Jaké potraviny mohou prodloužit život a chrání nás před nemocemi?

Ondřej Klein
Ondřej Klein před 10 dny
6 minut čtení
Jaké potraviny mohou prodloužit život a chrání nás před nemocemi?
obrázek ze shutterstock.com
4

Na univerzitě v australském Perthu se vědci mimo jiné zabývají i výzkumem flavonoidů. Jedná se o látky s  příznivým účinkem na lidské zdraví v čele s protizánětlivým a antioxidačním působením. Flavonoidy nás dokáží chránit třeba i před předčasným stárnutím. Co vědci zjistili o flavonoidech z dat od 53 048 lidí, kteří byli sledování přes 23 let?

Co se v článku dozvíme?

  • Co jsou to flavonoidy, jaké jsou jejich druhy a k čemu jsou pro nás dobré
  • Co zjistila velká studie o příjmu flavonoidů
  • Jaké potraviny zařadit do jídelníčku, abychom přijímali dostatek flavonoidů pro optimální zdraví

Strava bohatá na flavonoidy chrání před rakovinou a srdečními nemocemi

Doktorka Catherine Bondonno (2019) se svým týmem zkoumala data z velké dánské studie s názvem The Diet, Cancer and Health study, z jejichž dat již byla publikována řada vědeckých prací.

Je ve vaší stravě dostatek ovoce, zeleniny a pijete čaje nebo kávu? Pak děláte pro své zdraví jen to nejlepší, protože lidé s jídelníčkem s dostatečným obsahem flavonoidů (látek nacházejících se v potravinách rostlinného původu s pozitivním vlivem na lidské zdraví), měli mnohem menší riziko úmrtí na rakovinu nebo srdeční onemocnění.

Největší ochranný efekt flavonoidů byl pozorován u kuřáků a lidí se zálibou v alkoholu

"Kouření a nadměrné pití alkoholu poškozuje cévy a v organismu působí prozánětlivě, což může zvyšovat riziko vzniku řady nemocí," uvedla doktorka Catherine Bondonno. A jak do toho všeho zapadají flavonoidy? 

"Flavonoidy naopak působí pozitivně na funkčnost cév, fungují jako antioxidanty a mají protizánětlivé účinky. Tento fakt může vysvětlovat, proč je vyšší příjem flavonoidů spojen s nižším rizikem úmrtí na rakovinu nebo srdečně cévní onemocnění," dále vysvětlila hlavní autorka studie.

Potraviny bohaté na flavonoidy nejsou řešením špatného životního stylu

Teď by si mohla řada z vás říci, že ke zmírnění škod vlivem kouření a alkoholu stačí jíst stravu s vysokým obsahem flavonoidů a jsou v pohodě. Realita? Bylo by naivní myslet si, že flavonoidy dokáží zabránit všem negativní dopadům kouření a alkoholu na naše zdraví. 

Autoři studie dále dodávají, že: "To nejlepší, co pro své zdraví můžete udělat, je přestat kouřit a vyhnout se nadměrné spotřebě alkoholu."

Kolik flavonoidů bychom za den měli ideálně sníst?

Ve studii dosáhli největšího ochranného účinku na zdraví lidé, kteří měli na talíři každý den alespoň 500 mg těchto biologicky aktivních látek. 

1567752986_a_3441.jpg

Stačí sníst několik jablek, nebo je zapotřebí potraviny kombinovat?

Odlišná barva ovoce, zeleniny nebo i nápojů, jako je káva či čaj, znamená, že přijímáme velkou šíří flavonoidů, protože není pouze jeden flavonoid. Ty se dělí do 6 základních skupin, v kterých bychom našli na desítky různých sloučenin.

Jak by to mohlo prakticky vypadat?

  • Je to opravdu snadné a není to žádná věda. Ke splnění příjmu 500 mg flavonoidů denně stačí postupně zkonzumovat jablko, pomeranč, 100 gramů borůvek, 100 gramů brokolice a dopřát si šálek čaje.

Mezi významné flavonoidy se řadí například resveratrol v červeném víně (nejen v tekutém stavu), katechiny v zeleném čaji (vzpomeneme si na EGCG?), kurkumin z kurkumy, theobromin v čokoládě, antokyany v tmavém bobulovitém ovoci, naringenin a hesperidin v pomerančích či grepech a v cibuli najdeme hojně zastoupen kvercetin. Jednoduše lze doporučit, jezte svou duhu.

Co si z toho vzít?

Vysoký příjem biologicky aktivních látek v čele s flavonoidy rozhodně nevynuluje škodlivé účinky kouření a alkoholu, alespoň je však může zmírnit. Pro své zdraví a ochranu před srdečními nemocemi a rakovinou uděláme nejlépe, když celkově zlepšíme životní styl v čele s výživou, pohybem a managementem stresu. 

Nesmíme zapomenout na to, že ovoce a zelenina nejsou pouze zdrojem vzpomínaných cenných biologicky aktivních látek, tedy flavonoidů, ale též vlákniny, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. 

Čím více barevná budou naše jídla, tím lépe, protože tak přijímáme celou škálu flavonoidů s pozitivním účinkem na naše zdraví. Vždyť dát si ke každému jídlu patřičnou porci ovoce nebo zeleniny není zase tak těžké, ne? Čaj nebo káva tak není jen zdrojem superschopností díky kofeinu, ale i zdravým nápojem. 

[eshoplink]

Bondonno, N. P., Dalgaard, F., Kyrø, C., Murray, K., Bondonno, C. P., Lewis, J. R., … Hodgson, J. M. (2019). Flavonoid intake is associated with lower mortality in the Danish Diet Cancer and Health Cohort. Nature Communications, 10(1), 1–10. https://doi.org/10.1038…

Byl ti článek užitečný?
Jo, super! Bohužel ne

Diskuze k článku