Tenhle italský chleba určitě znáš. Ale asi spíš v té slané variantě se zeleninou, kořením, možná sýrem.... Co si ho tentokrát zkusit nasladko? Chutná jako skořicový šnek, ale je mnohem jednodušší na přípravu a rozhodně si tuhle sladkou variantu focacci zamiluješ. Dokonale nadýchaný snack, ke kterému je skvělé přidat třeba lžící tvarohu pro zjemnění a extra bílkoviny navíc! 💪🏻
1 porce obsahuje
- 259 kcal
- 42 g sacharidů
- 3 g tuků
- 16 g bílkovin
Na 12 porcí
- 400 g hladké mouky
- 150 g proteinu na pečení
- 100 g třtinového cukru
- 1 sušené droždí
- 400 ml vody
- 5 čajových lžiček ghee
- 100 g třtinového cukru
- 2 čajové lžičky skořice
- 140 g odtučněného řeckého jogurtu
- 2 čajové lžičky třtinového moučkového cukru
- 5 kapek vanilkového extraktu
- mléko
Postup
-
V míse smícháme mouku, protein na pečení, třtinový cukr a sušené droždí. K suché směsi přilijeme teplou vodu a uhněteme hladké a pružné těsto, které bude lehce lepivé. Pokud bude moc lepivé, přisypeme trochu mouky. -
Těsto necháme odležet na teplém místě pod utěrkou alespoň hodinu, aby hezky nakynulo.
-
V kastrůlku rozehřejeme ghee máslo. Do něj vmícháme třtinový cukr a skořici.
-
Pekáč si vymažeme ghee máslem. Přemístíme do něj vykynuté těsto a rukama rozprostřeme. Prsty do těsta vytvoříme lehce ďůlky.
-
Těsto přelijeme rozpuštěným máslem s cukrem a skořicí.
-
Dáme péct do trouby na 180 °C na 25‑30 minut. Pečeme dozlatova.
-
Řecký jogurt smícháme s moučkovým cukrem, vanilkovým extraktem a trochou mléka.
-
Upečenou focacciu necháme lehce vychladnout. Před podáváním každý kousek přelijeme jogurtovou polevou.
-
Dobrou chuť.