Ještě dříve, než dýňovou sezónu definitivně vystřídá vánoční obžerství, pojďme se s ní rozloučit ve velkém stylu: dýňovým dortem s kokosovou šlehačkou a slaným karamelem! A pozor, pochutnají si i vegani!

Budeme potřebovat:
Krusta:
- 120 g kešu ořechů
- 150 g datlí
- 50 g strouhaného kokosu
- kůra z 1/2 citrónu
- vanilkové Zero Drops podle chuti
Náplň:
- 550 g dýňového pyré
- 50 g kokosového oleje
- 100 ml kokosového mléka
- 50 ml javorového sirupu
- šťáva z 1/2 citrónu
- 1/2 ČL skořice, 1/2 ČL muškátového oříšku, 1/2 ČL kardamomu
- vanilkové Zero Drops podle chuti
Smetanový krém:
- 200 g kokosové smetany
- 10 ml javorového sirupu
- vanilkové Zero Drops podle chuti
Slaný karamel:
- 50 ml javorového sirupu
- 10 g kokosového oleje
- 1/2 ČL skořice
- 1/2 ČL soli

Postup:
- Nejdříve si vytvoříme krustu. V kuchyňském robotu začneme mixovat kešu, poté přidáme zbytek ingrediencí a mixujeme, dokud nejsou datle důkladně rozemlety a nevznikne celistvé těsto. To potom rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy a stlačíme. Dáme chladit do lednice.
- Dýni upečeme do měkka, zbavíme ji semínek a rozmixujeme na pyré. Přidáme zbytek ingrediencí na krém a mixujeme do hladké konzistence. Hotový krém naneseme na krustu a necháme ztuhnout v lednici minimálně 5 hodin.
- Pro výrobu kokosové šlehačky vyšleháme smetanu se zbylými ingrediencemi do tuha. Naneseme na krémovou vrstvu.
- Nakonec si připravíme slaný karamel smícháním potřebných ingrediencí. Zalijeme s ním hotový dort a vychutnáváme. Dobrou chuť!

Dort jsme rozkrájeli na 8 kousků. Na jeden vychází:
- 408 kcal
- 39 g sacharidů
- 23 g tuků
- 5 g bílkovin
Než se do dortu pustíme a umažeme si pusy, nezapomeneme si ho vyfotit a označit #aktinrecepty
- Další skvělé náměty, nápady a tipy na sladké, slané, zdravé a chuťově vyladěné dobroty najdete pod odkazem na vyladěné recepty z Aktin kuchyně.
