Mexická kuchyně 🇲🇽
- Americká kuchyně (18)
- Asijská kuchyně (49)
- Italská kuchyně (36)
- Mexická kuchyně (26) Reset Mexická kuchyně
- Řecká kuchyně (1)
Charakteristiky mexické kuchyně
Mexická kuchyně má dlouhou historii sahající tisíce let zpátky, až k původním obyvatelům tzv. Mezoameriky. Základ kuchyně vždy tvořila kukuřice, zelenina (rajčata, různé druhy fazolí a paprik) a z ovoce zejména avokádo. V průběhu kolonizace byly tradiční jídla obohaceny např. o pšenici, rýži, hovězí či vepřové maso nebo sýr.
Základ většiny jídel představují tortilly, kukuřičné či pšeničné placky, z nichž se připravují tacos (menší plněná tortilla), burrita (plněná zabalená tortilla, která se obvykle zapéká), quesadilly (přeložená tortilla plněná sýrem) nebo nachos (trojúhelníkové chipsy z tortilly).
Další typický prvek představují omáčky, pro něž je zažitý název salsa. Základem omáček je obvykle zelenina, výjimkou však není ani ovoce, zpravidla doplněná o chilli a další bylinky, které zajistí výraznou chuť. Salsy se využívají k dochucení jídel, případně jako dipy. Mezi nejznámější mexické omáčky se řadí salsa roja (ostrá červená omáčka), salsa verde (jemnější zelená omáčka), guacamole (avokádová omáčka) či pico de gallo (omáčka/salát z nadrobno nasekaných rajčat a cibule).
Mexická kuchyně je populární díky barevné a chuťové různorodosti. Můžete si vybrat z receptů na typická mexická jídla, stejně tak jídla mexickou kuchyní inspirované. Mezi nejoblíbenější recepty se řadí hovězí chilli con carne, kuřecí quesadilla s chedarem, domácí tortilla chips nebo mexická polévka s hovězím masem.