Saláty nemusí být nuda! Pojď se přesvědčit tímhle ala shawarma s křupavou rýží a vyladěnou zálivkou navrchu. S klidem ho sníš doma, ale neboj se ho přihodit i do krabičky s sebou. Ideální je jako lehká večeře, ke které přidej oblíbenou bílkovinu (my tentokrát zvolili kuřecí) a máš hotovo. 🥗
1 porce obsahuje
- 485 kcal
- 55 g sacharidů
- 15 g tuků
- 36 g bílkovin
Na 2 porce
- 100 g jasmínové rýže
- 5 g olivového oleje ve spreji
- 1 špetka soli
- 1 špetka sladké papriky
- 1 špetka oregana
- 1 špetka granulovaného česneku
- 200 g kuřecích prsou
- 1 čajová lžička olivového oleje
- 1 špetka soli
- 1 špetka kurkumy
- 1 špetka mletého kmínu
- 1 špetka skořice
- 1 špetka granulovaného česneku
- 1 špetka pepře
- 5 lžic citronové šťávy
- 1 lžíce tahini
- 50 g vody
- 140 g odtučněného řeckého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 čajová lžička medu
- 1 hrnek mixu salátu
- 200 g okurky
- 50 g červené cibule
- 2 lžíce máty
Postup
-
Připrav křupavou rýži: Předehřej troubu na 200 °C. Na plech dej vychladlou uvařenou rýži. Promíchej ji s olivovým olejem a kořením. Peč 30‑35 minut, přičemž ji v půlce času promíchej (dávej pozor, ať se nespálí). -
Mezitím si kuře dochuť kořením a dobře ho v něm obal. Na pánvi rozehřej olivový olej na střední teplotu. Když je pánev dostatečně horká, přidej kuře. Opékej, dokud není úplně propečené, a pak ho odstav z plotny.
-
Nakrájej všechny ingredience na salát (salát, okurka, cibule a mátu) a dej je do velké mísy. Přidej k nim kuře a křupavou rýži.
-
V mixéru smíchej všechny ingredience na dressing, dokud nevznikne hladká a krémová konzistence. Ochutnej a případně dochuť.
-
Nalij dressing na salát, vše promíchej a vychutnávej!