Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Naučte se snídat !

Komentáře
2
Naučte se snídat !

Snídaně je pomocníkem hubnutí. Naučte se snídat správně! Naše společnost je v neustálém spěchu. Když k tomu ještě přidáme neustálou snahu o redukci váhy, často se stane, že na snídani prostě zapomeneme. To je ale velká chyba. Správná snídaně je totiž opravdu důležité jídlo dne, které nám pomůže s redukcí váhy.

SPRÁVNOU SNÍDANÍ K HUBNUTÍ

PROČ MUSÍME SNÍDAT

Snídaně je pro naše hubnutí velmi důležitý stavební kámen. Po probuzení potřebujeme energii pro náš vstup do nového dne. Energii máme i bez snídaně ve svalech, kde je ale potřebná pro svalovou práci, takže se nedostane do krve a jater, ze kterých se doplňuje do krve cukr. To způsobí, že po roce nesnídání se naše tělo naučí šetřit a tak zpomalí náš metabolismus. Druhým důsledkem bývá, že si tělo zajistí energii ze stresových hormonů, následkem toho, nejsme pocitově „v pohodě“, ale vymizí náš pocit hladu třeba až do pozdního odpoledne. Takový člověk se většinou pořádně nají až večer, kdy se ale zase jeho energie uloží do tuků. Koloběh se opakuje každý den a následkem je nárůst váhy. Oproti tomu ti, co pravidelně snídají, musí pravidelně jíst a jejich metabolismus tak optimálně funguje a je připraven pro případnou redukci váhy.

Snídaně

JAK SE TO NAUČIT, KDYŽ SNÍDAT NEJDE

Největším problémem je, že někdo není zvyklý snídat. Ráno vždy tak chvátal do školy, že mu vydržet bez snídaně ani v dospělosti nedělá žádné problémy. Nebo zkrátka nemá žádnou chuť k jídlu v důsledku změny pracovní doby, stresu, kouření, alkoholu apod. Všechny tyto rituály se ale dají odbourat, musíte pouze chtít. Před spaním byste si měli dát lehkou druhou večeři, aby vaše tělo během noční regenerace nehladovělo déle než 10hodin. Spát byste přitom měli alespoň 6hodin. Po probuzení by vaše tělo mělo být připravené něco sníst. Pokud do sebe však přesto nemůžete nic dostat, vypozorujte alespoň hodinu, kdy už vám nedělá problém se nasnídat. Jestliže je to třeba v půl jedenácté, zkuste si jídlo posunout o deset minut dřív, tak posnídejte dva dny a třetí zkuste jíst o dvacet minut dříve v 10:05. Takto postupně jídlo posouvejte až do doby, kdy bude opravdu snídaňový čas před vaším odchodem do práce. Ideálně snídáme od 15 do 30minuty po našem vstávání.

Jestliže vám bude dělat problém, zvykat si na desetiminutové posuny v rychlém čase (na zažití budete potřebovat týden a více), můžete snídani urychlit tekutou stravou – před prací si dejte alespoň čaj, nebo jako snídani použijte namixované koktejly z ovoce či zeleniny, kde najdete mimo jiné i spoustu vitaminů a minerálních látek. Koktejl řeďte raději s vodou v poměru 1:1, abyste nezatěžovali své ledviny. Pro lepší vstřebatelnost vitaminů rozpustných v tucích přidejte kapku rostlinného oleje. Další variantou jsou koktejly z ovoce a mléka, případně jogurt či zakysaný mléčný nápoj. Ten přimíchejte raději až k rozmixovanému ovoci. Pro ty, kteří mají problém s laktózou je vhodná i sójová varianta této snídaně.

JAK VYPADÁ SPRÁVNÁ SNÍDANĚ

Aby se vaše tělo na snídani připravilo, vypijte hned po probuzení sklenici vody, kterou si můžete ochutit pár kapkami citronové šťávy. Mezitím si můžete vyčistit zuby, obléknout se nebo třeba připravit šálek čaje s medem. Poté už je čas na správnou snídani. Ta by se měla skládat ze sacharidů, které se mohou míchat i s kvalitními tuky a bílkovinami. Měla by se však zachovávat hodnota glykemického indexu pod 50 bodů (tabulku jednotlivých potravin najdete na v článku GLYKEMICKÝ INDEX). Vhodnou variantou je třeba méně sladké ovoce, ořechy či celozrnné výrobky. Kalorická hodnota snídaně se liší podle pohlaví, věku i duševní a fyzické aktivity. Při redukci váhy by se rámcově měla pohybovat okolo 1300 KJ (cca 300kcal). Nepřejídejte se, ani se neodbývejte – jezte dopolosyta. Při hubnutí vám také pomůže, pokud si do jídla přidáte 1lžičku lněného nebo panenského slunečnicové oleje, který obsahuje kyselinu linolovou, jež odbourává tuk a stabilizuje krevní cukr.

V tabulce vám přinášíme, co je pro snídani vhodné (v 1 porci) a čemu se vyhněte.

CO SI DOPŘÁT K SNÍDANI

CO SI K SNÍDANI ROZHODNĚ NEDÁVAT

1‑2 plátky celozrnného chleba (max. 100g)

Světlé a slané pečivo

1 sójový, grahamový, tmavý či celozrnný rohlík

Sladké/máslové, křehké čajové pečivo

Kvalitní margarín, máslo (max. 10g)

Polotovary

Vejce (1 kus, max. 4x týdně)

Tučné sýry

Přírodní tvrdý sýr do 30% (max. 30g)

Masné výrobky

Šunka s vysokým podílem masa (max. 30g)

Doslazované marmeládě

Zeleninové a tofu pomazánky (30g)

Doslazovanému sušenému ovoci

Čerstvá zelenina (150g)

Praženým a slaným ořechům a semínkům

Čerstvé ovoce (max. 150g)

Smetanovým jogurtům

Sušené ovoce (zhruba 10g)

Neředěným ovocným džusům a nektarům

Nepražené cereálie s malým množstvím cukru (30g)

Pražené a slazené cereálie

Marmeláda s nízkým obsahem cukru (10g)

Slazené nekvalitní kávě

Bílý polotučný jogurt (150g)

Ořechy a semínka (10g)

Zakysané mléčné nápoje a polotučné mléko (200ml)

Voda a kvalitní čaje (250 ml)

Snažte se, aby vaše byly pestré a stále vás bavily, obměňujte sladkokyselé a hořkosladké varianty. Na závěr vám přinášíme pár tipů netradičních snídaní.

  • Salát s grapefruitem a zeleninou (jablko, grapefruit, červená cibule, kyselé okurky, kysané podmáslí, šťáva z citronu, sůl, pepř.)
  • Müsli s kiwi, brusinkami a dýňovými semínky s bílým jogurtem
  • Tmavé pečivo s tzaziky a rajčaty
  • Müsli se švestkami a mandlemi (pohankové vločky, sušené švestky, mandle, mandarinky, bílý jogurt, skořice)
  • Zeleninový salát s mozarellou a pistáciemi
  • Salát s pomerančem a ředkvičkami (pomeranč, ředkvička, okurka, slunečnicová semínka, bílý jogurt)
  • Vaječné koláčky se zeleninou a sýrem (1 vejce, sýr, paprika, listový špenát, cibulka – ve formičkách pečeme 5‑7minut při 180°)
  • Čerstvý džus s ananasu (100ml), mrkve (100ml) a 1 lžička olivového oleje
  • Čerstvý džus z kiwi (70g), jablka (100g) a 1 lžička slunečnicového oleje
  • Rozmixovaný banán s ovesnými vločkami a polotučným mlékem
Martina Vašáková
Martina Vašáková
 
Vzdělání:
JČU, České Budějovice - Obecné teorie a dějiny umění a kultury (Estetika)
 
Sportovní praxe
7 let závodního tenisu (kategorie dorost a junior)
4 roky závodní florbal (SK Florbal Benešov)

Zájmy a sporty:
Sport, zdravý životní styl, žurnalistika, knihy

filmy, rocková hudba, fotografování

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Jaro... všechno kvete, bují a některé potraviny také dozrávají. Právě ty se nazývají jarní sezónní potraviny a kromě lepší chuti či vyššímu procentu prospěšných látek nabízejí mnoho dalších benefitů, které naleznete v tomto článku!