Koprovka je stará česká klasika se světovým přesahem. Lidskou populaci totiž nekompromisně dělí na dvě poloviny. Buď ji miluješ, nebo nenávidíš. Nic mezi tím neexistuje.
Pokud patříš do tábora zapřísáhlých milovníků, vyzkoušej naši odlehčenou verzi. Vyšperkovat ji můžeš bramborami či knedlíkem, vejcem s pěkně tekutým žloutkem či libovým hovězím. Hotovo máš za pár minut a můžeš vychutnávat.
1 porce obsahuje
- 475 kcal
- 64 g sacharidů
- 15 g tuků
- 21 g bílkovin
Na 2 porce
- 200 ml mléka
- 300 ml kefíru
- 40 g špaldové mouky
- 20 g erythritolu
- 1 lžíce octa
- kopr
- 1 čajová lžička soli
- 400 g brambor
- 2 vajíčka
Postup
-
Zhruba tři snítky kopru opereme a jeho jemné části podél stonku nasekáme nadrobno. Připravený kopr si odložíme stranou. Do omáčky přijde až jako poslední.
-
Mléko a kefír společně smícháme. Odebereme zhruba 200 ml, ve kterých rozmícháme mouku (můžeme použít shaker) a zbytek přivedeme k varu.
-
Jakmile začne mléčný základ vřít, přilijeme zbytek směsi s moukou a za stálého míchání vaříme na mírném plameni do zhoustnutí.
-
Po zhoustnutí odstavíme omáčku z plotny, dochutíme octem, solí, erythritolem a vmícháme kopr.
Množství octu a erythritolu si upravte podle vlastního gusta. Někdo to rád kyselejší, někdo zase sladší.
-
Podávat můžeme třeba s pečenými bramborami a vejcem naměkko. Nakonec svůj výtvor sdílíme na Instagramu s označením @aktinrecepty.
Tak dobrou chuť!