Jaro s sebou přináší spoustu zeleně, svěžesti a barev. S prodlužujícími se dny a teplejším počasím možná pociťujete, že najednou máte více energie, větší chuť na trénink i procházky a tak nějak se vám po studené zimě vrací chuť k životu a objevování. Pozor ale, abyste nepřepálili start a postupně se nedostali až na hranici vyčerpání – v článku 9 strategií, jak na jaře podpořit svou energii a vitalitu najdete udržitelné tipy, na co se na jaře zaměřit, abyste byli plní radosti a energie.
S jarem roste míra energie...co když je to ale naopak?
Přestože je jaro symbolem nových začátků, někteří lidé mohou ale na tento přelom ročních období reagovat úplně naopak – jarní únavou. Pokud se vás tento fenomén týká, v článku Trápí vás jarní únava? Těchto 8 tipů pomůže! najdete tipy, jak jej překonat a užít si jarní období naplno.
Ať už vám tedy příchod jara vlévá energii do žil, nebo vám ji naopak bere, v každém případě je nezbytné, abyste dbali na svoji stravu. Dnešní článek vám přináší hned 10 receptů na vyvážené a barevné recepty plné bílkovin a vlákniny, které jsou navíc plné sezónních potravin typických právě pro jaro.
1. Těstoviny s pestem z medvědího česneku
První místo v seznamu si nepochybně zaslouží medvědí česnek. Tato rostlina je doslova synonymem jara, a to nejen díky své světle zelené barvě, ale také štiplavé a osvěžující chuti. Najdete jej nejčastěji v lesích či na loukách, a to zejména od března do června – sběr se ale doporučuje jen cca do konce dubna, protože jakmile začne medvědí česnek nakvétat, jeho listy se stávají tužšími a méně chutnými.
Medvědí česnek je zdrojem vitaminů i minerálních látek, a obsahuje navíc allicin, který má mimo jiné antibakteriální účinky. Pro jeho aktivaci je třeba rostlinu před jídlem pokrájet nebo rozmixovat. Pesto, které vám při přípravě tohoto receptu vznikne, si navíc můžete uložit do lednice a konzumovat ho i v dalších týdnech. A pokud vás medvědí česnek zajímá podrobněji, můžete si o něm přečíst celý článek Medvědí česnek: k čemu je dobrý a jak ho použít?
2. Wrap s vejcem, sýrem a špenátem
Čerstvý špenát je opět typicky jarní potravinou, která vaše jídla obohatí nejen o svěží barvu, ale také vlákninu, vitaminy a minerální látky. Pozor ale na to, že čerstvý špenát by se měl rychle spotřebovat, aby nedocházelo ke ztrátám mikronutrientů. Dobrou zprávou ale je, že zmrazením se těmto ztrátám zabrání. V kombinaci s vejci, které jsou symbolem jara i Velikonoc, a také sýrem dostanete skvělý a vyvážený recept nabitý bílkovinami.
3. Jarní salát s kuskusem a balkánským sýrem
Tento recept oceníte hlavně ve chvíli, kdy nestíháte a potřebujete chutné a výživné jídlo za pár minut. Hlavní výhoda tkví v tom, že kuskus stačí zalít vroucí vodou a je hotovo. Kromě něj v receptu najdete hrášek, žlutou papriku a bylinky, které se postarají o barevnost salátu i doplnění vitaminů a minerálních látek. K této kombinaci se pak skvěle hodí balkánský sýr, který je sice trochu tučnější, ale pokud byste chtěli obsah bílkovin v jídle ještě navýšit, můžete “balkán” nakombinovat třeba s mozzarellou light. Celý salát pak doplníte skvělou zálivkou a také pekanovými ořechy – jako křupavou tečku a také pro obsah zdraví prospěšných tuků.
4. Krémové chřestové rizoto
Chřest má poměrně krátkou dobu sklizně a proto se jedná o skutečně sezónní jarní raritu. Navíc má také velmi jemnou chuť, která skvěle doplňuje masové i vegetariánské/veganské pokrmy. Chřest obsahuje velmi málo kalorií a stačí jej velmi krátce povařit – aby zůstal křupavý. Ve spojení s rýží, máslem a parmazánem si můžete být jisti, že poběžíte pro další várku chřestu.
5. Vegan palak paneer: Indický špenát s tofu
Palak paneer se tradičně připravuje se sýrem z kravského mléka, který je ve vegan verzi nahrazen tofu. Obě tyto varianty chutnají naprosto skvěle. Špenát se v receptu postará o krásně zelenou barvu i mikronutrienty, a i pokud nejste zrovna jeho fanouškem, vězte, že indické koření a kokosové mléko mu dodají úplně jiný ráz. K hotovému jídlu pak můžete servírovat jasmínovou rýži nebo tradiční indickou placku.
6. Tvarohové knedlíky s mákem a jahodovou omáčkou
I když jahody nejsou úplně typicky jarní potravinou, jejich dostupnost (a i chuť) se s příchodem jara značně zlepšuje. Jahodové tvarohové knedlíky jsou přitom naprostá česká klasika, a tenhle recept vám navíc přináší vyváženou verzi, která je ke všemu rychle hotová. Knedlíky tedy oceníte ve slunečných dnech, kdy chcete u plotny trávit co nejméně času, ale také během jarních plískanic, kdy vám doma dotvoří útulnou atmosféru.
7. Jarní quinoa salát s tahini
Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilovina, která je mimo jiné také zdrojem rostlinných bílkovin. Ve spojení s cizrnou, čerstvou zeleninou a vynikající zálivkou s tahini a česnekem je tenhle salát ztělesněním fúze barev i chutí. Jako zdroj zdraví prospěšných tuků v něm najdeš avokádo a olivový olej – a kdybyste snad chtěli obsah tuků v jídle trochu snížit, stačí na těchto ingrediencích ubrat.
8. Vajíčková pomazánka v pitě
Po Velikonocích pravidelně začíná souboj s časem, aby se všechna vykoledovaná vařená vajíčka stihla sníst včas, a žádné se nemuselo vyhodit – i mimo tyto jarní svátky ale většinou v ledničce zásobu vajec najdete. Pro tyto účely vám skvěle poslouží vajíčková pomazánka doplněná o sýr cottage, což neznamená nic jiného, než dvojnásobnou porci bílkovin. Pomazánku si můžete namazat na opečený chléb, nebo zkusit naši verzi v pitě – uvidíte, že povýšit pomazánku na hlavní jídlo bylo rozhodně správným rozhodnutím.
9. Slaný koláč quiche ve fit kabátku
Tenhle superrychlý jarní quiche si zamilujete hned po prvním kousnutí. Najdete v něm celé spektrum barev i sezónních jarních surovin, a ve spojení s rozteklým sýrem se opravdu jedná o pořádný zážitek. A co je na tom nejlepší? Nemusíte se vůbec mořit s těstem – jako základ vám totiž poslouží celozrnná tortilla.
10. Mechový dort
A na závěr zlatý hřeb – mechový dort. V receptu najdeš samé kvalitní suroviny, jako “barvivo” poslouží baby špenát. Díky obsahu tvarohu pak dort obsahuje i slušnou porci bílkovin, takže může posloužit i jako fit svačinka.