Hasselback brambory jsou nejen chuťová, ale taky vizuální pecka! Pocházejí ze Švédska, kde byly poprvé připraveny v restauraci Hasselbacken v roce 1953. Brambory se nařežou do tenkých plátků, které zůstanou spojené ve spodní části, a poté se pečou v troubě s máslem, bylinkami a sýrem. Výsledkem jsou extra křupavé brambory, které se hodí k masu, rybám nebo salátům.
1 porce obsahuje
- 235 kcal
- 18 g sacharidů
- 13 g tuků
- 9 g bílkovin
Na 8 porcí
- 8 brambor
- 4 lžíce Vilgain grass - fed ghee
- 2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 2 čajové lžičky sušeného česneku
- 2 čajové lžičky rozmarýnu
- 160 g parmazánu
- listová petržel
Postup
-
Předehřejte si troubu na 200 °C a vymažte pekáč máslem.
-
Omyjte brambory a osušte je papírovou utěrkou. Neloupejte je.
-
Brambory jednotlivě položte na prkénko a pomocí ostrého nože nařežte na tenké plátky, aniž byste prořízli celou bramboru. Na spodní části nechte asi 1 cm neporušený.
TIP: dejte bramboru mezi dvě čínské hůlky, které poslouží jako vodítko v řezání.
-
V malé misce rozmělněte máslo se solí, pepřem, česnekem a rozmarýnem. Potřete brambory máslovou směsí, přičemž se snažte dostat ji mezi plátky. Posypte parmezánem.
-
Pečte v troubě po dobu 45 až 60 minut, nebo dokud brambory nebudou měkké uvnitř a křupavé na povrchu. Občas je potřete výpekem z pekáče.
-
Před podáváním posypte nasekanou petrželkou a doplňte oblíbenou omáčkou nebo dipem. Dobrou chuť!