Věděli jste, že 1. listopad se slaví jako Světový den veganství? 💚 A jak jinak ho oslavit, než pořádně vychuceným veganským jídlem!
A už jste měli tu čest s jackfruitem? Že ne? Pak nám dovolte ho maličko představit.
Jackfruit je exotické ovoce, které plodí strom jménem chlebovník. Čerstvé plody jsou velmi sladké a šťavnaté. Strukturou může připomínat maso, a tak si jej vzali do parády vegani, kteří s jeho pomocí začali čarovat i ve slané kuchyni. Stačí trocha dochucovadel a z ovoce se snadno stane kus masa. To jsou kouzla, co? Vyzkoušejte to na vlastní chutě.
1 porce obsahuje
- 643 kcal
- 102 g sacharidů
- 20 g tuků
- 8 g bílkovin
Postup
-
Jackfruit zcedíme, propláchneme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Poté jej naložíme do 1/2 připravené BBQ omáčky. BBQ omáčku si můžeme udělat i doma (1/2 plechovky rajčat, 1/2 nasekané cibule, 2 stroužků česneku, 2 PL jablečného octa, 1 PL dijónské hořčice, 2 PL sójové omáčky, 2 PL javorového sirupu, 2 ČL uzené papriky, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL pepře, 1/2 ČL chilli)
-
Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na troše olivového oleje. Jakmile začne sklovatět, přidáme jackfruit i s omáčkou, ve které je naložený. Oheň stáhneme na minimum a takto jackfruit opékáme po dobu 20 minut. V průběhu pravidelně promícháváme a podle potřeby podléváme vodou, aby se nepřipekl k pánvi. Následně přidáme zbytek BBQ omáčky a opékáme dalších 10 minut na mírném plameni.
-
Před přípravou hranolek předehřejeme troubu na 200 °C. Batáty nakrájíme na hranolky, naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olejem a ochutíme kořením. Pečeme 30–40 minut.
-
Základ avoslawu tvoří nasekané zelí a mrkev. Ty smícháme s rozmačkaným avokádem a dochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem.
-
Bulky rozpůlíme a překrojenou částí nahřejeme na suché pánvi. A pak už hurá kompletovat naše burgery! Na spodní část bulky položíme plátek salátu, na něj nasázíme pořádnou porci trhaného "vepřového" a celé to završíme avoslawem. Druhou polovinu bulky zajistíme špejlí, aby si byl burger jistější v kramflecích.
-
Podáváme s batátovými hranolkami. A pokud vám zbyla ještě nějaká BBQ omáčka, nebojte si jí pořádně naložit.
Dobrou chuť.
-
Dobrou chuť!