Nedávno se na našem trhu objevily doplňky stravy s obsahem zelené kávy. Zelená káva se projevuje jako jedna z velmi zajímavých pro svůj pozitivní vliv na zdraví. Co z ní můžeme vytěžit?
Vliv zelené kávy na zdraví
Několik nových studií ukázalo, že konzumace kávy snižuje riziko diabetu typu 2. Jedním z mechanismů je samozřejmě to, že kofein napomáhá snižování tělesné hmotnosti. Ta je v přímé úměře s konzumací kávy u běžné společnosti.
Nejnovější články ukazují, že kyselina chlorogenová (nalezená v zeleném extraktu z kávových zrn) a jeho metabolitu, kyseliny kávové, napomáhají bránit aktivitě enzymu, který štěpí škrob na cukry a napomáhá vstřebávání cukru ze škrobu, čímž se snižuje celkový jednorázový kalorický vstup. Klinický výzkum ukázal, že kyselina chlorogenová napomáhá snižovat glukózové rázy a tak podporuje zdravou hladiny cukru v krvi. Zelená káva navíc napomáhá snižovat vstřebávání určitých cukrů. Ukazuje také, že má vysoký antioxidační aktivitu.
Stručně řečeno, je tu dobrá zpráva, že extrakt ze zeleného kávového zrna může jedinečným způsobem pracovat proti vzniku obezity. Účinné látky obsažené v zelené kávě mohou snížit hladinu tuku a glukózy v těle a mohou snížit rychlost vstřebávání sacharidů.