Brambory, maso, zelí. Hlavní komponenty se samy o sobě tváří docela nevinně, že? To přebytek sádla nebo oleje ze staré české klasiky dělají pořádně kalorickou bombu.
My vám dnes ukážeme, jak si oblíbené jídlo dopřát zdravěji, aniž byste se ochudili o chuť.
1 porce obsahuje
- 420 kcal
- 64 g sacharidů
- 8 g tuků
- 23 g bílkovin
Na 3 porce
- 400 g brambor
- 140 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 1 čajová lžička soli
- 1 g řepkového oleje
- 1/2 cibule
- 180 g libového uzeného masa
- 1 g řepkového oleje
- 1/2 cibule
- kysané zelí
Postup
-
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme úplně vychladnout. -
Mezitím si připravíme masovou náplň.Na pánvi rozpálíme olej, na kterém necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené uzené a ještě chvíli opékáme, aby se zvýraznila chuť masa.
-
Vychladlé brambory oloupeme a rozmačkáme šťouchadlem (můžeme je taky najemno nastrouhat nebo si pomoct mixérem). Přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme měkké a celistvé těsto. -
Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Je důležité, aby voda vařila hned, když budeme mít knedlíky hotové. Bramborové těsto totiž rychle řídne, takže žádné zdržovačky!
-
Těsto přesuneme na pomoučněný vál. Uždibujeme z něj stejně velké kusy, rukama z nich tvoříme kulaté placičky (průměr cca 8 cm, 0,5–1 cm vysoké), které následně plníme zhruba lžící masové směsi. V dlaních placky zabalíme a vytvoříme z nich kuličky. Pracujeme rychle, aby těsto nezačalo řídnout.
-
Připravené knedlíky vaříme přibližně 15 minut.
-
Knedlíky podáváme s kysaným zelím, dozlatova restovanou cibulkou a sdílíme na Instagramu s označením @aktinrecepty.
Dobrou chuť!