- Histaminová intolerance vzniká narušením rovnováhy mezi tvorbou a eliminací histaminu v organismu.
- Mezi nejčastější projevy patří nevolnost a bolest břicha a hlavy.
- Při histaminové intolerance omezte potraviny bohaté na histamin a nápoje, které mohou k histaminové intoleranci přispívat.
Podle některých odhadů asi jeden člověk ze sta trpí histaminovou intolerancí. Jelikož jsou ale příznaky tak různorodé, skutečnost může být úplně jiná, některé výzkumy tak odhadují, že to může být až třikrát tolik.
Jak se histaminová intolerance projevuje? Nejčastěji jde o nevolnost, bolesti břicha nebo hlavy, únava či dokonce svědění kůže. Jinými slovy jde o tak obecné a různorodé příznaky, že snad jen jasnovidec je dokáže kompetentně přiřadit právě k histaminu. V tomto článku si ukážeme, jak histaminová intolerance vzniká a jaké potraviny bychom měli preferovat v případě, že histaminová intolerance vstoupí do cesty i nám.
Kde se vzal a jak funguje histamin?
Histamin patří mezi látky, které se v lidském těle tvoří zcela přirozeně. Uvolňují ho buňky imunitního systému (především žírné buňky a bazofily) a má typicky lokální účinky. Histamin má za běžných podmínek mnoho společného s alergiemi, protože právě uvolnění histaminu z buněk imunitního systému způsobuje projevy alergické reakce. Odtud také pochází název pro skupinu léčivých látek – antihistaminika – která jsou alergikům podávána (např. Zyrtec obsahující cetirizin).
Existují dva možné způsoby, jak se histamin dostane do systémového oběhu:
- Vlastní produkce buňkami imunitního systému. Ta je u zdravého člověka regulována, případně jeho zvýšené uvolňování je typické u alergiků.
- Konzumace potravin a nápojů. Histamin se může vyskytovat také v některých potravinách či nápojích, odkud může být skrze enterocyty vstřebán do lidského těla.
Histaminová intolerance: když regulace histaminu nefunguje
Aby byla rovnováha dokonána, musí v lidském těle histamin také někde zanikat. Za regulaci histaminu v organismu jsou zodpovědné především dva enzymy:
- DAO (Diamin Oxidáza) je hlavní enzym, který histamin rozkládá na imidazol‑4‑acetaldehyd.
- HNMT (Histamin‑N‑Methyltransferáza) reguluje hladinu histaminu v cytosolu buněk.
Celá problematika histaminové intolerance se v podstatě točí okolo enzymu DAO, protože právě jeho snížená aktivita, tj. neschopnost vypořádat se s nadbytkem histaminu ze stravy, je hlavní příčinou intolerance na histamin. DAO funguje ve střevech jako bariéra, která u zdravého člověka brání nadbytečnému průchodu histaminu do organismu.
- Histaminová intolerance se v některých aspektech podobá laktózové intoleranci. O té si můžete více přečíst v našem článku Laktózová intolerance: čím je způsobená a co se s ní dá dělat?
Ženy se s histaminovou intolerancí musí vypořádat častěji
Snížená aktivita DAO může být důsledkem genetického polymorfismu, nemocí či užíváním některých léků. Empirické pozorování také ukazuje, že s histaminovou intolerancí se častěji potýkají ženy v porovnání s muži (čtyři z pěti případů jsou ženy), ačkoliv příčina tohoto fenoménu stále není známá.
Zajímavostí je, že aktivita DAO u žen závisí také na fázi menstruačního cyklu, přičemž během luteální fáze je aktivita vyšší než během folikulární fáze. Někteří odborníci z toho vyvozují, že v některých případech může být bolestivá menstruace právě důsledkem snížené aktivity DAO.
Situace se však dramaticky mění v průběhu těhotenství. Jelikož placenta je významným producentem právě enzymu DAO, příznaky histaminové intolerance během těhotenství prakticky mizí.
Abychom si to tedy shrnuli…
Projevy histaminové intolerance jsou způsobeny dvěma základními cestami:
- Snížená aktivita DAO je hlavní příčinou histaminové intolerance, protože v takovém případě organismus ztrácí schopnost vypořádat se s nadbytkem histaminu.
- Nadbytek histaminu ve stravě je však dalším přiléváním ohně do již vzniklého problému, protože dokud v těle není histaminu nadbytek, problémy se neprojevují.
Ovlivňovat projevy histaminové intolerance tedy můžeme dvěma různými způsoby: (1) regulací množství histaminu ve stravě nebo (2) regulací aktivity diamin oxidázy. Ano, aktivita enzymu DAO je opravdu ovlivnitelná vnějšími faktory. Diagnostika histaminové intolerance je obtížná, ale zpravidla je spojená s nevolností, bolestí břicha nebo hlavy po nadměrném příjmu potravin, které histamin obsahují (tvrdé zrající sýry, fermentované potraviny nebo uzeniny).
Na jaké potraviny si dát pozor při histaminové intoleranci?
Pokud trpíte histaminovou intolerancí, existují v praxi 3 nejčastější způsoby, jak můžete projevy ovlivňovat:
- Histamin ve stravě. Pokud vyloučíte potraviny bohaté na histamin, můžete dramaticky snížit nepříjemné projevy histaminové intolerance.
- Regulace aktivity enzymu DAO. Některé potraviny či léky mají přímý vliv na aktivitu tohoto enzymu, který pomáhá zbavovat se přebytečného histaminu.
- Další biogenní aminy ve stravě. Ačkoliv na první pohled nevinné, i ty mohou mít vliv na projevy histaminové intolerance.
Jelikož každá z těchto skupin látek se chová zcela odlišně, projdeme si nyní jednotlivé kategorie jednu po druhé. Jaké potraviny jsou bohaté na histamin a jaké léky mohou narušit aktivitu DAO?
1. Histaminová dieta
Histamin ze stravy se v těle chová podobně jako histamin, který se v těle vytvoří řízeně. Limitovat příjem histaminu ze stravy je následně velmi účinným způsobem, jak projevy histaminové intolerance minimalizovat.
Mezi potraviny, které byste měli při histaminové intoleranci ve svém jídelníčku omezit, patří:
- Konzervované ryby (sardinky, makrela, tuňák)
- Tvrdé dlouho zrající sýry (parmezán, Grana Padano)
- Uzené produkty z masa, sušené šunky (párky, pršut, masové konzervy)
- Polotvrdý zrající sýr (ementál, gouda)
- Některé ryby a mořské plody (makrela, losos, slávky, mušle)
- Některé druhy zeleniny (rajčata, zelí, špenát)
- Citrusové druhy ovoce (kiwi, pomeranč)
- Fermentované potraviny (tofu, kombucha, sojová omáčka, natto)
Naopak doporučené je čerstvé maso, vejce, pečivo, rýže, těstoviny, brambory, ovesné vločky, čerstvý sýr, jogurty a většina druhů čerstvého ovoce a zeleniny. Obecně však preferujte čerstvé potraviny, jelikož způsob a délka skladování mají na obsah histaminu v potravinách dramatický vliv.
2. Regulace aktivity enzymu DAO
Spoustu škody dokážou napáchat i potraviny, které samy o sobě žádný histamin neobsahují. Problém ovšem je, pokud ovlivňují mechanismy, které se s histaminem vypořádávají. Nejčastěji zmiňovaným škůdcem je alkohol, který snižuje aktivitu diamin oxidázy a tím i kapacity organismu vypořádat se s nadbytkem histaminu. Alkohol navíc může stát za stimulací uvolňování dalšího histaminu z vlastních buněk, čímž prohlubuje problém ještě jednou tolik.
Alkohol však není jedinou látkou, která má na DAO vliv. Vedle něj aktivitu DAO snižují také léčivé látky jako acetylsalicylová kyselina (Aspirin), ibuprofen (Ibalgin, Brufen, Nurofen) nebo N‑acetylcystein (ACC). Podle odhadů až 20 % Evropanů užívá pravidelně léky, které mohou snižovat aktivitu DAO a tím přispívat k histaminové intoleranci.
3. Další biogenní aminy ve stravě
Možná vás napadlo, proč mezi výše zmíněnými potravinami není problém maso či zelenina v čerstvém stavu, ale v konzervovaném, uzeném či fermentovaném stavu již ano. Odpověď nabízí právě biogenní aminy. Ty totiž vznikají v potravinách obsahujících bílkoviny typicky bohaté na aminokyseliny histidin, tyrosin, tryptofan, fenylalanin nebo lysin a mohou projevy histaminové intolerance prohlubovat.
Důvodem je, že tyto látky se metabolizují stejnou cestou jako právě histamin. Přebytek biogenních aminů ve stravě může způsobit nasycení enzymů DAO a HNMT, což vede ke snížené schopnosti histamin odbourávat.
Z hlediska biogenních aminů jsou pravděpodobně největším problémem tvrdé, dlouhozrající sýry obsahující tyramin (parmezán, sýry typu Grana Padano). Z pohledu polyaminů (biogenní aminy obsahující více než 2 aminové skupiny) mohou být problém citrusové džusy, luštěniny nebo hovězí játra.
Dá se s histaminovou intolerancí něco dělat?
Podobně jako v případě jiných potravinových intolerancí uděláte nejlépe, pokud se budete vyhýbyt potravinám, které obsahují histamin nebo ovlivňují aktivitu DAO, který v těle histamin rozkládá. Užívání antihistaminik (Zyrtec aj.) sice může krátkodobě pomoci, ovšem jeho dlouhodobé užívání vždy konzultujte se svým lékařem.
Zajistěte ve stravě dostatek vitaminu C, vitaminu B6 a mědi, jelikož právě tyto enzymy mají pozitivní vliv na aktivitu enzymu DAO. Jelikož střevní mikrobiom může produkovat i degradovat některé biogenní aminy, probíhají debaty nad tím, jestli situaci nemohou zlepšit také některé probiotické kmeny. V současné době jsou největší naděje vkládány do Bifidobakterií.
- Na rozvoj alergií má vliv také životní styl během dětství. Více o rozvoji alergií v dětském věku si můžete přečíst v našem dalším článku Nezpůsobte vašemu dítěti alergii. Jak správně ovlivnit dětskou imunitu?
Co si z toho vzít?
Histamin je tělu vlastní látka, která je za běžných okolností uvolňována z buněk imunitního systému. Neschopnost odbourávat nadbytek histaminu způsobuje projevy jako bolesti hlavy, únavu, nevolnost či svědění kůže a nazýváme jej histaminovou intolerancí.
Při projevech histaminové intolerance konzultujte diagnózu se svým ošetřujícím lékařem. Pokud vám intoleranci na histamin potvrdí, omezte ve svém jídelníčku potraviny, které histamin obsahují (konzervované potraviny, tvrdé zrající sýry, uzené výrobky z masa), a alkohol.