Květákový krém je skvělou volbou pro všechny, kdo hledají rychlou, zdravou a zároveň chutnou polévku, která v chladném počasí dokonale zahřeje. Jemná textura a chuť květáku navíc perfektně uspokojí i náročnější chuťové pohárky. Tenhle recept je jednoduchý na přípravu, a přitom plný vitamínů a živin, které podpoří tvoje zdraví. Ideální jako lehký oběd nebo večeře, která po celém dni skvěle zasytí. 🍲
1 porce obsahuje
- 221 kcal
- 23 g sacharidů
- 10 g tuků
- 7 g bílkovin
Na 5 porcí
- 1 květák
- 1 brambora
- 1 cibule
- 1 lžíce ghee
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 l zeleninový vývar
- 1 čajová lžička sušené cibule
- 1 čajová lžička sušeného česneku
- 1 čajová lžička tymiánu
- pepř
- sůl
- libeček
- 200 ml 12% smetany
- toastový chléb
- ghee ve spreji
Postup
-
Na ghee s olivovým olejem orestuj nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem dozlatova. -
Přidej nakrájenou bramboru a růžičky květáku. Chvíli restuj.
-
Vše zalij vývarem (my použili 500 ml Vilgain vývaru a 500 ml vody), dochuť kořením a nech vařit, dokud květák i brambory nezměknou.
-
Jakmile je zelenina uvařená, přilij do polévky smetanu.
-
Polévku přelij do mixéru a umixuj dohladka.
-
Krém přelij zpět do hrnce a ještě chvilku povař. Dochuť solí a pepřem.
-
Květákový krém podávej zakápnutý olivovým olejem, s čerstvým libečkem, a s chlebovými krutony s kváskového či tosatového chleba, který opeč na ghee ve spreji.
-
Tak dobrou chuť!




