Jako každý rok jsme pro vás připravili statistiku spotřeby potravin za předcházející rok, která vychází z údajů Českého statistického úřadu. Oproti roku 2020 došlo k pokračování některých rostoucích trendů viditelných například u spotřeby ovoce či zeleniny. Snědli jsme nejvíce masa v historii samostatné České republiky, naopak piv jsme vypili o poznání méně než v minulých letech.
Rostoucí spotřeba masa a nedostatek ryb v jídelníčku Čechů
V roce 2021 snědl průměrný obyvatel ČR rovných 86 kg masa v hodnotě kosti (v průměru 236 g denně), což je o 2,3 % více než v roce 2020 a celkově nejvíce za 29 let existence samostatné České republiky. V porovnání s dalšími státy Evropy jde o srovnatelnou spotřebu, méně masa konzumují skandinávské národy a země východní Evropy, naopak více masa se konzumuje ve Španělsku (99 kg ročně), v Portugalsku (95 kg ročně) nebo v Rakousku (87 kg ročně).
Spotřeba za rok | Průměrná denní spotřeba | |
Vepřové maso | 44,6 kg | 122 g |
Hovězí maso | 9,4 kg | 26 g |
Drůbeží maso | 29,9 kg | 82 g |
Zvěřina | 1,1 kg | 3 g |
Vnitřnosti | 4,0 kg | 11 g |
Celková spotřeba ryb rostoucí trend nepotvrzuje, v roce 2021 průměrný obyvatel ČR snědl 5,6 kg ryb ročně (v průměru 15 g denně), což je o 2,3 % méně než v roce 2020 a téměř o 7 % méně než v roce 2019. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje konzumovat alespoň 150–300 g ryb týdně, průměrná konzumace v ČR dosahuje úrovně 108 g ryb týdně.
Rekordní spotřeba ovoce a zeleniny
Průměrný obyvatel ČR snědl za rok 2021 celkem 90,6 kg ovoce, což představuje průměrnou konzumaci 248 g ovoce denně. Jde o historicky nejvyšší spotřebu ovoce od vzniku samostatné České republiky.
- Spotřeba tuzemských druhů ovoce (jablka, hrušky, meruňky aj.) činila 56,5 %.
- Spotřeba tropických druhů ovoce (citrusy, banány, ananas) činila 43,5 %.
Také spotřeba zeleniny je na českém historickém maximu, v roce 2021 bylo snězeno 96,8 kg zeleniny “na hlavu” (v průměru 265 g zeleniny denně), což je nárůst o více než 11 % za poslední dva roky. Společnost pro výživu doporučuje konzumovat 600 g ovoce a zeleniny denně, do této mety chybí průměrnému obyvateli ČR přidat ještě necelých 100 g ovoce a zeleniny denně.
V porovnání s dalšími státy Evropy jde o mírně nižší spotřebu. Podstatně více ovoce a zeleniny se konzumuje ve státech jižní Evropy, což je také charakteristické pro tzv. Středomořskou stravu.
Mléčné výrobky a máslo vykazují vysokou a stabilní spotřebu
Spotřeba mléka, mléčných výrobků a másla je v České republice v porovnání s dalšími státy Evropy relativně vysoká a dlouhodobě stabilní. Průměrný obyvatel ČR vypije ročně 56,6 litrů kravského mléka (155 ml denně), sní 14,4 kg sýrů (39 g denně) a spotřebuje 5,3 kg másla (15 g denně). Jde o přibližně podobné hodnoty jako v roce 2020, pouze másla konzumuje průměrný obyvatel ČR o 7 % méně v porovnání s předcházejícím rokem.
Mléčné výrobky jsou pro lidský organismus cenným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a vápníku. Už samotná průměrná spotřeba kravského mléka a sýrů poskytuje lidskému organismu téměř 60 % doporučeného denního příjmu vápníku.
Víno táhne, piva jsme vypili nejméně v historii ČR
Nejsledovanější statistikou spotřeby potravin v České republice je spotřeba piva. Ta je totiž skutečně zdaleka největší na celém světě, pokud ji vztáhneme na 1 obyvatele dané země. Rakušané jsou v tomto žebříčku na 2. místě a v porovnání s Čechy vypijí v průměru o 20 % méně piva ročně.
V roce 2021 vypil průměrný obyvatel ČR 135,4 litrů piva (v průměru 371 ml piva denně), což odpovídá 271 pivům o objemu 500 ml ročně. Přesto jde o meziroční pokles o 3,2 % a současně o nejnižší spotřebu piva od založení samostatné České republiky.
Opačný trend vykazuje spotřeba vína, která každoročně narůstá až na letošních 20,8 litrů ročně (v průměru 57 ml vína denně). V porovnání s dalšími státy střední a západní Evropy jde však stále o relativně nízkou konzumaci, v Itálii vypijí 40 litrů vína ročně, v Portugalsku 50 litrů vína ročně a ve Francii dokonce 54 litrů vína ročně.
Přehled spotřeby potravin za rok 2021
V níže přiložené tabulce uvádíme přehled roční spotřeby některých vybraných potravin za rok 2021. Všechna data jsou k dispozici na webových stránkách Českého statistického úřadu na tomto odkazu.
Spotřeba za rok | Meziroční změna | |
Obiloviny celkem | 140,3 kg | -3,6 % |
Rýže | 8,2 kg | +3,9 % |
Těstoviny | 7,2 kg | -6 % |
Chléb | 39,8 kg | +4,3 % |
Maso celkem | 86 kg | +2,3 % |
Ryby | 5,6 kg | -2,3 % |
Kravské mléko | 56,6 litrů | -1,4 % |
Sýry | 14,4 kg | +0,7 % |
Tvaroh | 4,7 kg | -2,1 % |
Vejce | 263 ks | +5,5 % |
Máslo | 5,3 kg | -7 % |
Rostlinné oleje | 10,2 kg | -1,5 % |
Ovoce | 90,6 kg | +3,2 % |
Zelenina | 96,8 kg | +3,8 % |
Luštěniny | 3,6 kg | +0 % |
Brambory | 70,1 kg | +7,7 % |
Cukr | 36,3 kg | +1,6 % |
Med | 1,0 kg | +52,4 % |
Sůl | 5,0 kg | -2,9 % |
Káva | 2,4 kg | +0,4 % |
Minerální vody | 53,8 litrů | -0,8 % |
Víno | 20,8 litrů | +5,8 % |
Pivo | 135,4 litrů | -3,2 % |
Co si z toho vzít?
V České republice dlouhodobě roste spotřeba ovoce, zeleniny, rýže, masa či vína. Vysoká ale stálá je spotřeba mléka, sýrů, másla a jedlých rostlinných olejů. Naopak klesající tendenci má spotřeba piva či balených vod.
Průměrný obyvatel ČR má ve stravě typicky nadbytek soli a cukru, což může mít negativní vliv na rozvoj kardiovaskulárních chorob a obezity. Vysoká je také celková spotřeba alkoholu, která patří k vůbec nejvyšším v Evropě.