Toasty z batát - už jste o tom slyšeli? Je to skvělý způsob, jak obyčejný oběd ozvláštnit a připravit si zase něco jiného. Batáty navíc obsahují spoustu vitamínů - více o nich si můžete přečíst v tomto článku: Jsou zdravější brambory nebo batáty? a hned potom se vrhnout na přípravu dnešního receptu!
1 porce obsahuje
- 284 kcal
- 42 g sacharidů
- 10 g tuků
- 8 g bílkovin
Na 2 porce
- 1 batát
- 1 špetka himalájské soli
- avokádový olej
- 1 avokádo
- 5 cherry rajčat
- 1/2 červené cibule
- 2 lžíce citronové šťávy
- himalájská sůl
- červený pepř
- 15 g sýru balkánského typu
- 1 lžíce parmazánu
- 20 g pražené cizrny
Postup
-
Batát pořádně umyjeme a nakrájíme podélně na asi 0,5 cm tenké plátky. -
Plátky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, lehce pomažeme olejem a osolíme. Dáme péct na 180 °C dokud nebudou měkké uvnitř a křupavé na povrchu (cca 40 min).
-
Guacamole:
Avokádo rozpůlíme, vyndáme z něj pecku a dužinu dáme do misky, kde ho rozmačkáme. Přidáme najemno nakrájená rajčátka a nakrájenou cibuli, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Vše pořádně promícháme.
-
Upečené batáty servírujeme s quacamole, posypané balkánským sýrem nebo parmazánem a praženou cizrnou.
Tak dobrou chuť!