Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Vitamín B12 a jeho vliv na růst svalů

27. 5. 2013
Komentáře
Vitamín B12 a jeho vliv na růst svalů

Dlouho jsem přemýšlel nad tím, o jakém výživovém doplňku bych vám měl psát. Volba padla jednoznačně na velký boom 20. století - vitamin B12. Lékaři používali tento "suplement" na léčbu nízké hmotnosti u jednotlivých pacientů, ale i při pooperačních a úrazových stavech k urychlení léčby. Ve snaze dosáhnout co nejlepší výsledky ve sportu byly podávány i sportovcům na dosahovaní větší svalové hmoty a v domnění, že budou silnější, výkonnější a zdravější ...

Vitamín B12 a jeho vliv na růst svalů

Je známý také jako cyanocobalamin, je to komplexní sloučenina obsahující stopový prvek kobalt. V lidském organismu se mění na vlastní účinné substance (metylkobalamín a adenozylkobalamín), které se jako koenzymy účastní několika biochemických procesů. Nedostatek může vézt k poruchám zrání červených krvinek a myelinizace (obalování) nervových spojení, který bývá důsledkem nedostatku vitamínu B12.
Klinicky se takový stav tedy projevuje chudokrevností, pro kterou jsou charakteristické velké červené krvinky (megaloblastová anémie) a poruchami vodivosti nervových vláken.
Nedostatek vitaminu B12 je vzácný a jeho nedostatek je spíše kvůli poruše metabolismu jako z nedostatku v potravy.


Jednotlivé poruchy mohou být různé, například:

  • některé léky, které se podávají při léčbě žaludečního vředu
  • chybění jedné ze žaludečních šťáv, která se přestává tvořit při některých zánětlivých nebo nádorových onemocněních žaludku,
  • popřípadě nějakého cizopasníka (pasemnice)

Naopak vstrebávání podporují:

  • Další vitamíny skupiny B
  • Vitamíny A, C a E
  • Minerálny vápnik

Protože člověk má velké zásoby vitamínu B12, se klinické projevy avitaminózy vyvíjejí poměrně dlouho. Člověk má přibližně 1 000 mikrogramovou zásobu uloženou hlavně v játrech a při denní spotřebě okolo 1‑2 mikrogramů (je aj DDD) nám tato zásoba vydrží asi 3 roky, ale to už jen v těch extrémních případech, pokud by člověk vůbec tento vitamín nekonzumoval.

Nevyskytuje se v rostlinách (mimo kvašené sóji) pouze v mase. Z toho vyplývá, že avitaminóza se vyskytuje hlavně u vegetariánů a již zmíněných nemocných lidí. Takže nejsou vzácné projevy avitaminózy po 5 až 6 letech. V adekvátním množství vitamín B12 podporuje tvorbu červených krvinek a podporuje také funkci některých orgánů, zejména jater, ledvin, srdce a nervové soustavy.

Suplementy


Jeho využití při sportu

Ve snaze získat co největší objem svalové hmoty si někteří sportovci injekčně dávkovali velké množství vitamínu B12, protože byli přesvědčeni, že má anabolický efekt. Což je sice pravda, ale ne na svalovou hmotu, ale spíše na hmotu nervovou a krevní. Efekt na svalovou hmotu byl zanedbatelný. Ukázalo se, že vitamin B spíše zlepšuje regeneraci, asi proto, že dokázal upravovat funkci důležitých orgánů. Protože však vitamín působí na tvorbu hemoglobinu, případně myoglobinu, je dost možné, že největší efekt se objeví u vytrvalostních sportovců. Dávkování u sportovců je někdy 100, 300 nebo až 1000 násobně větší než doporučená denní dávka. Dokonce ani podávání takových megadávo k nevede ke zvýšení zásob v organismu, protože se poměrně brzy vylučuje. Vedlejší účinky předávkováním jsou poměrně vzácné, nelze je však zcela vyloučit. Po injekčním podání se mohou vyskytnout zejména akutní alergické reakce, které nezávisejí na velikosti dávky. Ojediněle se vyskytuje polycytémie (chorobné zmnožení červených krvinek) se zvýšením rizika krevních sraženin.

Osobní názor

Suplementace vitaminem B12 má své uplatnění hlavně u vegetariánské populace a hlavně u sportovců s nízkým příjmem masa. Co se týče silových sportovců velké uplatnění suplementace nemá, protože vysoké dávky, jak jsme již zmiňovali, nenapomáhají ke zvýšení svalové hmoty, spíše toto doporučím u vytrvalostních sportovců, i když, co se týče regenerace u obou typů sportů má tento vitamín své nezastupitelné místo. No pokud se již rozhodnete jakkoliv, osobně si myslím, že daleko větší efekt na vaši finální formu bude mít, pokud budete užívat komplexní vitamýni skupiny B nebo multivitaminové preparáty.

Ing. Gabriel Pál, PhD.

Gabriel Pál

VZDĚLÁNÍ:
2003 - 2008 ukončené inženýrské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa lidí
2008 - 2011 ukončené doktorandské studium na Slovenské poľnohospodáske univerzitě v Nitře, obor Výživa
2013 - trenér - fitness instruktor (II. stupeň)

2013 - učitel výživy trenérská škola Ronnie

7 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

Zájmy a sporty

kulturistika, sport obecně, výživa a suplementace

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Tipy na jarní sezónní potraviny (a co s nimi)
Jaro... všechno kvete, bují a některé potraviny také dozrávají. Právě ty se nazývají jarní sezónní potraviny a kromě lepší chuti či vyššímu procentu prospěšných látek nabízejí mnoho dalších benefitů, které naleznete v tomto článku!