13 zdravých chuťovek k televizi nebo k posezení s přáteli

Mgr. Kristýna Dvořáková
Mgr. Kristýna Dvořáková 13. 9. 2022 Poprvé publikováno 2. 9. 2021
Aktualizováno 13. 9. 2022
6 min. 7 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
13 zdravých chuťovek k televizi nebo k posezení s přáteli

Pod pojmem “chuťovky” si možná představíte hlavně pokrmy nacpané tukem, cukrem a solí – dnešní článek vám však ukáže, že letní “zobání” si můžete připravit i v odlehčené verzi a z kvalitních surovin.

1. Pečené zeleninové/bramborové chipsy

Smažené bramborové/zeleninové lupínky jsou bezpochyby jednou z nejpopulárnějších pochutin, z nutričního hlediska jsou na tom však díky vysokému obsahu tuku a soli opravdu mizerně. S několika málo lupínky si samozřejmě nemusíte dělat těžkou hlavu, častá konzumace vysokých množství však může být nejen překážkou v hubnutí, ale zároveň i negativně působit na vaše zdraví. 

Vyzkoušejte si proto připravit domácí chipsy, kde můžete množství tuku i soli regulovat. A je to opravdu jednoduché – zeleninu/brambory nakrájíte na kolečka, pokapete olejem a přidáte koření. A pokud zrovna nemáte času nazbyt, po odlehčených variantách se můžete podívat i u nás.

2. Sýrové hrudky

Milujete sýr na všechny způsoby? Pak vám tenhle jednoduchý tip jistě udělá radost – na pečící papír navrstvěte malé hrudky nastrouhaného sýra dle vašeho výběru, posypte libovolným kořením/bylinkami a vložte do trouby. 

Konkrétní typ sýra pak záleží už jen na vašich požadavcích – obsahu soli, tuku nebo specifické chuti. Velký přehled sýrů, kde se dozvíte vše o jejich výživových parametrech, jsme pro vás připravili v článku Každý čech sní za rok v průměru 14 kg sýru. Které jsou ty nejzdravější?.

obrázek z thedairyalliance.com

3. Pečená cizrna

Pečená cizrna je skvělou a křupavou pochoutkou, kterou můžete připravit nasladko i naslano. Stačí jen uvařit cizrnu (popř. pořádně propláchnout cizrnu z plechovky), pokapat olejem, pečlivě obalit ve vybraném koření (chilli, kari nebo třeba skořice) a vložit do trouby. 

4. Ovocné chipsy

Chipsy nemusí být jen slané – chutné a křupavé lupínky vykouzlíte stejně tak z různých druhů ovoce. Oproti komerčně vyráběným produktům si opět budete moct pohlídat jak obsah tuku (smažené výrobky) i cukru (doslazované ovoce). 

  • Tip: Banánové chipsy

       Banán nakrájejte na kolečka, zakápněte citronovou šťávou a pečte na 100 °C cca 90–120 minut.

5. Hummus s čerstvou zeleninou

O hummusu už jste někdy jistě slyšeli – tuto cizrnovou pomazánku z orientu si můžete připravit na bezpočet variací. Inspirujte se třeba v našich receptech:

Hummus můžete servírovat k masu, namazat s ním celozrnnou bagetu nebo si jej vychutnat jen tak s čerstvou zeleninou. Skvěle se k němu hodí např. mrkev, okurka nebo řapíkatý celer.

6. Pomazánky na 100 způsobů

Jednohubky jsou praktickou dobrotou, se kterou nikdy neurazíte, a v přípravě nejrůznějších pomazánek vám otevírají dveře k neomezeným možnostem. Chcete vsadit na klasiku? Vyzkoušejte naši zdravou vajíčkovou pomazánku nebo avokádovou pomazánku s tvarohem. Připravit můžete i netradiční cottage pohár naslano.

Jestliže vás lákají spíše exotické chutě, rozhodně zkuste Baba Ghanoushpomazánku z tofu. A pokud náhodou nestíháte, pomoci vám může naše Vilgain Veggie Spread.

obrázek z gettyimages.com/ERICKA MCCONNEL

7. Domácí popcorn

Kupovaný popcorn může s vaším kalorickým příjmem pěkně zamávat. Problémem však není samotná kukuřice, nýbrž směsi dodávající “tu pravou” chuť, které jsou obvyklé plné nekvalitních tuků a soli.

Zkuste si proto kukuřici napraskat doma, např. na lžíci kvalitního olivového oleje a na závěr přidejte špetku soli, chilli koření a šťávu z limetky. Sami jistě ucítíte rozdíl. 

8. Proteinové krekry se semínky 

Další skvělou a křupavou chuťovkou, kterou si můžete k ďobání připravit, jsou proteinové krekry. Smícháním vybraných ingrediencí, např. semínek, proteinu, koření a vody, vytvoříte směs, kterou následně v tenké vrstvě nanesete na plech. Pečte na 150 cca 15 minut – dokud nebudou krekry zlaté a křupavé

Do směsi můžete přidat i libovolnou mouku, vejce, bylinky, česnek, mrkev, cibuli nebo cuketu. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

9. Jednohubky z banánu/jablka a ořechového másla

Čerstvé ovoce byste měli konzumovat denně, proč ho tedy nezahrnout do vaší “párty” nabídky? Banán, jablka, či hrušky (nebo i jakékoliv jiné ovoce) jednoduše nakrájejte na plátky a na každý přidejte trošku ořechového másla

A v tomto případě můžete na kaloriích ještě více ušetřit  – vyzkoušejte naše arašídové máslo v prášku, které má snížený obsah tuků, vysoký obsah bílkovin a co víc, jeho výslednou konzistenci si můžete určit sami.

10. Mozzarellové špízy

Mozzarellové špízy nejen, že skvěle chutnají, ale na talíři vypadají prostě božsky. A přitom jsou tak jednoduché na přípravu – stačí si připravit mini‑mozzarellky, rajčátka, bazalku a kvalitní olivový olej, popř. i balsamico ocet. 

A pokud byste rádi ušetřili nějaké kalorie, sáhněte po mozzarelle light. A že light mléčným výrobkům příliš nevěříte? Podívejte se, zda stále nevěříte některým z mýtů, které o nich kolují – 6 mýtů o light mléčných výrobcích.

obrázek z feed-your-sole.com

11. Pizza toast

Toasty a pizza jsou zkrátka výživovým evergreenem. Proč je tedy nespojit dohromady? Pizza toasty máte hotové za pár minut, k jejich výrobě potřebujete minimum surovin a své tělo navíc potěšíte pořádnou náloží bílkovin. Podrobný recept vám přinášíme zde.

12. Okurkové jednohubky s tuňákem

Milujete tuňáka a rádi byste si jej v létě vychutnali v super fresh verzi? Pak musíte vyzkoušet naše okurkové jednohubky s tuňákem. Jsou svěží, plné bílkovin a pohostíte s nimi i své low‑carb přátele. 

13. Odlehčené dipy

Co by byla grilovačka nebo i jiná letní akce bez chutných dipů a zálivek. Ty kupované jsou však často plné nekvalitních tuků či soli a mohou představovat i pořádnou kalorickou bombu. 

Zkuste si proto dipy a zálivky připravit doma – budete mít přehled nejen o množství obsažených surovin, ale také o jejich kvalitě. Pro další informace mrkněte na náš článek Jak na zdravé zálivky a dresinky na salát a maso?

Doporučení na závěr

Přestože jsou tyto chuťovky připravované z kvalitních surovin, pamatujte na to, že ani jejich konzumace není vhodná v neomezeném množství. Pokud si takovou akci dopřejete jednou za čas, nezatěžujte si hlavu panickým počítáním kalorií – jezte přiměřeně, s citem a bavte se. 

Pokud jsou však u vás tyto dýchánky na denním pořádku, je vhodné myslet i na zasazení tohoto “zobání” do celkového kontextu vašeho dne.

Přidej se k 42 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
7 Líbí se mi Uložit článek