Batátové hranolky na sladko – zdravé zobání k filmu

Andy Pavelcová
Andy Pavelcová před 3 lety
Batátové hranolky na sladko – zdravé zobání k filmu

Batáty neboli sladké brambory k nám doputovaly původně z Ameriky. Mají lehce nasládlou chuť, a proto se hodí i k sladším pokrmům.

Nejčastěji však slouží jako příloha nebo jako zdravé zobání v podobě hranolek a chipsů. Pojďme se podívat, jak si je můžete snadno připravit doma i vy. Nebojte se ještě sladší chuti u tohoto receptu. Varianta s javorovým sirupem je osvěžující a opravdu lahodná. 

Ingredience

  • 2 batáty
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce petržele
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička kajenského pepře
  • 1 čajová lžička koriandru
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu

Postup

  1. Rozpalte si troubu, vezmeme bramboru a nakrájíme ji na menší podélné plátky ve tvaru hranolek. Nebojte se je udělat opravdu úzké a delší, kraje brambor odkrojte a řízněte 4 krát horizontálně a 4 krát svisle. 

    Tip: Po nakrájení hranolky namočte do studené vody. Aspoň na 5 minut. Pak je vytáhněte, usušte a pokračujte dále dle návodu. Hranolky budou díky tomu křupavější a hranolkovitější. 

  2. Připravte si hranolky jako podle předchozího bodu, ovšem jen s olejem, solí a pepřem.

  3. Během pečení si v jedné míse umixujte zázvor, pepř, koriandr a tymián.

  4. Po vytažení z trouby vymáchejte hotové hranolky v míse s umixovanou směsí z bodu dva.

  5. Hranolky polijte javorovým sirupem, posypte petrželkou a můžete se do nich pustit.

Poděkuj autorovi
Aktin Whey protein
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________