Proč (ne)míchat protein s mlékem?

Komentáře
9
Proč (ne)míchat protein s mlékem?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Syrovátkový protein je ve fitness světě nejrozšířenějším doplňkem stravy. Přestože jej má doma kde kdo, stále kolem něj zůstává spousta nevyřešených otázek. Jednou z nich je i způsob jeho přípravy – je lepší protein míchat s vodou, nebo mlékem?

Jak se syrovátkový protein získává? 

Základní surovinou pro výrobu syrovátkového proteinu je kravské mléko, které obsahuje cca 80 % kaseinových a 20 % syrovátkových bílkovin. Vysrážením kaseinu (např. při výrobě tvarohu a sýrů) vzniká syrovátka (tzv. mléčné sérum), která obsahuje syrovátkové bílkoviny. Ty je pak třeba od syrovátky šetrně oddělit. Toho lze dosáhnout několika způsoby, které určují kvalitu výsledného proteinu:

  1. Membránová filtrace. Membránové metody využívají jako filtr polopropustnou membránu. Nejčastěji využívanými postupy jsou tzv. cross‑flow mikro nebo ultrafiltrace, které nepoškozují obsažené bílkoviny, a výsledný produkt je tak velmi kvalitní. Touto cestou můžeme získat jak klasický syrovátkový koncentrát, tak i izolát (pokud je filtrace prováděna po delší dobu). 
  2. Iontově-výměnná chromatografie. Jedná se o méně kvalitní a dnes již zastaralou metodu, která rozděluje látky v roztoku na základě jejich náboje. Při iontově-výměnné chromatografii dochází k denaturaci a znehodnocení některých proteinových frakcí, a tím ke snížení kvality vznikajícího produktu
  3. Hydrolýza. Již vzniklý syrovátkový koncentrát můžeme dále zpracovat tzv. hydrolýzou, což je proces, při kterém se bílkoviny štěpí na kratší peptidy a jednotlivé aminokyseliny. Výhodou tohoto zpracování je pak zejména rychlejší stravitelnost výsledného produktu.

Jak je na tom z hlediska obsahu bílkovin syrovátkový protein či sušená syrovátka? 

Sušená syrovátka bývá často se syrovátkovým proteinem neprávem zaměňována. V sušené syrovátce jsou přitom nejvíce zastoupenou živinou sacharidy (téměř z 80 %), zatímco syrovátkovému proteinu již jasně dominují bílkoviny. Následující tabulka nabízí srovnání obsahu energie a makroživin v kravském mléce, sušené syrovátce a syrovátkovém proteinu (koncentrát).

Mléko polotučnéSušená syrovátkaSyrovátkový protein
Energie198 kJ/47 kcal1532 kJ / 361 kcal1683 kJ / 398 kcal
Sacharidy5 g76 g6 g
Bílkoviny3 g13 g78 g
Tuky2 g0,5 g7 g

Grass‑Fed Whey Protein

Proč (ne)míchat protein s mlékem?

S čím protein míchat? Po tréninku vsaďte raději na vodu

1. Kdy je možné míchat protein s mlékem?

Je pravda, že mléko díky obsahu tuku a laktózy (mléčný cukr) často dodá proteinu lepší a plnější chuť. V případě, že si jej chceme dát jen tak “na chuť” nebo jako náhradu denního jídla (svačinka v podobě proteinu s kouskem ovoce), je jeho kombinace s mlékem naprosto v pořádku.

Stejně jako u přidávání proteinu do ovesných kaší, dezertů nebo dalších jídel se tedy ani v případě jeho míchání s mlékem nemusíme bát, že by došlo ke znehodnocení obsažených bílkovin. 

2. Kdy je naopak vhodnější protein smíchat s vodou?

Bezprostředně po cvičení je však situace jiná. Díky výše zmíněným procesům, během kterých je výsledný produkt zbaven převážné části tuku i laktózy, se může syrovátkový protein pyšnit vynikající využitelností a také rychlým vstřebáváním obsažených bílkovin. Obzvláště po tréninku je rychlá dodávka aminokyselin do svalů velmi žádoucí, protože se dočasně zvyšuje schopnost těla syntetizovat (tvořit) svalové bílkoviny.

Smícháním proteinu s mlékem však do našeho potréninkového nápoje opět přidáme pracně odstraněný tuk a laktózu, čímž jeho vstřebávání zpomalíme. Po tréninku je z tohoto důvodu opravdu lepší volit syrovátkový protein v kombinaci s čistou vodou.

Co si z toho vzít?

Základem výroby syrovátkového proteinu z kravského mléka je jeho šetrná filtrace a odstranění dalších mléčných složek, jako jsou kaseinové bílkoviny a částečně také tuk a laktóza. Právě díky tomu jsou bílkoviny syrovátkového proteinu velmi dobře využitelné, rychle se vstřebávají, a poskytují tak svalům rychlou dodávku aminokyselin potřebných pro stavbu svalové hmoty.

Proces tvorby svalových bílkovin je zvýšen zejména po tréninku, proto je po cvičení výhodné přijímat syrovátkový protein v kombinaci s vodou, aby nedošlo ke zpomalení vstřebávání obsažených proteinů. 

V žádném případě to ale neznamená, že bychom přidáním mléka bílkoviny syrovátkového proteinu znehodnotili. Kvůli obsahu tuku a laktózy mléko sice zpomalí vstřebávání bílkovin, často ale dodá proteinu lepší a plnější chuť. Pokud protein pijeme jako náhradu denního jídla nebo jen tak “na chuť”, je jeho kombinace s mlékem zcela v pořádku.

Protein na hubnutí: jak vybrat ten nejlepší?
Protein na hubnutí: jak vybrat ten nejlepší?
Bílkoviny mají v naší stravě výsostné postavení! Během hubnutí jsou to právě bílkoviny, které dokážou alespoň udržet svalovou hmotu. Jaký protein si ideálně vybrat do diety?
Je nebezpečné užívat protein a další doplňky stravy v těhotenství a při kojení?
Je nebezpečné užívat protein a další doplňky stravy v těhotenství a při kojení?
Můžou nastávající nebo kojící maminky používat doplňky stravy a kdy to pro ně může mít opravdu velký význame?
Jak a kdy užívat protein při hubnutí nebo nabírání svalů?
Jak a kdy užívat protein při hubnutí nebo nabírání svalů?
Protein nám dokáže usnadnit cestu k hubnutí stejně jako k nabírání svalů. Není to však všemocný čaroděj a musí se s ním umět zacházet. Poznejte, jak využít protein vzhledem k vašim cílům a ovládnout proteinové kouzlo.
Jaký vybrat protein bez laktózy?
Jaký vybrat protein bez laktózy?
Trpíte laktózovou intolerancí a lámete si hlavu nad tím, jaký protein je pro vás ten pravý? Po přečtení článku budete mít konečně jasno.
TOP 5 nejlepších proteinů, které doporučujeme vyzkoušet v roce 2024
TOP 5 nejlepších proteinů, které doporučujeme vyzkoušet v roce 2024
Protein je základním výživovým doplňkem každého sportovce – jak ale vybrat ten pravý? V dnešním článku vám přinášíme přehled hned 5 TOP kvalitních proteinů. Který z nich oslní právě vás?
Jaké množství proteinu je nejvhodnější dát si po běhu nebo jízdě na kole?
Jaké množství proteinu je nejvhodnější dát si po běhu nebo jízdě na kole?
Příjem bílkovin po silovém tréninku bereme jako samozřejmost. Po vytrvalostním tréninku však jejich doplnění často opomíjíme. Jaké to má důsledky pro naše tělo a jaký je jejich ideální příjem?
Piju protein, ale výsledky nikde! Vyplatí se to vůbec?
Piju protein, ale výsledky nikde! Vyplatí se to vůbec?
Je proteinový nápoj skutečně tak zázračný, svalotvorný a nenahraditelný, anebo se toho za #gains skrývá o něco víc?
Rostlinné proteiny: Jak vybrat ten nejlepší?
Rostlinné proteiny: Jak vybrat ten nejlepší?
Rostlinné proteiny se dostávají do popředí zájmu nejen u veganských sportovců. Víte, jak si vybrat ten pravý?
Jak vybrat potréninkový protein? Boříme mýty o kaseinu a hydru
Jak vybrat potréninkový protein? Boříme mýty o kaseinu a hydru
Zvolit vhodný proteinový přípravek po výkonu nemusí být zcela snadné. Musíte vzít v potaz hned několik aspektů, které mohou velmi výrazně ovlivnit schopnost vašeho těla budovat svalovou hmotu, opravit svaly podílející se na výkonu nebo vyvolat anabolickou odezvu. Který protein je ten nejlepší po výkonu?
Rozum v troubě s Vaňkem a Havlíčkem: Přidávat protein do jídla může jen 150kilové hovado!
Rozum v troubě s Vaňkem a Havlíčkem: Přidávat protein do jídla může jen 150kilové hovado!
Bílkoviny alias proteiny potřebujeme denně. Můžeme si tak v klidu protein po tréninku nebo klidně přidat jako přísadu do pečení. Roman Vaněk s Petrem Havlíčkem na věc mají ale jiný názor! Pojďme si vše uvést na pravou míru!
Jak je to s těmi anaboliky a nebezpečnými éčky v proteinech?
Jak je to s těmi anaboliky a nebezpečnými éčky v proteinech?
Rádi byste obohatili svůj jídelníček o nějaký ten protein, ale máte strach, že by vám mohl ublížit? Informace o bezpečnosti proteinů a ještě mnohem více najdete v tomto článku.
Sype naše babička, když pije protein? Proč si lidé myslí, že jsou doplňky stravy steroidy?
Sype naše babička, když pije protein? Proč si lidé myslí, že jsou doplňky stravy steroidy?
Často kolem sebe můžeme zaslechnout názor, že doplňky stravy jsou jenom "chemie" a nic nám jejich používání nepřinese, je tomu opravdu tak? Co jsou vlastně doplňky stravy a k čemu primárně slouží?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!