Svíčková je tradičním českým pokrmem. No a my se rozhodli, že ji předěláme do více fit kabátku. Klasický knedlík jsme totiž vyměnili za ovesný.
Na přípravu sice potřebujete trochu více času, ale výsledek bude stát za to!
1 porce obsahuje
- 442 kcal
- 40 g sacharidů
- 16 g tuků
- 37 g bílkovin
Na 6 porcí
- 2 cibule
- 150 g mrkve
- 100 g petržele
- 100 g celeru
- 100 ml ovesná smetana
- 1 l zeleninový vývar
- 800 g hovězího masa
- 3 lžíce ghee
- 3 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- sůl
- pepř
- 250 g ovesné mouky
- 150 ml mléka
- 60 g toustového chleba
- 1 vejce
- 5 g sušeného droždí
- sůl
Postup
-
Cibuli, mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na kostky.
-
Ve větším hrnci rozehřejte přepuštěné máslo. Troubu předehřejte na 185 °C.
-
Na másle zpěňte nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte zbylou zeleninu a vše společně chvíli opékejte.
-
Do směsi přidejte hovězí maso a nechte jej z každé strany zatáhnout.
-
Přidejte koření, podlijte vše vývarem a dejte do trouby na 60 minut.
-
Mezitím si připravte knedlík. Prosejte mouku a osolte ji. Toustový chléb nakrájejte na menší kostky. Ve vlažném mléce rozšlehejte vejce a droždí. K mouce přidejte tekutou směs a vypracujte těsto. Poté zapracujte chléb a nechte těsto kynout na teplém místě cca hodinu.
-
Hrnec vyndejte z trouby, vyndejte maso, nové koření, bobkový list a tyčovým mixérem vymixujte omáčku do hladké konzistence.
-
Přilejte smetanu a vše opět společně promíchejte.
-
Z těsta na knedlíky vytvořte 2 šišky, které vařte na páře cca 20 minut.
-
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, knedlíky a brusinkami.