Spotřeba potravin v ČR za rok 2021

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný 15. 12. 2022
1 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
Spotřeba potravin v ČR za rok 2021
Image by senivpetro on Freepik

Jako každý rok jsme pro vás připravili statistiku spotřeby potravin za předcházející rok, která vychází z údajů Českého statistického úřadu. Oproti roku 2020 došlo k pokračování některých rostoucích trendů viditelných například u spotřeby ovoce či zeleniny. Snědli jsme nejvíce masa v historii samostatné České republiky, naopak piv jsme vypili o poznání méně než v minulých letech.

Rostoucí spotřeba masa a nedostatek ryb v jídelníčku Čechů

V roce 2021 snědl průměrný obyvatel ČR rovných 86 kg masa v hodnotě kosti (v průměru 236 g denně), což je o 2,3 % více než v roce 2020 a celkově nejvíce za 29 let existence samostatné České republiky. V porovnání s dalšími státy Evropy jde o srovnatelnou spotřebu, méně masa konzumují skandinávské národy a země východní Evropy, naopak více masa se konzumuje ve Španělsku (99 kg ročně), v Portugalsku (95 kg ročně) nebo v Rakousku (87 kg ročně).

Spotřeba za rokPrůměrná denní spotřeba
Vepřové maso44,6 kg122 g
Hovězí maso9,4 kg26 g
Drůbeží maso29,9 kg82 g
Zvěřina1,1 kg3 g
Vnitřnosti4,0 kg11 g

Celková spotřeba ryb rostoucí trend nepotvrzuje, v roce 2021 průměrný obyvatel ČR snědl 5,6 kg ryb ročně (v průměru 15 g denně), což je o 2,3 % méně než v roce 2020 a téměř o 7 % méně než v roce 2019. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje konzumovat alespoň 150–300 g ryb týdně, průměrná konzumace v ČR dosahuje úrovně 108 g ryb týdně.

Rekordní spotřeba ovoce a zeleniny

Průměrný obyvatel ČR snědl za rok 2021 celkem 90,6 kg ovoce, což představuje průměrnou konzumaci 248 g ovoce denně. Jde o historicky nejvyšší spotřebu ovoce od vzniku samostatné České republiky.

  • Spotřeba tuzemských druhů ovoce (jablka, hrušky, meruňky aj.) činila 56,5 %.
  • Spotřeba tropických druhů ovoce (citrusy, banány, ananas) činila 43,5 %.

Také spotřeba zeleniny je na českém historickém maximu, v roce 2021 bylo snězeno 96,8 kg zeleniny “na hlavu” (v průměru 265 g zeleniny denně), což je nárůst o více než 11 % za poslední dva roky. Společnost pro výživu doporučuje konzumovat 600 g ovoce a zeleniny denně, do této mety chybí průměrnému obyvateli ČR přidat ještě necelých 100 g ovoce a zeleniny denně.

V porovnání s dalšími státy Evropy jde o mírně nižší spotřebu. Podstatně více ovoce a zeleniny se konzumuje ve státech jižní Evropy, což je také charakteristické pro tzv. Středomořskou stravu.

Mléčné výrobky a máslo vykazují vysokou a stabilní spotřebu

Spotřeba mléka, mléčných výrobků a másla je v České republice v porovnání s dalšími státy Evropy relativně vysoká a dlouhodobě stabilní. Průměrný obyvatel ČR vypije ročně 56,6 litrů kravského mléka (155 ml denně), sní 14,4 kg sýrů (39 g denně) a spotřebuje 5,3 kg másla (15 g denně). Jde o přibližně podobné hodnoty jako v roce 2020, pouze másla konzumuje průměrný obyvatel ČR o 7 % méně v porovnání s předcházejícím rokem.

Mléčné výrobky jsou pro lidský organismus cenným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a vápníku. Už samotná průměrná spotřeba kravského mléka a sýrů poskytuje lidskému organismu téměř 60 % doporučeného denního příjmu vápníku.

Spotřeba potravin v ČR za rok 2021

Víno táhne, piva jsme vypili nejméně v historii ČR

Nejsledovanější statistikou spotřeby potravin v České republice je spotřeba piva. Ta je totiž skutečně zdaleka největší na celém světě, pokud ji vztáhneme na 1 obyvatele dané země. Rakušané jsou v tomto žebříčku na 2. místě a v porovnání s Čechy vypijí v průměru o 20 % méně piva ročně.

V roce 2021 vypil průměrný obyvatel ČR 135,4 litrů piva (v průměru 371 ml piva denně), což odpovídá 271 pivům o objemu 500 ml ročně. Přesto jde o meziroční pokles o 3,2 % a současně o nejnižší spotřebu piva od založení samostatné České republiky.

Opačný trend vykazuje spotřeba vína, která každoročně narůstá až na letošních 20,8 litrů ročně (v průměru 57 ml vína denně). V porovnání s dalšími státy střední a západní Evropy jde však stále o relativně nízkou konzumaci, v Itálii vypijí 40 litrů vína ročně, v Portugalsku 50 litrů vína ročně a ve Francii dokonce 54 litrů vína ročně.

Přehled spotřeby potravin za rok 2021

V níže přiložené tabulce uvádíme přehled roční spotřeby některých vybraných potravin za rok 2021. Všechna data jsou k dispozici na webových stránkách Českého statistického úřadu na tomto odkazu.

Spotřeba za rokMeziroční změna
Obiloviny celkem140,3 kg-3,6 %
Rýže8,2 kg+3,9 %
Těstoviny7,2 kg-6 %
Chléb39,8 kg+4,3 %
Maso celkem86 kg+2,3 %
Ryby5,6 kg-2,3 %
Kravské mléko56,6 litrů-1,4 %
Sýry14,4 kg+0,7 %
Tvaroh4,7 kg-2,1 %
Vejce263 ks+5,5 %
Máslo5,3 kg-7 %
Rostlinné oleje10,2 kg-1,5 %
Ovoce90,6 kg+3,2 %
Zelenina96,8 kg+3,8 %
Luštěniny3,6 kg+0 %
Brambory70,1 kg+7,7 %
Cukr36,3 kg+1,6 %
Med1,0 kg+52,4 %
Sůl5,0 kg-2,9 %
Káva2,4 kg+0,4 %
Minerální vody53,8 litrů-0,8 %
Víno20,8 litrů+5,8 %
Pivo135,4 litrů-3,2 %

Co si z toho vzít?

V České republice dlouhodobě roste spotřeba ovoce, zeleniny, rýže, masa či vína. Vysoká ale stálá je spotřeba mléka, sýrů, másla a jedlých rostlinných olejů. Naopak klesající tendenci má spotřeba piva či balených vod.

Průměrný obyvatel ČR má ve stravě typicky nadbytek soli a cukru, což může mít negativní vliv na rozvoj kardiovaskulárních chorob a obezity. Vysoká je také celková spotřeba alkoholu, která patří k vůbec nejvyšším v Evropě.

Přidej se k 40 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
1 Líbí se mi Uložit článek