Každý rok řešíme jednu základní otázku, jak na Vánoce nepřibrat, a hlavně být co nejštíhlejší i přes to, že si chceme Vánoce užít naplno. To povětšinou nejde bez cukroví, můžete tedy zvolit i to, které je pro vás zdravější.
Vánoční cukroví "zdravěji"
Cukr, cukr a zase cukr...v dnešní době a zejména okolo zimních svátků, které máme tak rádi. Neskloňujeme takřka nic jiného. Bez cukroví si však málokdo dokáže vánoční svátky představit a o to méně si dokážeme představit to, že bychom je nekonzumovali. Máme však i jinou volbu. Můžeme zvolit zdravější varianty cukroví, které naplné vaše chuťové pohárky zcela stejně.
Kokosové slepované hvězdičky
Na přípravu potřebujete (cca 20 kousků – jeden průměrný plech):
-
120 g mouky (ideálně pšeničné celozrnné, nebo upravte poměru 50:50 s hladkou bílou)
- 60g kvalitního másla nebo Flóry light
- 80 g strouhaného kokosu
- 1 balíček kokosového pudingu (např. dr Oetker)
- sladidlo stévie
- 250ml vody
Postup:
Nejprve připravíme těsto. Smícháme mouku s fruktózou a 50 g strouhaného kokosu. Přidáme rozehřáté máslo, vše smícháme a vytvoříme vláčné těsto. To necháme na dvě hodiny ztuhnout v ledničce.
Mezitím si připravíme krém. 150 ml vody dáme vařit a přidáme k ní 30 g kokosu (asi 3 velké lžíce). Ve vedlejší míse zamícháme asi 100 ml vody s kokosovým pudinkem. Pokud chcete, můžete sem přidat i stévii. Tuto směs vmícháme do vařící se směsi vody a kokosu a celý krém vaříme, dokud nezhoustne. Po vychladnutí směsi do ní můžeme vmíchat i kousek másla. Až se těsto odleží, vykrajujeme z něj hvězdičky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut na 180 °C. Poté, co vyndáme zlatavé hvězdičky z trouby a trochu vychladnou, slepujeme vždy dvě hvězdičky pomocí kokosového krému.
Celozrnné vánoční placičky
Na přípravu potřebujete (cca 15 kousků – jeden průměrný plech):
- 250g ovesných vloček
- 2 ks vejce
- sladidlo stévie nebo sukralóza
- 125 g másla (Hera nebo jiné kvalitní máslo; Flora light)
- ½ balíčku prášku do pečiva
Postup:
Rozehřejeme máslo a opražíme na něm ovesné vločky. Po chvilce přidáme sladidlo, vmícháme a necháme ho zapracovat do hmoty. Poté vysypeme do misky a necháme vychladnout. Následně vmícháme 2 vejce, špetku soli a kypřící prášek. (Pokud chcete mír recept zajímavější, můžete použít také balíček rozinek nebo sušeného ovoce.) Vymastíme a vysypeme plech moukou, uděláme malé kulaté placičky (díky kypřícímu prášku nakynou, takže nechte mezi placičkami mezery), a pečeme ve středně vyhřáté troubě (150°C) asi 12 minut nebo dokud sušenky nezhnědnou a uprostřed se nezpevní.
Zdravé a rychlé kokosky
Na přípravu potřebujete (asi 15kokosek):
- 200g strouhaného kokosu
- 1 velká lžíce celozrnné mouky
- 2 velké lžíce kokosového krému (můžete použít kokosový puding, kokosové mléko, nebo smíchat mléko s kokosem a nechat přes noc v lednici ztuhnout)
- 2 lžíce mléka
- 4 lžíce sirupu agáve
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup:
Všechny ingredience pečlivě smícháme. Vznikne vláčné těsto, nebo spíše kaše, kterou uhladíme a vložíme do mikrovlnné trouby na 3 minuty. Směs se trochu vysuší. Na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný) klademe lžičkou kokosové těsto a snažíme se o oválky. Na 160°C pečeme 15 minut, dokud lehce nezhnědnou a kokosky necháme vychladnout, aby se nám v ruce nerozdrobily.
Banánky v čokoládě
Nakonec něco sladšího. Místo běžné mléčné čokolády ale použijte čokoládu s vysokým obsahem kakaa (jsou kvalitnější a ne tolik kalorické) nebo karobovou čokoládu, náhražku mléčné čokolády, obsahující hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, vitamíny A, B, D a vlákniny. Pokud k těmto čokoládám nemáte přístup, zvolte alespoň kvalitní čokoládu na vaření.
Na přípravu potřebujete (cca 20 kousků):
- 2 banány
- Malé balení piškotů
- 1 balení čokolády (s vysokým obsahem kakaa, karobovou nebo běžnou na vaření)
- Párátka nebo kousky špejlí
Postup:
Nakrájejte banány na malé kousky a umisťujte je vždy mezi dva piškoty. Jejich stabilitu zabezpečte napíchnutím párátka přes všechny tři vrstvy. Na pánvičce rozehřejte čokoládu a banánky v ní namáčejte (pokud chcete více tekutou směs, můžete použít mléko a trochu kakaa, nebo použít ztužovací tuk – ale s tím kvůli linii opatrně!) Nechte čokoládu okapat, na piškotu ztuhnout a rovnou podávejte.