Lednice je místem, kde se často zapomíná na řád a pravidla a může zde vládnout naprostý chaos. Pro zdraví člověka je však důležité ji neustále udržovat v čistotě, pravidelně kontrolovat datum použitelnosti potravin a vědět, v jakých částech lednice se mají skladovat které skupiny potravin, aby nedocházelo k jejich předčasnému kažení.
Že jste svoji lednici těmto pravidlům ještě nepodrobili? Nevadí, pojďme se na to podívat a rozloučit se s lednicovým chaosem společně! Máme pro vás 5 tipů, jak dosáhnout dokonale uspořádané lednice:
1. Udržujte lednici v čistotě
První krokem k dokonale uspořádané lednici je vytáhnout z ní vše, co obsahuje a začít s tříděním a uklízením. Vyhoďte všechny potraviny, které jsou zkažené, plesnivé či mající prošlé datum použitelnosti. Umyjte všechny police a přihrádky, dobře je vysušte. Pravidelně kontrolujte, zda máte správně nastavenou teplotu – max na 5°C ve středu lednice. I nadále se snažte lednici udržovat čistou a správně vychlazenou.
2. Poznejte pravidla správného uspořádání potravin v lednici
Věděli jste, že napříč lednicí kolísá teplota vzduchu nebo že nesprávným uložením potravin si můžete lednici i další potraviny kontaminovat mikroorganismy? Je to opravdu tak, a proto vznikla doporučení, jak správně lednici uspořádat, aby nedocházelo k předčasnému a často zbytečnému kažení potravin. Pojďme se tedy podívat, jak uspořádat jednotlivá patra lednice:
- Dveře (nejvyšší teplota + kolísání teplot): nápoje včetně mléka, otevřené konzervy, marmelády, omáčky a dresinky, máslo
- Horní police (nejvyšší teplota v lednici): vařené pokrmy v uzavřených nádobách, dezerty
- Střední police: uzeniny, mléčné výrobky, rostlinné výrobky (pomazánky, tofu, tempeh atd.), margaríny, zákusky, vejce
- Dolní police (nejnižší teplota v lednici): některé druhy ovoce a zeleniny, čerstvé maso a ryby
Maso a ryby je nutné, především během rozmrazování v lednici, dobře uskladnit – aby se nedotýkaly jiných potravin či z nich nekapala šťáva na jiné potraviny a na čistou lednici.
Exotické ovoce není vhodné v lednici skladovat, stejně jako některé druhy zeleniny – např. rajčata, česnek, cibuli, brambory, dýni, patison. Při nízkých teplotách dochází ke změnám, které mohou nepříznivě ovlivnit jejich chuť a aroma. Po nakrojení je však vhodné i tyto druhy do lednice uložit.
- Více o tom, jak skladovat ovoce a zeleninu se dozvíte v článku Jak skladovat ovoce a zeleninu, aby si uchovaly co nejvíce vitamínů?
3. Lednici si zorganizujte jako profesionál
I pro člověka, který rád uklízí a organizuje domácnost, může být uspořádání lednice oříškem. Jak dosáhnout toho, aby vše mělo své místo a zároveň lednice vypadala hezky a čistě? Zkuste například vylepšit vaši lednici přidáním barevných či transparentních organizérů, rozdělovačů, šuplíčků a boxů. Díky nim si můžete každou polici dále rozdělit na kategorie dle potravin, které zde patří. Co rozhodně pohladí na duši každého blázna do uklízení je, když si na každý box může přilepit štítek s názvem kategorie potravin.
4. Myslete ekologicky
Prevencí před zbytečným vyhazováním potravin je pravidlo first in, first out. To znamená, že nově nakoupené potraviny je vhodné konzumovat až po dojedení těch, co jsou aktuálně v lednici. Z praktického hlediska se toho dá dosáhnout třeba tak, že budete nové potraviny ukládat za původní potraviny, které se musí dojíst dříve. Tím pádem by nemělo docházet k procházení trvanlivosti potravin, které by jinak byly v temném zadním rohu lednice po dlouhou dobu přehlíženy.
Je také vhodné plánovat pokrmy na základě potravin, které máte v lednici a které je potřeba dojíst. Pokud si nevíte rady, jaký recept z těchto surovin uvařit, nechte si poradit např. aplikacemi s recepty. Mnoho z nich obsahuje filtr na třídění receptů dle surovin.
- Inspirujte se v kuchyni i našimi recepty na zdravé a chutné pokrmy a nápoje.
5. Dbejte na výběr kvalitních potravin
Posledním střípkem v dosažení dokonalé lednice je výběr kvalitních a nutričně vyvážených potravin. Nechte lednici zářit všemi barvami díky různorodému zastoupení čerstvých potravin, jako je zelenina, mléčné výrobky, vejce, kvalitní maso či náhrady masa a další potraviny dle vašich jedinečných chuťových preferencí.
- Výběr kvalitních surovin začíná v obchodě. Jaké potraviny vybírat a na co si dát při nákupu pozor, si přečtěte v našem článku Cesta za lepším jídelníčkem začíná nákupem. Jak na něj?
Co si z toho vzít?
Mimo to, že hezky uspořádaná lednice působí opravdu uspokojivě, organizace lednice je důležitá, a to hned z několika důvodů:
- Správné skladování potravin pomáhá předcházet vzniku alimentárních onemocnění (z konzumace zkažených potravin).
- Správné skladování potravin prodlužuje jejich trvanlivost a brání předčasnému kažení.
- Méně zkažených potravin = méně vyhozeného jídla, což je jak ekologické pro životní prostředí, tak ekonomické pro vaši peněženku
- Výběrem kvalitních a zdravých potravin podporujete zdravý životní styl i proces hubnutí.