Každý čech sní za rok v průměru 14 kg sýru. Které jsou ty nejzdravější?

Komentáře
3
Každý čech sní za rok v průměru 14 kg sýru. Které jsou ty nejzdravější?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Jestli se napříč celým světem na něčem shodneme, potom je to láska k sýrům. Ty se totiž konzumují prakticky všude na planetě a v nejrůznějších podobách tvoří součást tradice a kultury mnoha světových zemí. Také v Česku máme sýry rádi, ročně jich každý z nás sní téměř 14 kilogramů. Některé evropské státy sice zvládnou až dvojnásobek (Dánsko, Island, Finsko, Francie), ale stále je to poměrně vysoké číslo. 

Jestli se ale na něčem neshodneme, potom je to vliv konzumace sýrů na zdraví. Jeden jí sýry skoro až z donucení kvůli zdraví, druhý si sýry dopřává jen jednou za čas z toho důvodu, aby své zdraví neohrozil. Jak to s těmi sýry ve skutečnosti je a dá se obecně říct, jestli sýry patří mezi zdravé potraviny?

Sýry zdravé jsou, ale všeho s mírou

Není sýr jako sýr. Některé druhy se mezi sebou dokonce liší tak významně, že jde v podstatě z výživového hlediska o zcela odlišné potraviny. Pokud ale na chvíli zapomeneme na sýrové speciality a budeme myslet jen na běžné a nejčastěji konzumované sýry, můžeme najít hned několik společných vlastností.

Sýry jsou skvělým zdrojem bílkovin a vápníku

Pravidelná konzumace sýrů má našemu organismu rozhodně co nabídnout, protože obsahuje cenné živiny navíc ve vysoké kvalitě. Jde zejména o:

  • vysoce kvalitní bílkoviny: podle některých měřítek jde dokonce o jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin, na který můžeme ve stravě narazit. Navíc má většina sýrů bílkovin doslova na rozdávání, výjimkou nejsou ani produkty přesahující hranici 30 g bílkovin na 100 g sýru.

  • dobře využitelný vápník: vápník se z mléčných výrobků vstřebává asi z jedné třetiny, což je mezi potravinami poměrně vysoké číslo. Navíc některé sýry obsahují vápníku tolik, že už ze 100 g sýra lze získat více než polovinu doporučené denní dávky vápníku. 

Zapomínat bychom neměli ani na vitamíny A, D a K, které se v sýrech vyskytují ve vysokých množstvích. Do jisté míry lze v případě vitamínů aplikovat jednoduché pravidlo: čím víc tuku sýry obsahují, tím vyšší je obsah vitamínů. 

obrázek z gettyimages.com

Pozor na vysoký obsah tuků a nasycených mastných kyselin

Jedním z důvodů, proč sýry tak skvěle chutnají, je jejich relativně vysoký obsah tuku. Ten se ve většině sýrů pohybuje někde mezi 15–30 g tuku na 100 g sýru, což je v porovnání s jinými potravinami poměrně vysoké množství. 

Zajímat bychom se měli také o celkový obsah nasycených mastných kyselin, který je v případě sýrů také poměrně vysoký. Na příkladech různých druhů sýrů si můžeme ukázat obsah nasycených mastných kyselin v následující tabulce (všechny hodnoty jsou uvedeny pro 100 g sýru):

Typ sýruObsah nasycených mastných kyselin
Gouda (45 % t.v.s.)18 g
Eidam (30 % t.v.s.)11 g
Camembert15 g
Jihočeská niva 50%19 g
Parmezán17 g

Podle Světové zdravotnické organizace bychom neměli jíst více než 10 % z celkového energetického příjmu z nasycených mastných kyselin. Z tohoto doporučení vyplývá, že při denním příjmu 2000 kcal bychom neměli přesáhnout 22 g nasycených mastných kyselin denně. Jak je vidět, milovníci sýrů mají tak trochu problém...

Pozor také na vysoký obsah soli

Zapomínat bychom neměli ani na relativně vysoký obsah soli, který je pro některé sýry typický. Sůl by si měly kontrolovat zejména osoby se zvýšeným krevním tlakem či s jinými kardiovaskulárními chorobami. Podle Společnosti pro výživu bychom neměli za den konzumovat více než 6 g soli, průměrná spotřeba v Česku se však pohybuje někde okolo 14 g soli denně.

Při pohledu na obsah soli ve vybraných zástupcích oblíbených sýrů je zřejmé, že zvýšené konzumaci soli sýry značně napomáhají (výživové údaje jsou uvedeny na 100 g sýru):

Typ sýruObsah soli
Jihočeská niva 50%3,7 g
Olomoucké syrečky5 g
Korbáčiky5 g
Balkánský sýr4,3 g
Eidam 30 %1,5 g

obrázek z istockphoto.com

Sýry pod drobnohledem: jak si vedou jednotliví zástupci?

Některé odhady mluví o tom, že existuje až 1800 různých druhů sýrů. Abychom si jednotlivé druhy sýrů představili trochu více do detailu, zaměřili jsme se na několik nejoblíbenějších druhů sýrů, které se konzumují nejvíce. 

1. Eidam a Gouda nejsou jen ty ze supermarketu

Když se řekne Eidam nebo Gouda, většina z nás si nejspíš představí ty nejlevnější plátkové sýry z velkých supermarketů. Je to trochu škoda, protože tradiční nizozemská Gouda nebo Eidam dosahují světového věhlasu.

Z nutričního hlediska jde o bohatý zdroj bílkovin (25 g na 100 g), vápníku (700 mg na 100 g) a zinku (4 mg na 100 g). Obsah tuku závisí na konkrétním typu, klasický 45 % typ obsahuje asi 27 g tuku na 100 g, což je relativně vysoké množství.

2. Parmezán je rekordman v obsahu bílkovin

Je tomu tak především z toho důvodu, že má oproti jiným sýrům vyšší obsah sušiny. Tvrdý parmezán díky tomu může s přehledem atakovat hranici 30–35 g bílkovin na 100 g sýru, což je mezi sýry prakticky rekordní množství.

Další doménou kvalitního parmezánu je vysoký obsah vápníku, ve 100 g sýru ho nalezneme dokonce více než 1180 mg, což je více než doporučená denní dávka pro dospělé osoby. Zajímavý je také obsah volného L‑lysinu, který přispívá k charakteristické chuti parmezánu. 

3. Plísňové sýry zaujmou především specifickou chutí

Z výživového hlediska totiž tak úplně nezáří, zpravidla patří mezi tučnější sýry (cca 30 g tuku na 100 g) a vysoký je také obsah soli, kde jedno balení v podstatě vyčerpá přípustný denní limit. Mezi minerálními látkami stojí za zmínku zejména vysoký obsah vápníku (více než 600 mg na 100 g), v menší míře se v plísňových sýrech vyskytuje také zinek (asi 2 mg na 100 g). 

4. Olomoucké syrečky jsou plné bílkovin a soli

Olomoucké syrečky patří mezi nejdietnější druhy dostupných sýrů, na 100 g syrečků připadá jen asi 127 kcal, což odpovídá kalorické hodnotě pro kuřecí prsa či další nízkotučné druhy libového masa. 

Na první pohled olomoucké syrečky zaujmou vysokým obsahem bílkovin: 28 g bílkovin na 100 g. Když se k tomu přidá prakticky nulový obsah tuku, je zaděláno na nového kandidáta fitness‑potraviny roku. Platí to ale jen do té doby, než se zmíní obsah soli – s tím totiž sýraři rozhodně nešetřili, a tak v každém balení (125 g) nalezneme téměř 6 g soli. 

obrázek z tvaruzky.cz

5. Mozzarella zaujme nižším obsahem sodíku

Dnes je to téměř 500 let, co první mozzarella spatřila díky italským mistrům světlo světa. A nutno říct, že za těch několik set let dosáhla mozzarella světoznámé popularity – vždyť jen v Itálii se jí každý rok vyrobí více než čtvrt milionu tun! Mozzarella nejen že skvěle chutná, ale obsahuje také vyvážený poměr základních makroživin a spíše nižší podíl sodíku a soli, což je rozhodně pozitivní zpráva. 

Pokud si hlídáte množství tuků ve stravě, můžete sáhnout také po light verzi, která obsahuje jen asi 11 g tuků na 100 g sýru. Díky tomu udržíte množství tuků na uzdě a současně si uděláte prostor třeba na bazalkové pesto nebo olivový olej, kterým se mozzarella s oblibou dochucuje. 

6. Halloumi skvěle chutná, pozor jen na vyšší podíl tuku

Řecký sýr Halloumi se stává sýrovou hvězdou posledních let. Díky své specifické textuře se skvěle hodí na opékání a grilování, a tak obohatí letní grilovačky o nové a dosud nepoznané gurmánské zážitky. Z nutričního hlediska patří sýr Halloumi mezi tučnější sýry, na 100 g obsahuje asi 30 g tuku, což je mezi sýry skoro nejvyšší množství. 

Překvapí také vysokým podílem vápníku, 100 g sýru Halloumi se postará o více než tři čtvrtiny doporučené denní dávky vápníku, což je po parmezánu druhé nejvyšší množství. 

7. Patří vůbec tavené sýry mezi sýry?

Sýroví labužníci se tváří jakoby tavené sýry neexistovaly, jiní výživoví experti zase dělají, jako by doba tavených sýrů byla dávno pryč. Jenže není – spotřeba tavených sýrů je v Česku poměrně stabilní a na každého z nás tak ročně připadají téměř 2 kilogramy snědených “taveňáků”, což nás drží na špičce v celé Evropě.

Proč nejsou tavené sýry z výživového hlediska žádná sláva?

  1. Obsahují tavící soli, které zvyšují obsah fosforu ve výrobku. Kvůli tomu se vápník vstřebává do organismu méně efektivně. 

  2. Vyrábí se z nejlevnějších sýrů často nízké kvality. 

Zkrátka není nad to vychutnat si kvalitní sýr, než konzumovat vysoce průmyslově zpracovanou potravinu bohatou na fosforečné soli, které zdraví rozhodně neprospívají

Co si z toho vzít?

Jestli se ptáte, zda‑li sýry patří mezi nutričně hodnotné potraviny, odpověď zní rozhodně ANO. Ve většině případů jsou vynikajícími zdroji kvalitních bílkovin, obsahují vysoký podíl vápníku a pomáhají tělu doplnit zinek, selen a některé důležité vitamíny. Ani to ovšem neznamená, že byste se měli sýry přejídat od rána do večera. Většina druhů sýrů jsou bohatými zdroji tuku a nasycených mastných kyselin, zapomínat bychom neměli ani na vyšší podíl soli, který může být rizikový pro osoby s kardiovaskulárními problémy. 

Pokud máte sýry rádi, snažte se držet do celkové denní dávky přibližně asi 100 g denně. Preferujte zejména sýry s nižším podílem soli a nasycených mastných kyselin a zaměřte se na lokální dodavatele, kteří často nabízí podstatně chutnější sýry, než na které narazíte v regálech supermarketů. 

Kolik bílkovin mohu přijmout?
Kolik bílkovin mohu přijmout?
Tak toto je zcela kardinální otázka kulturistiky, fitness a všech, kteří se snaží o maximální nárůst svalové hmoty. Kolik máme doopravdy přijmout bílkovin a kolik jsme schopni strávit tak, aby se naše tělo zbytečně nezatěžovalo a nebylo ohroženo zplodina
Ohrožuje vyšší příjem bílkovin vaše ledviny?
Ohrožuje vyšší příjem bílkovin vaše ledviny?
Vliv vysokobílkovinné stravy je jiný, než jsme předpokládali. Nemá vliv na ledviny a jejich funkci. Kolik bílkovin si ve své stravě můžeme dovolit?
Jak se hodnotí kvalita bílkovin?
Jak se hodnotí kvalita bílkovin?
Výživoví odborníci hodnotí kvalitu bílkovin v potravinách již více než 100 let. Víte, jaké indexy se běžně používají a jaké jsou současné kritéria kvalitní bílkoviny?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.