Mexická kuchyně 🇲🇽

Řazení
Kuřecí quesadilla s chedarem ve fajitas stylu
  • 00:15

Kuřecí quesadilla s chedarem ve fajitas stylu

215 Líbí se mi
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Quesadillas s Chilli con carne

Quesadillas s Chilli con carne

43 Líbí se mi
40 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Burrito bowl

Burrito bowl

76 Líbí se mi
10 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Zdravé batátové nachos

Zdravé batátové nachos

27 Líbí se mi
25 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Mexická polévka s hovězím masem

Mexická polévka s hovězím masem

28 Líbí se mi
180 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Fazolové nachos

Fazolové nachos

18 Líbí se mi
20 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Mexico bowl s trhaným kuřetem

Mexico bowl s trhaným kuřetem

50 Líbí se mi
15 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Taco pizza plná chutí hotová za 10 minut

Taco pizza plná chutí hotová za 10 minut

17 Líbí se mi
17 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Domácí nachos z tortilly se dvěma dipy

Domácí nachos z tortilly se dvěma dipy

48 Líbí se mi
15 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Wrap s krůtím masem na mexický způsob

Wrap s krůtím masem na mexický způsob

80 Líbí se mi
10 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Super rychlé snídaňové burrito
  • 03:54

Super rychlé snídaňové burrito

106 Líbí se mi
15 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Hovězí chilli con carne s rýží

Hovězí chilli con carne s rýží

78 Líbí se mi
40 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept
Domácí kuřecí tacos

Domácí kuřecí tacos

42 Líbí se mi
30 min.
Sdílet odkaz
Uložit recept

Charakteristiky mexické kuchyně

Mexická kuchyně má dlouhou historii sahající tisíce let zpátky, až k původním obyvatelům tzv. Mezoameriky. Základ kuchyně vždy tvořila kukuřice, zelenina (rajčata, různé druhy fazolí a paprik) a z ovoce zejména avokádo. V průběhu kolonizace byly tradiční jídla obohaceny např. o pšenici, rýži, hovězí či vepřové maso nebo sýr

Základ většiny jídel představují tortilly, kukuřičné či pšeničné placky, z nichž se připravují tacos (menší plněná tortilla), burrita (plněná zabalená tortilla, která se obvykle zapéká), quesadilly (přeložená tortilla plněná sýrem) nebo nachos (trojúhelníkové chipsy z tortilly).

Další typický prvek představují omáčky, pro něž je zažitý název salsa. Základem omáček je obvykle zelenina, výjimkou však není ani ovoce, zpravidla doplněná o chilli a další bylinky, které zajistí výraznou chuť. Salsy se využívají k dochucení jídel, případně jako dipy. Mezi nejznámější mexické omáčky se řadí salsa roja (ostrá červená omáčka), salsa verde (jemnější zelená omáčka), guacamole (avokádová omáčka) či pico de gallo (omáčka/salát z nadrobno nasekaných rajčat a cibule).

Mexická kuchyně je populární díky barevné a chuťové různorodosti. Můžete si vybrat z receptů na typická mexická jídla, stejně tak jídla mexickou kuchyní inspirované. Mezi nejoblíbenější recepty se řadí hovězí chilli con carne, kuřecí quesadilla s chedarem, domácí tortilla chips nebo mexická polévka s hovězím masem.