Víno a jeho vliv na lidské zdraví

ověřil/a Mgr. Kristýna Dvořáková
Komentáře
Víno a jeho vliv na lidské zdraví
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Mírná konzumace vína je spojena s nižším výskytem srdečně-cévních onemocnění.
  • Ne všichni odborníci se však na pozitivních účincích vína shodují.
  • Víno je oproti jiným alkoholickýcm nápojů bohatší na obsah antioxidantů.

Znáte Francouzský paradox? Podle této teorie je relativně nízká četnost srdečně-cévních onemocnění mezi Francouzi způsobená pravidelnou konzumací červeného vína. Teorie možná až moc krásná na to, aby mohla být pravdou. A nebo tomu tak skutečně je? Na tom se odborníci do dnešních dnů nemohou tak úplně shodnout…

Nápoj s dlouhou historií, který poskytuje více než jen alkohol

Řeč je o vínu, alkoholickém nápoji, jehož kořeny sahají daleko za hranice našeho letopočtu do starověkého Řecka.Těžko říct, co přesně stálo za tím, že si tento nápoj udržel svou popularitu po tak dlouhou dobu. Nutno však říct, že z nutričního pohledu je zvlášť červené víno zdrojem velmi zajímavých látek.

Zdravotní přínosy vína: antioxidanty v hlavní roli

Označit alkoholické víno jako zdravý nápoj je samo o sobě poměrně troufalé. Pokud už to ale někdo udělá, pravděpodobně má v rukávu připravená data o obsažených látkách s antioxidačními účinky.

Ty se ve vínu opravdu vyskytují a zvlášť červené víno je jejich velmi bohatým zdrojem. Antioxidanty na bázi fenolových sloučenin se vyjadřují v ekvivalentech kyseliny gallové (GAE), a zatímco bílé víno obsahuje řádově stovky miligramů GAE na 1 litr vína, červené víno obsahuje dokonce tisíce miligramů GAE na 1 litr vína. Pro srovnání můžeme porovnat s dalšími bohatými zdroji fenolových antioxidantů:

Obzvlášť ceněným antioxidantem je trans‑resveratrol. Ten přispívá k normální funkci srdečně-cévního systému a studuje se i v souvislosti se zlepšením stavu u diabetiků. Ačkoliv některé účinky lze pozorovat i u nízkých dávek v rozmezí 5–10 mg denně, většina studií míří na denní dávky v řádu nižších stovek miligramů denně.

Obsah trans‑resveratrolu ve víně je relativně malý, červené víno obsahuje přibližně 1,9 mg trans‑resveratrolu na 1 litr vína, přičemž nejlepším zdrojem se zdá být francouzská odrůda Rulandské modré (Pinot Noir). Bílé víno obsahuje v průměru 3‑7x méně trans‑resveratrolu oproti červenému vínu.

Ve víně je pravda, ale také cukr a samozřejmě alkohol

Červená i bílá vína samozřejmě obsahují celou řadu dalších látek, z nichž ve větším množství se vyskytují organické kyseliny a zbytkový cukr. Podle zbytkového cukru dělíme tichá vína do následujících kategorií:

  • suché víno: do 4 g cukrů na litr (nebo 9 g cukrů na litr, pokud celková kyselost vyjádřená v gramech kyseliny vinné na litr je maximálně o 2 g cukrů na litr nižší)
  • polosuché víno: do 12 g cukrů na litr (nebo do 18 g cukrů na litr, pokud celková kyselost vyjádřená v gramech kyseliny vinné na litr je maximálně o 10 g cukrů na litr nižší)
  • polosladké víno: do 45 g/l
  • sladké víno: od 45 g/l výše

Pokud tedy sáhnete po suchém nebo polosuchém, v jedné sklence na vás čekají nejvýše nižší jednotky gramů cukru, což je z výživového pohledu v podstatě zanedbatelné množství. Zapomínat bychom samozřejmě neměli na alkohol. Většina tichých vín se vejde do intervalu 11–13 objemových % alkoholu, což znamená, že v jedné sklence vína o objemu 200 ml najdeme asi 20 g alkoholu.

Dá se říct, že sklenka vína denně má pozitivní vliv na cévy?

Celá řada vědeckých studií dochází k závěru, že mírná konzumace alkoholu má pozitivní vliv na srdečně-cévní systém.

  • Studie publikovaná v roce 2014, která analyzovala celkem 27 000 osob, došla k závěru, že mírná konzumace alkoholu (2 dl vína u mužů, 1 dcl vína u žen) byla spojena s nižším rizikem srdečně-cévních onemocnění.
  • Studie z roku 2015, která se zabývala účinky polyfenolů na lidský organismus, zjistila, že u konzumentů vína je nižší výskyt srdečně-cévních onemocnění v porovnání s konzumenty jiných alkoholických nápojů.

Podobně optimistických studií lze dohledat nespočet. Většina pozorování vztah mezi konzumací vína a rizikem srdečně-cévních onemocnění popisuje pomocí “J” křivky. U mírné konzumace alkoholu je pozorována nižší úmrtnost způsobená srdečně-cévními chorobami v porovnání s abstinenty, ale se zvyšující se dávkou alkoholu toto riziko stoupá.

Víno a jeho vliv na lidské zdraví

Někteří odborníci však ani s tímto konceptem nesouhlasí. Studie poskytující data pro stanovení výše zmíněné “J” křivky vyhodnocují srovnáním s abstinenty, kteří alkohol nekonzumují. Určitá část abstinentů však není tvořena abstinenty z přesvědčení, nýbrž osobami, které alkohol nepijí kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu.

Skeptičtí ke zdravotním benefitům alkoholu jsou i vědci z londýnského Institutu psychiatrie, psychologie a neurovědy, kteří pro časopis Lancet uvedli, že i malý pravidelný příjem alkoholu přináší pro lidský organismus zdravotní rizika. Stejně tak World Heart Federation v roce 2022 prohlásila, že žádné množství alkoholu není bezpečné.

Nepodceňujte obsah alkoholu ve víně

Prohlásit víno za zdravý nápoj rozhodně nelze, pravdou však je, že v porovnání s jinými alkoholickými nápoji (pivo, cidery, destiláty aj.) je pro lidské tělo pravděpodobně příznivější, minimálně z pohledu srdečně-cévního zdraví. Stále je však vhodné myslet na přítomný alkohol, jelikož i mírná konzumace vína může být velký zdravotní problém, pokud se vám vymkne z rukou a stane se z ní konzumace nadměrná a na hraně závislosti.

Nezapomeňte ani na energetickou hodnotu alkoholu. Každý 1 gram alkoholu obsahuje přibližně 7 kcal, které se do energetického příjmu započítávají úplně stejně jako jiné makroživiny ze stravy. Alkohol má navíc prakticky nulovou schopnost zasytit a navíc je běžné, že pod jeho vlivem budete povolnější k vysoce kalorickým potravinám (dokonce jsou na to i studie!).

Co si z toho vzít?

Víno patří mezi alkoholické nápoje s dlouhou tradicí, historicky jsou mu připisovány mnohé pozitivní účinky na lidské zdraví. Dokonce i současné studie ukazují, že v porovnání s jinými alkoholickými nápoji (pivo, cider, destiláty) je konzumace vína spojena s příznivějším působením na srdečně-cévní zdraví, pravděpodobně díky obsaženým antioxidantům.

Ačkoliv celá řada studií pozoruje, že mírná konzumace vína (většinou se udává 20 g alkoholu denně pro muže a 10 g alkoholu denně pro ženy) je spojena se sníženým rizikem srdečně-cévních onemocnění, ne všichni odborníci tento narativ sdílí. Jako nejvíce prospěšné se zdá být červené víno, které má až řádově vyšší podíl antioxidantů v porovnání s bílým vínem. Vůbec nejbohatším zdrojem antioxidantů je červené víno Rulandské modré.

Přidej se k 45 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Alkohol a fitness: Jak alkohol ovlivňuje hubnutí, růst svalů a výkonnost?
Alkohol a fitness: Jak alkohol ovlivňuje hubnutí, růst svalů a výkonnost?
Alkohol a sportovci? Na první pohled neslučitelná dvojka, která si však k sobě ve skutečnosti nachází cestu docela snadno. Jaký vliv to má na sportovní výkonnost, hormonální hladiny či efektivitu budování svalové hmoty?
Dělá pivo opravdu hezká těla? Jak odpovídá tělo sportovce na konzumaci alkoholu
Dělá pivo opravdu hezká těla? Jak odpovídá tělo sportovce na konzumaci alkoholu
Pít, či nepít. To je dilema, kterému jsme vystaveni v teplých letních dnech snad všichni. Je však možné dopřát si půllitr vychlazeného piva, skleničku vinného střiku či plechovku piva ovocného a přitom nepřibírat, nebo dokonce hubnout?
Hubnutí a alkohol: Jak si občas dopřát, aby i přesto šly kilogramy dolů?
Hubnutí a alkohol: Jak si občas dopřát, aby i přesto šly kilogramy dolů?
Pokud je vašim cílem redukce hmotnosti a hubnutí, alkohol rozhodně není ten nejlepší parťák na pomoc. Jak nám alkohol škodí a jak velký je jeho vliv na (ne)úspěšnost diety?
Vliv alkoholu na lidské zdraví
Vliv alkoholu na lidské zdraví
O alkoholu se někdy říká, že v malém množství neškodí. Jsou však tato tvrzení založena na vědeckých studiích?
Co jsou antioxidanty a má smysl je hledat v potravinách?
Co jsou antioxidanty a má smysl je hledat v potravinách?
Co to vlastně jsou antioxidanty, jaký mají vliv na fungování lidského těla a jak se doplňují s vlastními antioxidačními systémy našeho těla? To vše se dozvíte v našem dnešním článku.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Viscerální tuk: Jak zjistit jeho množství a minimalizovat zdravotní riziko?
Viscerální tuk: Jak zjistit jeho množství a minimalizovat zdravotní riziko?
Nadměrné množství tělesného tuku je spojeno s vysokým rizikem rozvoje některých závažných onemocnění. Víte ale, proč tomu tak je? Tuková tkáň totiž nepředstavuje jen "kila navíc", ale ovlivňuje také metabolické pochody v těle.