Syrovátkový protein je ve fitness světě nejrozšířenějším doplňkem stravy. Přestože jej má doma kde kdo, stále kolem něj zůstává spousta nevyřešených otázek. Jednou z nich je i způsob jeho přípravy – je lepší protein míchat s vodou, nebo mlékem?
Jak se syrovátkový protein získává?
Základní surovinou pro výrobu syrovátkového proteinu je kravské mléko, které obsahuje cca 80 % kaseinových a 20 % syrovátkových bílkovin. Vysrážením kaseinu (např. při výrobě tvarohu a sýrů) vzniká syrovátka (tzv. mléčné sérum), která obsahuje syrovátkové bílkoviny. Ty je pak třeba od syrovátky šetrně oddělit. Toho lze dosáhnout několika způsoby, které určují kvalitu výsledného proteinu:
- Membránová filtrace. Membránové metody využívají jako filtr polopropustnou membránu. Nejčastěji využívanými postupy jsou tzv. cross‑flow mikro nebo ultrafiltrace, které nepoškozují obsažené bílkoviny, a výsledný produkt je tak velmi kvalitní. Touto cestou můžeme získat jak klasický syrovátkový koncentrát, tak i izolát (pokud je filtrace prováděna po delší dobu).
- Iontově-výměnná chromatografie. Jedná se o méně kvalitní a dnes již zastaralou metodu, která rozděluje látky v roztoku na základě jejich náboje. Při iontově-výměnné chromatografii dochází k denaturaci a znehodnocení některých proteinových frakcí, a tím ke snížení kvality vznikajícího produktu.
- Hydrolýza. Již vzniklý syrovátkový koncentrát můžeme dále zpracovat tzv. hydrolýzou, což je proces, při kterém se bílkoviny štěpí na kratší peptidy a jednotlivé aminokyseliny. Výhodou tohoto zpracování je pak zejména rychlejší stravitelnost výsledného produktu.
Jak je na tom z hlediska obsahu bílkovin syrovátkový protein či sušená syrovátka?
Sušená syrovátka bývá často se syrovátkovým proteinem neprávem zaměňována. V sušené syrovátce jsou přitom nejvíce zastoupenou živinou sacharidy (téměř z 80 %), zatímco syrovátkovému proteinu již jasně dominují bílkoviny. Následující tabulka nabízí srovnání obsahu energie a makroživin v kravském mléce, sušené syrovátce a syrovátkovém proteinu (koncentrát).
Mléko polotučné | Sušená syrovátka | Syrovátkový protein | |
Energie | 198 kJ/47 kcal | 1532 kJ / 361 kcal | 1683 kJ / 398 kcal |
Sacharidy | 5 g | 76 g | 6 g |
Bílkoviny | 3 g | 13 g | 78 g |
Tuky | 2 g | 0,5 g | 7 g |
Grass‑Fed Whey Protein
S čím protein míchat? Po tréninku vsaďte raději na vodu
1. Kdy je možné míchat protein s mlékem?
Je pravda, že mléko díky obsahu tuku a laktózy (mléčný cukr) často dodá proteinu lepší a plnější chuť. V případě, že si jej chceme dát jen tak “na chuť” nebo jako náhradu denního jídla (svačinka v podobě proteinu s kouskem ovoce), je jeho kombinace s mlékem naprosto v pořádku.
Stejně jako u přidávání proteinu do ovesných kaší, dezertů nebo dalších jídel se tedy ani v případě jeho míchání s mlékem nemusíme bát, že by došlo ke znehodnocení obsažených bílkovin.
2. Kdy je naopak vhodnější protein smíchat s vodou?
Bezprostředně po cvičení je však situace jiná. Díky výše zmíněným procesům, během kterých je výsledný produkt zbaven převážné části tuku i laktózy, se může syrovátkový protein pyšnit vynikající využitelností a také rychlým vstřebáváním obsažených bílkovin. Obzvláště po tréninku je rychlá dodávka aminokyselin do svalů velmi žádoucí, protože se dočasně zvyšuje schopnost těla syntetizovat (tvořit) svalové bílkoviny.
Smícháním proteinu s mlékem však do našeho potréninkového nápoje opět přidáme pracně odstraněný tuk a laktózu, čímž jeho vstřebávání zpomalíme. Po tréninku je z tohoto důvodu opravdu lepší volit syrovátkový protein v kombinaci s čistou vodou.
Co si z toho vzít?
Základem výroby syrovátkového proteinu z kravského mléka je jeho šetrná filtrace a odstranění dalších mléčných složek, jako jsou kaseinové bílkoviny a částečně také tuk a laktóza. Právě díky tomu jsou bílkoviny syrovátkového proteinu velmi dobře využitelné, rychle se vstřebávají, a poskytují tak svalům rychlou dodávku aminokyselin potřebných pro stavbu svalové hmoty.
Proces tvorby svalových bílkovin je zvýšen zejména po tréninku, proto je po cvičení výhodné přijímat syrovátkový protein v kombinaci s vodou, aby nedošlo ke zpomalení vstřebávání obsažených proteinů.
V žádném případě to ale neznamená, že bychom přidáním mléka bílkoviny syrovátkového proteinu znehodnotili. Kvůli obsahu tuku a laktózy mléko sice zpomalí vstřebávání bílkovin, často ale dodá proteinu lepší a plnější chuť. Pokud protein pijeme jako náhradu denního jídla nebo jen tak “na chuť”, je jeho kombinace s mlékem zcela v pořádku.