Víš, že francouzskou pohodu si můžeš vychutnat i doma? Vyzkoušej naše zdravé croissanty s jahodovou marmeládou v o dost méně kalorické podobě.
1 porce obsahuje 1 croissant
- 70 kcal
- 10 g sacharidů
- 2 g tuků
- 3 g bílkovin
Na 16 porcí
- 1/2 droždí
- 110 ml mléka
- 15 g ghee
- 1 lžíce špaldové mouky
- 1 lžíce erythritolu
- 220 g špaldové mouky
- 50 g erythritolu
- 1 vejce
- Vilgain extra jam - jahoda
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Postup
-
Nejprve založíme kvásek – mléko lehce zahřejeme (nesmí začít vařit, jinak těsto nevykyne) a roztopíme v něm ghíčko. Do směsi rozdrolíme droždí, přidáme lžíci mouky, erythritolu a zamícháme. Odložíme bokem asi na 10 minut, aby se kvásek mohl aktivovat.
-
Ve velké míse smícháme mouku, erythritol, vejce a nakonec přidáme kvásek. Uhněteme těsto, které zpracujeme do bochánku. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu. Objem těsta by se měl přibližně zdvojnásobit.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl vyválíme do tenké kulaté placky.
-
Dvě z placek potřeme marmeládou a položíme na ně zbylé dvě placky. Ty potom znovu potřeme.
Dohromady tedy vzniknou dvě placky, každá ze dvou vrstev. Každou z nich rozkrojíme jako pizzu na osm stejných dílů, které srolujeme od širokého konce až po špičku a lehce ohneme do tvaru croissantů.
-
Croissanty naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout.
-
Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
-
Vykynuté croissanty pomažeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a pečeme zhruba 30 minut dozlatova.
-
Nezapomeňte se s námi podělit o své croissanty na Instagramu. Označ @aktinrecepty.