- Bez umělých sladidel (24)
- Bez laktózy (40) Reset Bez laktózy
Bezlaktózové proteiny
Laktóza představuje mléčný cukr, který se přirozeně vyskytuje mimo jiné v kravském mléce a je odpovědný za jeho nasládlou chuť. Laktózovou intolerancí však trpí poměrně značná část dospělé populace, pro níž nemusejí být klasické syrovátkové proteiny vhodné. Stejně jako u ostatních mléčných výrobků, i u proteinů existuje řešení - proteiny bez laktózy. Ty se vyrábí několika odlišnými způsoby.
Prvním způsobem je tzv. ultrafiltrace, při níž dochází k odstranění většiny mléčného cukru i tuku, a výsledný protein obsahuje pouze zanedbatelné množství laktózy. Druhý způsob spočívá v přidání trávicího enzymu laktázy, která je za štěpení laktózy v našem těle zodpovědná. Poslední způsob spočívá v kombinaci obou předchozích postupů. Tuto metodu si můžeš ověřit u našeho Vilgain Lactose Free Whey Proteinu.
Kromě mléčných proteinů najdeš mezi bezlaktózovými proteiny také ty rostlinné, hovězí nebo vaječné. Pro méně citlivé jedince můžou být vhodnou alternativou také syrovátkové izoláty, které obsahují pouze malé množství laktózy.