Grilovačky nemusí být jen o mase. Tenhle křupavý květák v paprikovém těstíčku si získá každého – nejen díky své výborné chuti, ale i díky lehčímu a nutričně vyváženému složení. Díky kefíru je těstíčko krásně vláčné, uzená paprika dodává chuť „jako z udírny“ a pečená chilli omáčka s javorovým sirupem příjemně pikantní finish. Ideální pro ty, kdo chtějí odlehčit svůj talíř, aniž by museli slevit z chuti. Připrav si ho doma v troubě nebo rovnou na grilu a doplň osvěžujícím jogurtovým dipem s pažitkou – perfektní letní kombinace, kterou zvládneš za pár minut a pak už jen pečeš nebo griluješ. 🔥
1 porce obsahuje
- 265 kcal
- 34,4 g sacharidů
- 8 g tuků
- 11,9 g bílkovin
Na 3 porce
- 400 g květáku
- 200 ml kefíru
- 80 g hladké mouky
- 20 g ghee
- 10 g javorového sirupu
- 15 ml chilli omáčky z pečených paprik
- 1 čajová lžička papriky mleté – uzené
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 1 čajová lžička sušeného česneku
- 1/2 čajové lžičky soli
- 100 g řeckého jogurtu
- 3 lžíce majonézy light
- 1 lžíce pažitky
Postup
-
Troubu předehřej na 200 °C a plech vylož pečicím papírem. -
Ve větší míse smíchej papriku, kmín, sušený česnek, mouku a sůl. Uprostřed vytvoř důlek a přilij kefír, poté dobře promíchej.
-
Do těsta přidej růžičky květáku a důkladně je obal. Přendej je na plech a peč 20–25 minut, dokud nezačnou zlátnout a okraje nebudou křupavé. V polovině pečení je nezapomeň obrátit.
-
Mezitím si na malé pánvi na mírném ohni rozehřej chilli omáčku, javorový sirup a ghee (nebo máslo), přibližně 2–3 minuty. Hotovou směsí potři upečený květák a vrať ho ještě na 8–10 minut zpátky do trouby.
🔥 Gril tip: Pokud chceš květák připravit na grilu, obal ho stejně jako do trouby a pak jednotlivé růžičky napíchej na špejle nebo grilovací jehly – lépe se ti s nimi bude manipulovat a nebude ti nic propadávat roštem. Griluj na nepřímém žáru (ne přímo nad plamenem), ideálně v grilovacím tácku nebo na alobalu potřené trochou oleje. Otoč cca po 7–8 minutách, celkem griluj asi 15 minut – dokud nebude těstíčko pevné a zlatavé. Nakonec potřete chilli omáčkou s máslem a nech ještě chvíli dopéct.
👉🏻 Extra tip: Pokud máš uzavíratelný gril, klidně ho na chvíli přiklop, květák se krásně propeče a zůstane šťavnatý.
-
Na dip smíchej v misce jogurt, majonézu, nasekanou pažitku a špetku soli. Podávej společně s upečeným květákem jako osvěžující doplněk.