Proč (ne)míchat protein s mlékem?

Kristýna Dvořáková
Kristýna Dvořáková Poprvé publikováno 23. 12. 2015
Aktualizováno 20. 7. 2020
9
Proč (ne)míchat protein s mlékem?

Syrovátkový protein je ve fitness světě nejrozšířenějším doplňkem stravy. Přestože jej má doma kde kdo, stále kolem něj zůstává spousta nevyřešených otázek. Jednou z nich je i způsob jeho přípravy – je lepší protein míchat s vodou, nebo mlékem?

Jak se syrovátkový protein získává? 

Základní surovinou pro výrobu syrovátkového proteinu je kravské mléko, které obsahuje cca 80 % kaseinových a 20 % syrovátkových bílkovin. Vysrážením kaseinu (např. při výrobě tvarohu a sýrů) vzniká syrovátka (tzv. mléčné sérum), která obsahuje syrovátkové bílkoviny. Ty je pak třeba od syrovátky šetrně oddělit. Toho lze dosáhnout několika způsoby, které určují kvalitu výsledného proteinu:

  1. Membránová filtrace. Membránové metody využívají jako filtr polopropustnou membránu. Nejčastěji využívanými postupy jsou tzv. cross-flow mikro nebo ultrafiltrace, které nepoškozují obsažené bílkoviny, a výsledný produkt je tak velmi kvalitní. Touto cestou můžeme získat jak klasický syrovátkový koncentrát, tak i izolát (pokud je filtrace prováděna po delší dobu). 
  2. Iontově-výměnná chromatografie. Jedná se o méně kvalitní a dnes již zastaralou metodu, která rozděluje látky v roztoku na základě jejich náboje. Při iontově-výměnné chromatografii dochází k denaturaci a znehodnocení některých proteinových frakcí, a tím ke snížení kvality vznikajícího produktu
  3. Hydrolýza. Již vzniklý syrovátkový koncentrát můžeme dále zpracovat tzv. hydrolýzou, což je proces, při kterém se bílkoviny štěpí na kratší peptidy a jednotlivé aminokyseliny. Výhodou tohoto zpracování je pak zejména rychlejší stravitelnost výsledného produktu.

Jak je na tom z hlediska obsahu bílkovin syrovátkový protein či sušená syrovátka? 

Sušená syrovátka bývá často se syrovátkovým proteinem neprávem zaměňována. V sušené syrovátce jsou přitom nejvíce zastoupenou živinou sacharidy (téměř z 80 %), zatímco syrovátkovému proteinu již jasně dominují bílkoviny. Následující tabulka nabízí srovnání obsahu energie a makroživin v kravském mléce, sušené syrovátce a syrovátkovém proteinu (koncentrát). 


Mléko polotučné

Sušená syrovátka*

Syrovátkový protein**

Energie

198 kJ/47 kcal

1532 kJ / 361 kcal

1683 kJ / 398 kcal

Sacharidy

5 g

76 g

6 g

Bílkoviny

3 g

13 g

78 g

Tuky

2 g

0,5 g

7 g

*Sušená syrovátka BONAVITA

**Aktin Whey Protein – bez příchuti (koncentrát)

Proč (ne)míchat protein s mlékem?

S čím protein míchat? Po tréninku vsaďte raději na vodu

1.Kdy je možné míchat protein s mlékem?

Je pravda, že mléko díky obsahu tuku a laktózy (mléčný cukr) často dodá proteinu lepší a plnější chuť. V případě, že si jej chceme dát jen tak “na chuť” nebo jako náhradu denního jídla (svačinka v podobě proteinu s kouskem ovoce), je jeho kombinace s mlékem naprosto v pořádku.

Stejně jako u přidávání proteinu do ovesných kaší, dezertů nebo dalších jídel se tedy ani v případě jeho míchání s mlékem nemusíme bát, že by došlo ke znehodnocení obsažených bílkovin. 

2. Kdy je naopak vhodnější protein smíchat s vodou?

Bezprostředně po cvičení je však situace jiná. Díky výše zmíněným procesům, během kterých je výsledný produkt zbaven převážné části tuku i laktózy, se může syrovátkový protein pyšnit vynikající využitelností a také rychlým vstřebáváním obsažených bílkovin. Obzvláště po tréninku je rychlá dodávka aminokyselin do svalů velmi žádoucí, protože se dočasně zvyšuje schopnost těla syntetizovat (tvořit) svalové bílkoviny.

Smícháním proteinu s mlékem však do našeho potréninkového nápoje opět přidáme pracně odstraněný tuk a laktózu, čímž jeho vstřebávání zpomalíme. Po tréninku je z tohoto důvodu opravdu lepší volit syrovátkový protein v kombinaci s čistou vodou.

Co si z toho vzít?

Základem výroby syrovátkového proteinu z kravského mléka je jeho šetrná filtrace a odstranění dalších mléčných složek, jako jsou kaseinové bílkoviny a částečně také tuk a laktóza. Právě díky tomu jsou bílkoviny syrovátkového proteinu velmi dobře využitelné, rychle se vstřebávají, a poskytují tak svalům rychlou dodávku aminokyselin potřebných pro stavbu svalové hmoty.

Proces tvorby svalových bílkovin je zvýšen zejména po tréninku, proto je po cvičení výhodné přijímat syrovátkový protein v kombinaci s vodou, aby nedošlo ke zpomalení vstřebávání obsažených proteinů. 

V žádném případě to ale neznamená, že bychom přidáním mléka bílkoviny syrovátkového proteinu znehodnotili. Kvůli obsahu tuku a laktózy mléko sice zpomalí vstřebávání bílkovin, často ale dodá proteinu lepší a plnější chuť. Pokud protein pijeme jako náhradu denního jídla nebo jen tak “na chuť”, je jeho kombinace s mlékem zcela v pořádku.

Poděkuj autorovi
33
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________