Co by to bylo za podzim bez mrkvového dortu? Tak si ho pojď udělat v trochu odlehčené verzi s ovesnou moukou, co je nadupaná bílkovinami. Ideální dezert na oslavu, nebo sladká tečka, když chceš zahnat chutě, ale chceš zároveň sáhnout po něčem zdravějším a vyváženějším. 🥕
1 porce obsahuje
- 267 kcal
- 31 g sacharidů
- 11 g tuků
- 12 g bílkovin
Na 8 porcí
- 3 vejce
- 70 g odtučněného řeckého jogurtu
- 50 g jablečného pyré
- 50 g medu
- 10 kapek vanilkového extraktu
- 30 g kokosového oleje
- 1 mrkev
- 25 g vanilkového proteinu
- 250 g ovesné mouky
- 1 čajová lžička kypřicího prášku
- 1 čajová lžička perníkového koření
- 1 špetka mořské soli
- 140 g řeckého jogurtu
- 2 lžíce cream cheese light
- 20 g medu
- 5 kapek vanilkového extraktu
- 20 g pekanových ořechů
Postup
-
Předehřej troubu na 175 °C. Vymaž dortovou formu s průměrem 20 cm nebo ji vylož pečícím papírem.
-
V míse vyšlehej vejce, řecký jogurt, jablečné pyré, med, vanilkový extrakt a rozpuštěný kokosový olej do hladkého těsta.
-
Do mísy přisypej ještě ovesnou mouku, proteinový prášek, prášek do pečiva, koření, špetku soli a skořici. Míchej, dokud se vše hezky nespojí. Následně vmíchej nastrouhanou mrkev.
-
Těsto nalij do připravené dortové formy a rovnoměrně ho rozetři. Peč 25‑30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Koláč nechej vychladnout.
-
Zatímco dort chladne, připrav polevu smícháním řeckého jogurtu, smetanového sýra, medu a vanilkového extraktu v míse. Šlehej, dokud nebude směs hladká a krémová.
-
Pak už jen potři polevou a ozdob nasekanými ořechy. Tak dobrou chuť!