Sicilská Caponata - směs pečené zeleniny, kapar, oliv a koření, která je skvělým způsobem, jak zužitkovat zeleninu, co zbyla a vytvořit tak dokonalé vegan jídlo! Tahle lilková verze je rychle hotová a skvělá také jako mealprep do krabičky. Tak pojďme na to!
1 porce obsahuje 1 miska caponaty
- 345 kcal
- 39 g sacharidů
- 16 g tuků
- 6 g bílkovin
Na 2 porce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 čajová lžička papriky mleté – uzené
- 1 lilek
- 1 červená paprika
- 2 řapíkaté celery
- 400 g rajčat
- 50 g černých oliv
- 2 lžíce kapary
- 50 ml jablečného octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- sůl
- pepř
- listová petržel
Postup
-
V hluboké pánvi nebo v hrnci zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud nejsou měkké a voňavé, což by mělo trvat přibližně 5 minut.
-
Přidejte lžičku červené papriky a restujte další minutu, aby se chutě propojily.
-
Do pánve přidejte lilek, červenou papriku a celer. Opékejte zeleninu, dokud není měkká asi 10 minut.Následně přidejte rajčata, olivy a kapary. Promíchejte všechny ingredience dohromady a vařte dalších 5‑7 minut.
-
V malé misce smíchejte jablečný ocet s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Tuto směs přidejte do pánve se zeleninou.
-
Nechte caponatu bublat a vařte ji na mírném ohni dalších 20 minut. Během vaření omáčku ochuťte solí a pepřem podle své chuti.
-
Když je caponata hotová, odstavte ji z plotny. Chuť bude ještě lepší, když ji necháte odstát alespoň pár hodin, aby se chutě propojily.
-
Před podáváním caponatu můžete posypat čerstvou petrželí a podávat teplé i studené. Tak dobrou chuť!