Jaké sladidlo z toppingů je bezproblémové?

Jaké sladidlo z toppingů je bezproblémové?

Sladíte bez výčitek, ale máte lehkou potuchu, že by to nemuselo být zrovna to nejlepší nejen pro vaše zdraví, ale také postavu? Možná byste se divili, ale závěry vědců se různí. Někteří tvrdí, že ač používáte nízkokalorické sladidlo, i přesto se vám vlivem sladké chuti naprázdno vyplavuje inzulin, který způsobí následný pokles energie a únavové stavy. Další vidí v umělých sladidlech jeden z důvodů aktuální obezity a závislosti na sladkém, které sužují moderní populaci. Třetí názor mluví o tom, že jsme již prošli vývojem a ty největší "blafy" jsou již za námi, což by mělo za následek, že se dnes můžeme těšit z nové generace sladidel, která je bezpečná a bezproblémová. Volba je zřejmě na vás. Mě osobně se jeví jako nejlepší volba odvyknutí si na sladkou chuť. Nebudeme daleko od pravdy, když prohlásíme, že největší drogou současné populace vedoucí k e zdravotní zkáze je právě cukr.

Nyní již ale k látkám, které často právě v těchto nízkokalorických sirupech najdete.

E965 - Maltitol

Maltitol je sladidlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka v potravinách. Používá se k nahrazení sacharózy. Jeho sladkost dosahuje cca 75 - 90 % sladkosti sacharózy, ale obsahuje poloviční energii. Stimuluje růst probiotických bakterií v tenkém střevě. Nezpůsobuje kažení zubů. Část cukerného alkoholu se nevstřebává do krve, ale je zpracována fermentací až v tlustém střevě. 

Látka se ve většině literatur považuje za bezpečnou. Požíváním velkého množství může dojít k nadměrné plynatosti, nadýmání nebo může mít projímavý efekt. Studie na krysách uvádějí, že v nadledvinkách proběhly po požívání maltitolu jisté změny. S tím souvisí i pozorovatelný nárůst vzniku zhoubných i nezhoubných nádorů nadledvin a prsních žláz u samičích jedinců. Komise pro posuzování rizik uvedla, že výskyt těchto nádorů nesouvisel s jejich stravou v průběhu studie, do budoucna je však doporučena revize těchto studií a my doufáme, že k ní dojde dříve, než se projeví na lidech. 

V ČR (celé EU) je používání maltitolu v nezbytném množství v potravinách povoleno. V USA je látka povolena a zařazena na seznam látek GRAS (obecně uznávané jako bezpečné). 

E960 - Steviol-glykosidy

Stévie jako sladidlo je na rozdíl od cukru téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky. V listopadu 2011 byla stévie v Evropské unii schválena jako přídatná látka do potravin pod označením E960. Očekává se, že toto rozhodnutí bude mít výrazný dopad na trh s cukrem a sladidly.

Ve 20. století se začala používat ve velké míře umělá sladidla, jako jsou cyklamáty a sacharin, které mohou mít karcinogenní účinky. Proto se na počátku 70. let začala japonská firma Morita Kagaku Kogyo Co., Ltd zabývat možností použít stévii jako náhražku cukrů v nápojích a dalším potravinářském průmyslu. Nyní má stévie 40% podíl na japonském trhu s umělými sladidly a pomalu ale jistě se dostává i do Evropy. My se ostatně můžeme inspirovat od zemí ležících na jihu Evropy. Právě zde se již můžeme setkat s oblíbenou černou limonádou v zeleném obalu a slazenou stévií. To je možný krok kupředu a můžeme doufat, že se podobné bude dít i u dalších nápojů tohoto koncernu.

Od roku 2011 se může používat v ČR a je považována za bezpečnou.

obrázek z superfoodshop.nl

E955 - Sukralóza

Velmi moderní sladidlo, které se používá nejen v sirupech, ale také v proteinovém průmyslu. Jedná se o náhradní sladidlo, které je 600krát sladší než běžný cukr, ale obsahuje pouze jednu pětinu energie a má velmi nízký glykemický index. Je vysoce stabilní vůči zpracování při vysokých teplotách a nízkému pH v kyselých potravinách.

Více než 100 studií pomohlo potvrdit, že je sukralóza jedním z nejvíce bezpečných sladidel. Sukralóza byla vytvořena v roce 1960, nejprve však panovaly obavy. V jedné studii byli hlodavci vystaveni 16000 mg sukralózy na kilogram tělesné hmotnosti za den, což je ekvivalent vypití 16000 plechovky dietní coly za den. Při této studii se neprokázaly žádné významné vedlejší účinky. Podobně ani u lidí s diabetem, ti spotřebovali každý den 500 mg sukralózy. 

Sukralóza nezpůsobuje zubní kaz oproti běžnému cukru. Zatím nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Považuje se za bezpečnější než ostatní umělá sladidla. Na rozdíl od ostatních umělých sladidel nezpůsobuje střevní obtíže ve formě průjmu a tím nedochází ke změně střevní mikroflóry. v ČR i USA je povolena a považována za bezpečnou.

E951 - Aspartam

Jedná se o syntetické sladidlo, které je cca 200x sladší než cukr, a které zároveň zvýrazňuje aroma. Používá se ještě stále poměrně hojně, nicméně sportovní výživa od ní již dala před několika lety ruce pryč. Občas ji ale najdeme stále právě pod označením E951. Látka není stabilní při zahřívání - ztrácí svou sladkost, proto se vyskytuje spíše v nepečených produktech. V těle se rozkládá na 3 látky - fenylalanin, kyselinu asparagovou a methanol, má za následek ale také to, že zvyšuje chuť k jídlu. 

Aspartam byl poprvé schválen v roce 1974. V tomto roce se objevily první zmínky o možném poškozování mozku (zejména se vznikem rakoviny mozku). Aspartam také obsahuje aminokyseliny fenylalanin, který je nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. fenylketonurií. Snižuje kyselost moči, tím pádem zvyšuje riziko vzniku infekce. Cílem mnoha studií bylo také zjištění efektů a podpoření teorie, že aspartam má na svědomí vznik mentálních poruch, poruch učení nebo emočního chování. Dokázali, že Aspartam může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce, hormonální rovnováhu. Každá jednotlivá studie byla častokrát potvrzena nebo vyvrácena, a tak nemáme prozatím jasný obrázek, zda je toto sladidlo nezávadné, nebo nepřípustné. Co je ale jasné, tak že je nejvíce kontroverzní. 

V ČR (celé EU) je používání aspartamu povoleno do vybraných potravin v omezeném množství. V USA, Kanadě i v EU je používání látky povoleno a považuje se za bezpečné, otázkou zůstává, jaký vliv zde má potravinářská lobby, a jaký skutečné závěry studií. 

Výběr je nyní jen na vás. Jak jsem již psal na začátku, ideální je sladidla používat podobně jako cukr, a využít jejich spíše nekalorickou povahu, než zneužívat jejich dobročinnosti v podobě nižšího příjmu kalorií. 

  •