Veganský burger s trhaným "vepřovým" aneb objevte kouzelný jackfruit

Michaela Dobiášová
Michaela Dobiášová před 11 měsíci
1
Veganský burger s trhaným "vepřovým" aneb objevte kouzelný jackfruit

Už jste měli tu čest s jackfruitem? Že ne? Pak nám dovolte ho maličko představit. 

Jackfruit je exotické ovoce, které plodí strom jménem chlebovník. Čerstvé plody jsou velmi sladké a šťavnaté. Strukturou může připomínat maso, a tak si jej vzali do parády vegani, kteří s jeho pomocí začali čarovat i ve slané kuchyni. Stačí trocha dochucovadel a z ovoce se snadno stane kus masa. To jsou kouzla, co? Vyzkoušejte to na vlastní chutě. 

Na 2 porce

  • 2 bulky
  • 1 balení Jackfruitu
  • 200 ml BBQ omáčky
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 červené cibule
Na avoslaw
  • 50 g červeného zelí
  • 50 g bílého zelí
  • 1 mrkev
  • 1/2 avokáda
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • sůl
  • pepř
Na hranolky

Postup

  1. Jackfruit zcedíme, propláchneme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Poté jej naložíme do 1/2 připravené BBQ omáčky. BBQ omáčku si můžeme udělat i doma (1/2 plechovky rajčat, 1/2 nasekané cibule, 2 stroužků česneku, 2 PL jablečného octa, 1 PL dijónské hořčice, 2 PL sójové omáčky, 2 PL javorového sirupu, 2 ČL uzené papriky, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL pepře, 1/2 ČL chilli)

  2. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na troše olivového oleje. Jakmile začne sklovatět, přidáme jackfruit i s omáčkou, ve které je naložený. Oheň stáhneme na minimum a takto jackfruit opékáme po dobu 20 minut. V průběhu pravidelně promícháváme a podle potřeby podléváme vodou, aby se nepřipekl k pánvi. Následně přidáme zbytek BBQ omáčky a opékáme dalších 10 minut na mírném plameni.

  3. Před přípravou hranolek předehřejeme troubu na 200 °C. Batáty nakrájíme na hranolky, naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme olejem a ochutíme kořením. Pečeme 30–40 minut.

  4. Základ avoslawu tvoří nasekané zelí a mrkev. Ty smícháme s rozmačkaným avokádem a dochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem. 

  5. Bulky rozpůlíme a překrojenou částí nahřejeme na suché pánvi. A pak už hurá kompletovat naše burgery! Na spodní část bulky položíme plátek salátu, na něj nasázíme pořádnou porci trhaného "vepřového" a celé to završíme avoslawem. Druhou polovinu bulky zajistíme špejlí, aby si byl burger jistější v kramflecích. 

  6. Podáváme s batátovými hranolkami. Pokud vám zbyla ještě nějaká BBQ omáčka, nebojte se jí pořádně naložit. 

  7. Dobrou chuť!

Poděkuj autorovi
22 lidí již poděkovalo
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________

Diskuze k receptu