Jestli jste už klasického banánového chlebíku trochu přejedení, ale i tak ho stále milujete, zkuste tuhle vylepšenou verzi s mandlovou náplní, která je vhodná i pro vegany. Dokonale vláčné těsto a intenzivní chutě skvěle doplní třeba tvaroh pro více bílkovin a nějaké ovoce jako fresh element. A voilà - za chvilku je na světě super dezert nebo rychlá snídaně kdykoli po ruce. 😋
1 porce obsahuje
- 304 kcal
- 37 g sacharidů
- 13,7 g tuků
- 9,6 g bílkovin
Na 9 porcí
- 300 g banánu
- 80 g jablečného pyré
- 2 lžíce javorového sirupu
- 15 kapek vanilkového extraktu
- 80 ml mandlového mléka
- 2 lžíce lněného semínka
- 3 čajové lžičky skořice
- 180 g celozrnné mouky
- 80 g ovesných vloček
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku
- 1 špetka soli
- 60 g mandlové mouky
- 140 g mandlového másla
- 10 kapek vanilkového extraktu
- 4 lžíce javorového sirupu
Postup
-
Ve větší misce si rozmačkáme banány.
-
K banánům přimícháme všechny mokré ingredience. Mléko, sirup, jablečné pyré a vanilkový extrakt.
-
Poté vmícháme všechny suché ingredience. Mouku, vločky, mletá lněná semínka, skořici, sodu, kypřící prášek a špetku soli.
-
Vše spolu pořádně promícháme a poté těsto dáme chvilku stranou, mezitím si připravíme mandlovou náplň.
-
Mandlovou mouku, mandlové máslo, sirup a vanilkový extrakt spolu pořádně promícháme.
-
Formu na chlebík si vyložíme papírem na pečení.
-
1/2 těsta rovnoměrně rozprostřeme na dno formy.
-
Na těsto rozetřeme 1/2 mandlové náplně a tu zalijeme zbytkem těsta.
-
Zbylou 1/2 náplně rozetřeme navrch těsta.
-
Chlebík dáme péct na 180 °C na 50‑60 minut.
-
Upečený chlebík necháme vychladnout a podáváme ho nejlépe s tvarohem a oblíbeným ovocem. Tak dobrou chuť!