Není náhoda, že si francouzské brambory vysloužily čestné místo už v kuchařkách našich babiček. Jsou jednoduché na přípravu a přitom sakramentsky dobré.
Vyzkoušejte naši odlehčenou verzi, ve které jsme smetanu vyměnili za výživově hodnotnější sýr cottage a přitom zachovali famózní chuť francouzských brambor.
1 porce obsahuje 1 kus řezu, cca 200 g
- 318 kcal
- 32 g sacharidů
- 12 g tuků
- 20 g bílkovin
Na 6 porcí
- 500 g brambor
- 250 g sýru cottage
- 2 vejce
- 1/2 cibule
- 1/2 červené cibule
- 3 stroužky česneku
- olivového oleje
- sůl
- pepř
- bylinky
Postup
-
Troubu předehřejeme na 170 °C.
-
Brambory omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
-
Ve velké míse smícháme cottage, vejce, sůl, pepř a bylinky. Následně do směsi přihodíme i připravené brambory a promícháme, aby se ze všech stran hezky obalily.
-
Na pánvi zprudka orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Jakmile oboje zesklovatí a zezlátne, stáhneme pánev ze sporáku a cibuli s česnekem přimícháme ke zbytku surovin.
-
Pekáček vymažeme olivovým olejem a navrstvíme do něj brambory. Zbylou směsí přelijeme vršek brambor a dáme zapékat do předehřáté trouby na cca 50 minut.
Zhruba 10 minut před koncem pečení zvýšíme výkon trouby na 200 °C a pokud máme tu možnost, na troubě přepneme na funkci grilu.
-
Podáváme jako přílohu k masu nebo prostě jen tak.
Dobrou chuť!