Nitráty v doplňcích stravy

Nitráty v doplňcích stravy

V poslední době se v suplementech objevují stále novější a novější technologie, látky a substance, které jsou pro nás, tak trochu neznámé a neprozkoumané. Podobnou kategorií jsou i tzv. NITRÁTY. O co se jedná?

Nitráty v doplňcích stravy

Nitráty nebo v ČR spíše známé dusitany, nejsou pro nás nic nového. Přesto jsou ve sportovní výživě a dnes zejména v kulturistice a silových sportech novinkou. Zařazení nitrátů do sportovní výživy reaguje na fakt, že použití základní látky pro podporu vasodilatace (arginin, citrulin...) a prekurzorů oxidu dusnatého, nejsou u všech sportovců dostatečně účinné a srovnatelné. Právě proto je tu druhý mechanismus produkce oxidu dusnatého v lidském organismu. Ten vzniká za pomoci nitrátů (dusičnanů). Jejich prostřednictvím dochází k vyššímu prokrvení tkání a vyšší vasodilataci, tedy roztažení cév. Budeme-li brát toto jako pozitivní efekt pro náš silový trénink (co také jiného, vždy't právě proto se využívá argininových suplementů v současné době tolik), dochází k vyššímu prokrvení svalové hmoty a možnému růstu sportovní výkonnosti. Dalším pozitivním vlivem souvisejícím s užíváním nitrátů je i ochrana kardiovaskulárního systému. My se však blíže podívejme na vliv na sportovní výkon.

Možná jste si v poslední době zvykli, že se objevují stále častější zmínky o dobrých výsledcích při suplementaci nebo spíše "popíjení" štávy z červené řepy. O co ale jde u červené řepy. Právě o nitráty (dusičnany). Ty se v hojné míře nacházejí v zelenině, a to zejména v té kořenové. Napomáhají v našem organismu vzniku oxidu dusnatého, a to lehce odlišně od klasického argininu. U argininu probíhá syntéza oxidu dusnatého za pomoci enzymu eNOS (množství a syntéza eNOS se snižuje s intenzitou zátěže), nitráty s tímto enzymem nepracují. Nejsou tedy zcela zatíženy jeho nedostatkem v organismu, který vzniká právě při tréninku. Jejich přeměna začíná v dutině ústní, kde se dusičnany mění na dusitany. Přes krevní barvivo a plazmu se dostávají k tomu, aby se nakonec staly oxidem dusnatým, který podporuje vasodilataci a pro nás nosný efekt vyššího napumpování.

Podle dostupných studií, mají nitráty schopnost podporovat vyšší výkon ve vztahu k rostoucí intenzitě tréninku. Je tedy vhodný spíše pro vysoce intenzivní tréninky, kde pracujete s vysokou tréninkovou zátěží, nebo s krátkými pauzami mezi jednotlivými sériemi. Za vše může mluvit studie provedená na dvou skupinách sportovců, kdy jedna z nich konzumovala na dusičnany bohatou šťávu z červené řepy a druhá placebo. U první skupiny se výrazně zvýšil výkon, a to ve smyslu nižší poptávky kyslíku a tím i pozdějšího vyčerpání kreatinových rezerv pro syntézu ATP. Skupina s placebem prováděla vysoko-intenzivní cvičení (dnes crossfitového charakteru) do selhání po dobu 9 min. a 46 sekund. Skupina s dusičnany pak výrazně déle, a sice 12 min. a 14 sekund.

Podíváme-li se na efekt snížení krevního tlaku, můžeme říct, že pracuje pozitivně zejména u osob, které již mají vysoký krevní tlak. To může být jeden z výsledků konzumace zeleniny, který se tak často staví do roviny s kardiovaskulárním zdravím. Jedno z tvrzení také ukazuje, že nitráty mohou mít schopnost oddálení stárnutí organismu.

Jak naznačují studie, nitráty jsou pro sportovní výkon velmi použitelné a mohly by do budoucna napomoci lepšímu výkonu zejména u sportovců ve vysoké intenzitě zatížení. Navíc podpora produkce NO a vasodilatace slibuje v kombinaci s účinnými látkami mnoho benefitů.

Červená řepa

  •