídat kaviár s pršutem a zapíjet to Dom Pérignonem, ano, v tom případě se vám domácí příprava jídel opravdu prodraží. Pokud však pracujete s běžně dostupnými surovinami, můžete si být jisti, že vaší peněžence se naopak výrazně uleví. Oproti restauracím si totiž pokrmy připravíte pouze za skutečnou cenu surovin a pokud si navaříte více porcí najednou, ušetříte i na energiích. 

9. Nevím co vařit

V době vyspělých technologií, jako je ta dnešní, je výmluva “nevím co vařit” už trochu mimo mísu. Webové stránky jsou doslova nacpané recepty, které lákají k vyzkoušení. Vybrat si můžete z těch nejjednodušších rychlovek, přes klasiku, až po luxusní speciality, za které by se nemusel stydět nejeden šéfkuchař. Stačí si jen ujasnit, na co máte chuť, jaké suroviny jste schopni si obstarat a pak už si jen pomocí internetu najít ten pravý recept přesně pro vás. Vyladěné a chutné recepty vám samozřejmě přinášíme i my, najít je můžete na stránce https://aktin.cz/recepty

10. Mám moc malou kuchyň 

Pokud zrovna neusilujete o řád zlaté vařečky, nepotřebujete obrovskou kuchyň, domácí pekárnu, robota nebo nejnovější šlehač. Jednoduchá a přesto nutričně hodnotná jídla totiž zvládnete připravit i na jednom plechu/v jednom hrnci (viz výše). Pokud máte na lince opravdu málo místa, snažte se průběžně oplachovat použité nádobí a odstraňovat zbytky potravin, aby se vám zbytečně nehromadily na pracovní ploše. Na druhou stranu, maličká kuchyňka je přece hned uklizená, nebo ne?

Co si z toho vzít? 

Příprava domácích jídel by měla být součástí každého zdravého životního stylu. Pomůže vám totiž kontrolovat množství i kvalitu obsažených jídel a navíc ušetří čas, peníze i nervy. Lidé si ale i přesto najdou řadu výmluv, kterými se chtějí z vaření vyvléknout. Věřím však, že po přečtení tohoto článku se do meal prepu s chutí konečně pustíte i vy. 

Poděkuj autorovi
1
Newsletter Newsletter
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________