Bezlepkový lowcarb slaný koláč se špenátem, žampiony a zakysanou smetanou

Karolína Kramářová
Karolína Kramářová
40 min.
13 Líbí se mi Komentáře Uložit recept
Bezlepkový lowcarb slaný koláč se špenátem, žampiony a zakysanou smetanou

Vsadíme se, že si tento extra jednoduchý slaný koláč inspirovaný Francií zamiluješ. V tomto receptu jsme pšeničnou mouku nahradili psylliem. Dodá koláči pořádnou dávku vlákniny a také vlastnosti lepku, takže se nemusíš bát, že by se těsto nespojilo.

1 porce obsahuje 1 kus koláče

  • 172 kcal
  • 5 g sacharidů
  • 13 g tuků
  • 8 g bílkovin

Na 4 porce

Na těsto:
Na náplň:
  • 1 čajová lžička zakysané smetany
  • 1 hrnek baby špenátu
  • 1 žampion
  • 1/2 čajové lžičky ghee
  • 100 g cherry rajčat
  • 1 čajová lžička sušeného česneku

Postup

  1. Bezlepkový lowcarb slaný koláč se špenátem, žampiony a zakysanou smetanou

    Troubu si předehřej na 180 °C.

  2. V misce smíchej mandlovou mouku, psyllium a sůl.

  3. Ve větší míse vyšlehej vejce s vlažnou vodou a poté smíchej se sypkou směsí z předešlého kroku.

    Směs nechej cca 10 minut odstát, aby zhoustla.

  4. Plech si vylož pečícím papírem a potři ho trochou olivového oleje.

    Vlož na něj těsto a vytvaruj kulatou, co nejtenčí, placku. S manipulací s těstem ti pomůže si namočit nebo naolejovat ruce.

    Dej péct do trouby na cca 20 min.

  5. Na pánvi si roztop ghí a opeč na něm plátky očištěného žampionu. Přidej baby špenát a chvíli podus. 

    Těsto vytáhni z trouby a rovnoměrně rozprostři zakysanou smetanu se sušeným česnekem. Přidej opečenou zeleninu, cherry rajčátka a dej zpět do trouby na cca 10 minut.

  6. Podávej teplý a nakrájený na trojhránky. Dobrou chuť! 

  7. Bezlepkový lowcarb slaný koláč se špenátem, žampiony a zakysanou smetanou

Chceš vědět o každém dalším novém receptu?

Přihlaš se k odběru, a jednou týdně od nás dostaneš souhrn nových receptů.

Odebírat
13 Líbí se mi Uložit recept