Spotřeba potravin v ČR za rok 2021

Komentáře
Spotřeba potravin v ČR za rok 2021
Image by senivpetro on Freepik
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Jako každý rok jsme pro vás připravili statistiku spotřeby potravin za předcházející rok, která vychází z údajů Českého statistického úřadu. Oproti roku 2020 došlo k pokračování některých rostoucích trendů viditelných například u spotřeby ovoce či zeleniny. Snědli jsme nejvíce masa v historii samostatné České republiky, naopak piv jsme vypili o poznání méně než v minulých letech.

Rostoucí spotřeba masa a nedostatek ryb v jídelníčku Čechů

V roce 2021 snědl průměrný obyvatel ČR rovných 86 kg masa v hodnotě kosti (v průměru 236 g denně), což je o 2,3 % více než v roce 2020 a celkově nejvíce za 29 let existence samostatné České republiky. V porovnání s dalšími státy Evropy jde o srovnatelnou spotřebu, méně masa konzumují skandinávské národy a země východní Evropy, naopak více masa se konzumuje ve Španělsku (99 kg ročně), v Portugalsku (95 kg ročně) nebo v Rakousku (87 kg ročně).

Spotřeba za rokPrůměrná denní spotřeba
Vepřové maso44,6 kg122 g
Hovězí maso9,4 kg26 g
Drůbeží maso29,9 kg82 g
Zvěřina1,1 kg3 g
Vnitřnosti4,0 kg11 g

Celková spotřeba ryb rostoucí trend nepotvrzuje, v roce 2021 průměrný obyvatel ČR snědl 5,6 kg ryb ročně (v průměru 15 g denně), což je o 2,3 % méně než v roce 2020 a téměř o 7 % méně než v roce 2019. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje konzumovat alespoň 150–300 g ryb týdně, průměrná konzumace v ČR dosahuje úrovně 108 g ryb týdně.

Rekordní spotřeba ovoce a zeleniny

Průměrný obyvatel ČR snědl za rok 2021 celkem 90,6 kg ovoce, což představuje průměrnou konzumaci 248 g ovoce denně. Jde o historicky nejvyšší spotřebu ovoce od vzniku samostatné České republiky.

  • Spotřeba tuzemských druhů ovoce (jablka, hrušky, meruňky aj.) činila 56,5 %.
  • Spotřeba tropických druhů ovoce (citrusy, banány, ananas) činila 43,5 %.

Také spotřeba zeleniny je na českém historickém maximu, v roce 2021 bylo snězeno 96,8 kg zeleniny “na hlavu” (v průměru 265 g zeleniny denně), což je nárůst o více než 11 % za poslední dva roky. Společnost pro výživu doporučuje konzumovat 600 g ovoce a zeleniny denně, do této mety chybí průměrnému obyvateli ČR přidat ještě necelých 100 g ovoce a zeleniny denně.

V porovnání s dalšími státy Evropy jde o mírně nižší spotřebu. Podstatně více ovoce a zeleniny se konzumuje ve státech jižní Evropy, což je také charakteristické pro tzv. Středomořskou stravu.

Mléčné výrobky a máslo vykazují vysokou a stabilní spotřebu

Spotřeba mléka, mléčných výrobků a másla je v České republice v porovnání s dalšími státy Evropy relativně vysoká a dlouhodobě stabilní. Průměrný obyvatel ČR vypije ročně 56,6 litrů kravského mléka (155 ml denně), sní 14,4 kg sýrů (39 g denně) a spotřebuje 5,3 kg másla (15 g denně). Jde o přibližně podobné hodnoty jako v roce 2020, pouze másla konzumuje průměrný obyvatel ČR o 7 % méně v porovnání s předcházejícím rokem.

Mléčné výrobky jsou pro lidský organismus cenným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a vápníku. Už samotná průměrná spotřeba kravského mléka a sýrů poskytuje lidskému organismu téměř 60 % doporučeného denního příjmu vápníku.

Spotřeba potravin v ČR za rok 2021

Víno táhne, piva jsme vypili nejméně v historii ČR

Nejsledovanější statistikou spotřeby potravin v České republice je spotřeba piva. Ta je totiž skutečně zdaleka největší na celém světě, pokud ji vztáhneme na 1 obyvatele dané země. Rakušané jsou v tomto žebříčku na 2. místě a v porovnání s Čechy vypijí v průměru o 20 % méně piva ročně.

V roce 2021 vypil průměrný obyvatel ČR 135,4 litrů piva (v průměru 371 ml piva denně), což odpovídá 271 pivům o objemu 500 ml ročně. Přesto jde o meziroční pokles o 3,2 % a současně o nejnižší spotřebu piva od založení samostatné České republiky.

Opačný trend vykazuje spotřeba vína, která každoročně narůstá až na letošních 20,8 litrů ročně (v průměru 57 ml vína denně). V porovnání s dalšími státy střední a západní Evropy jde však stále o relativně nízkou konzumaci, v Itálii vypijí 40 litrů vína ročně, v Portugalsku 50 litrů vína ročně a ve Francii dokonce 54 litrů vína ročně.

Přehled spotřeby potravin za rok 2021

V níže přiložené tabulce uvádíme přehled roční spotřeby některých vybraných potravin za rok 2021. Všechna data jsou k dispozici na webových stránkách Českého statistického úřadu na tomto odkazu.

Spotřeba za rokMeziroční změna
Obiloviny celkem140,3 kg-3,6 %
Rýže8,2 kg+3,9 %
Těstoviny7,2 kg-6 %
Chléb39,8 kg+4,3 %
Maso celkem86 kg+2,3 %
Ryby5,6 kg-2,3 %
Kravské mléko56,6 litrů-1,4 %
Sýry14,4 kg+0,7 %
Tvaroh4,7 kg-2,1 %
Vejce263 ks+5,5 %
Máslo5,3 kg-7 %
Rostlinné oleje10,2 kg-1,5 %
Ovoce90,6 kg+3,2 %
Zelenina96,8 kg+3,8 %
Luštěniny3,6 kg+0 %
Brambory70,1 kg+7,7 %
Cukr36,3 kg+1,6 %
Med1,0 kg+52,4 %
Sůl5,0 kg-2,9 %
Káva2,4 kg+0,4 %
Minerální vody53,8 litrů-0,8 %
Víno20,8 litrů+5,8 %
Pivo135,4 litrů-3,2 %

Co si z toho vzít?

V České republice dlouhodobě roste spotřeba ovoce, zeleniny, rýže, masa či vína. Vysoká ale stálá je spotřeba mléka, sýrů, másla a jedlých rostlinných olejů. Naopak klesající tendenci má spotřeba piva či balených vod.

Průměrný obyvatel ČR má ve stravě typicky nadbytek soli a cukru, což může mít negativní vliv na rozvoj kardiovaskulárních chorob a obezity. Vysoká je také celková spotřeba alkoholu, která patří k vůbec nejvyšším v Evropě.

Přidej se k 45 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy: jak se v nich vyznat, a je třeba je při hubnutí vyřazovat?
Sacharidy jsou ve výživě člověka základním zdrojem energie. Zejména při redukčních dietách jsou však často v jídelníčku omezovány – je to však skutečně potřeba? A co se v těle děje, když je přestanete jíst úplně?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?