Zeleninových salátů se nemusíte vzdávat ani v zimě. Stačí výběr zeleniny přizpůsobit právě probíhající sezoně. Náš salát s quinoou a halloumi sýrem hraje všemi barvami. Ale potěší nejen oči: po stránce živin je dobře vyvážený, takže dokonale zasytí. Připravit do také můžete do krabičky a vzít s sebou do práce nebo školy.
1 porce obsahuje
- 552 kcal
- 57 g sacharidů
- 25 g tuků
- 23 g bílkovin
Na 4 porce
- 100 ml jablečného octa
- 100 ml vody
- 2 červené cibule
- 1 lžíce medu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 3 bobkové listy
- 200 g quinoi
- 1 balení ready to eat cizrny
- 1 batát
- 1 mrkev
- 1 čajová lžička oregana
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce čerstvých bylinek
- 50 g oliv
- 200 g sýru halloumi
- granátové jablko
Postup
-
Jako první si den předem připravte nakládanou cibuli. Nakrájejte si na tenké plátky a přemístěte do uzavíratelné sklenice. Potom jednoduše svařte vodu, jablečný ocet, med a sůl. Vlijte do sklenice nechte vychladnout, zavíčkujte a dejte odležet do lednice. Do našeho salátu ale nespotřebujete celé množství. Kromě tohoto receptu poslouží jako ozdoba na omelety, míchaná vajíčka, do wrapů nebo tacos.
-
Uvařte quinou podle návodu na obalu. Doporučuji ji uvařit ve vývaru nebo si ulehčit práci a použít Bujónku. Quinoa bude mít výraznější chuť.
-
Batáty i mrkev očistěte, omyjte, nakrájejte na stejně velké kousky, zakápněte lžící olivového oleje a osolte. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte cca 30‑40 minut do měkka. Mezitím si připravte i zbytek surovin: nasekané čerstvé bylinky (máta, petržel, koriandr), olivy a cizrnu.
-
Uvařenou cizrnu smíchejte s trochou naložené cibule z předchozího dne, přidejte upečené batáty, mrkev, nasekané čerstvé bylinky, lžičku sušeného oregana. Dosolte, dochuťte, zakápněte druhou lžící oleje a promíchejte.Podávejte s opečeným halloumi sýrem a granátovým jablkem.