Batátové hranolky s rozmarýnem vám provoní celou kuchyň

Andy Pavelcová
Andy Pavelcová před 3 lety
Batátové hranolky s rozmarýnem vám provoní celou kuchyň

Batáty neboli sladké brambory k nám doputovaly původně z Ameriky. Mají lehce nasládlou chuť, a proto se hodí i k sladším pokrmům.

Nejčastěji však slouží jako příloha nebo jako zdravé zobání v podobě hranolek a chipsů. Pojďme se podívat, jak si je můžete snadno připravit doma i vy.

Ingredience

  • 2 batáty
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce pepře

Postup

  1. Rozpalte si troubu, vezmeme bramboru a nakrájíme ji na menší podélné plátky ve tvaru hranolek. Nebojte se je udělat opravdu úzké a delší, kraje brambor odkrojte a řízněte 4 krát horizontálně a 4 krát svisle.

  2. Po nakrájení hranolky namočte do studené vody. Aspoň na 5 minut. Pak je vytáhněte, usušte a pokračujte dále dle návodu. Hranolky budou díky tomu křupavější a hranolkovitější. 

  3. Nakrájené hranolky vysypte do mísy a přidejte olej, rozmarýn, sůl a pepř. Důkladně promíchejte a nasázejte rovnoměrně vedle sebe na plech.

  4. Pečte v troubě asi 25 minut na 220°C, dokud nebudou zlaté na povrchu, a máte hotovo. Tip: V polovině času můžete hranolky otočit, ale není to nutné.

  5. Hotové hranolky můžete posypat nasekanou pažitkou nebo petrželí. Podávejte buď jako přílohu, nebo jako samostatné jídlo s kečupem, tatarkou nebo domácím dipem.

Poděkuj autorovi
2 lidé již poděkovali
Aktin Protein Bar
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________

Diskuze k receptu