Buchu a jiné bylinky

19. 3. 2014
Komentáře
1
Buchu a jiné bylinky

Přemýšleli jste někdy nad využitím bylinných preparátů, ale báli jste se jich? Já osobně z nich mám respekt do dnes, ale věřím v ně víc, než v moderní medicínu, a proto vám dnes chci představit 5 bylinných doplňků stravy, které můžete bez obav využít i při vašem snažení o zredukování tělesné hmotnosti.

Buchu a jiné bylinky

Jak jsem výše zmiňoval, představím 5 bylinek, o kterých si myslím, že vám budou nejprospěšnější a to nejen při kulturistické či fitness průpravě, ale i v běžném životě. Tak pojďme na to!

Buchu

Jako první je na řadě bylinka jménem Buchu. Mnoho z vás asi nikdy tento název neslyšelo, ale to nevadí, právě proto se o ní dnes zmíním. Buchu je přípravek z křoviny pocházející z jižní Afriky, jejíž listy jsou často využívány pro přípravu čaje. Má mírně diuretický účinek, a tak může být přínosné u stavů, kdy je v těle zadržována voda. Také má antiseptické účinky při infekcích postihujících močový trakt. Buchu je obecně považováno za bezpečnou látku, přestože odborníci nedoporučují více než 2 g dvakrát až třikrát denně. Běžně se dá koupit v lékárnách jako doplněk stravy.

Fo‑ti

Jistě vám více řekne jeden z mnoha dalších názvů: Rdesno mnohokvěté. O téhle bylině jsem se dozvěděl jen zhruba rok zpátky. Sám jsem ji nezkoušel, ale nikdy jsem neslyšel, že by s ním byl někdo neskopokojen.

Starověcí čínští bylinkáři považovali tuto bylinu, blízkou pohance, za jednu z nejúčinnějších bylin pro zajištění dlouhověkosti. Bylináři popisují rozdílné vlastnosti byliny podle její velikosti a věku. Například padesátiletá bylina velikosti lidské pěsti zabraňuje šedivění vlasů. Stoletá bylina velikosti koule působí na uchování stále dobré nálady. Sto padesát let stará bylina urychluje vypadávání zubů, aby mohly růst nové. Dvousetletá bylina uchovává mládí a vitalitu. Tak se to aspoň traduje v lidovém vyprávění.

Fo‑ti (Rdesno) má pověst byliny pozitivně působící na kardiovaskulární systém. Pravděpodobně snižuje hladinu cholesterolu (ovšem není doloženo výzkumy), ochraňuje krevní cévy a zvyšuje prokrvení srdce. Působí jako přírodní laxativum (=projímadlo; podporuje pohyby střev což napomáhá vyprazdňování) a v tomto směru je jistě bezpečnou bylinou. Na internetu jej naleznete bez problému.

Guarana

Tohle je, jistě vám všem, dobře známý bylinný preparát. Guarana je červená bobule z rostliny vyskytující se v amazonském údolí. Obsahuje sedmkrát více kofeinu než kávové boby a je běžně prodávána v obchodech se zdravou výživou jako suplement pro zvýšení energie. Také ji najdete ve spoustě energetických nápojích. Suplement se vyrábí ze semene rostliny.

Guarana je přidávána do mnoha přírodních suplementů pro redukci tělesné hmotnosti. Věří se, že zvyšuje termogenezi (tvorbu tělesného tepla) a tak stimuluje metabolismus. Guarana má díky obsahu kofeinu také diuretické účinky. Bylo prokázáno ve studiích na zvířatech, že guarana zvyšuje glykémii (množství cukru v krvi), a tak by mohla podporovat výkon. Zbývá dokázat, že to platí i u člověka. Varování: pokud trpíte přecitlivělostí na kofein, raději se guaraně vyhněte!

Maté

Jistě vám název něco napovídá, ale možná nevíte, oč přesně jde. Maté je další bylinou obsahující kofein. Je nabízeno jako přírodní povzbuzující látka s obsahem kofeinu 2 %. Je přidávána do některých přírodních suplementů pro redukci tělesné hmotnosti pro své účinky na snížení chuti k jídlu. Stejně jako guarana je přidávána do energetických nápojů. Má mírně diuretický účinek. Medicína ji považuje za relativně nebezpečnou, pokud ji užíváte v malých dávkách po krátkou dobu. K dostání je zcela běžně na internetu, ale pokud si jej chcete nejdříve vyzkoušet, zajděte do jakékoli čajovny a nechte si chutnat.

Zelený čaj

Dnes poslední bylinka. Všichni jej jistě dobře znáte, ale stejně si pár řádků neodpustím. Zelený čaj je připravován z listů a listových pupenů věčně zelené rostliny pocházející z Asie. Je předmětem zájmu ve fitness z toho důvodu, že může napomáhat snížení tělesné hmotnosti. Přirozené látky nazýváme katechiny jsou v zeleném čaji bohatě obsaženy. Studie prováděné na zvířatech i na lidech prokázaly, že tyto látky zvyšují spalování tuku a podporují termoregulaci (proces, při kterém je zpracovávána energie, a ke kterému dochází při trávení a metabolizování potravy). Zelený čaj pomáhá předcházet paradentóze, některým druhům rakoviny a srdečním onemocněním. K dostání je opět téměř všude: lékárny a internet.

Závěrem

Závěrem bych vás chtěl ovšem upozornit, že guarana, maté i zelený čaj obsahují kofein! Ano, jistě je vám to jasné, hlavně po přečtení řádků výše. Ale pokud jste lidé, kterým káva nedělá dobře, právě pro svůj obsah kofeinu, pak vězte, že guarana, maté ani zelený čaj vám dobře neudělají.

Zdroj: Fitness výživa (Susan Kleiner)

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?