#MOJEOVESNA od Verči Wisiorkové

2. 8. 2015
Komentáře
#MOJEOVESNA od Verči Wisiorkové

Označení #mojeovesná, to je jedno z těch, které tak často vidím na instagramu a facebooku známých fitnessek a bikini závodnic. Proč si vlastně tolik zamilovaly ovesnou kaši? 

#MOJEOVESNA od Verči Wisiorkové

Moje ovesná, moje kaše, porridge, nebo prostě jen ovesná kaše. Tak nejčastěji najdete označené fotky s tou nejlepší snídani na světě. Víte, jsem absolutní milovník ovesných kaší... kdybych si měla vybrat potravinu, kterou bych nikdy ze svého jídelníčku nevyloučila, budou to právě ovesné vločky. Hned Vám povím proč.
 
Ovesné vločky jsou totiž skvělým zdrojem komplexních sacharidů, jsou lehce stravitelné a plné vlákniny, která je potřebná pro správný chod našich střev, ale i pro regulaci cholesterolu a glukózy v krvi. Mimo to jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitamínů B1, B6, E, železa, vápníku, fosforu i lecitinu.  Je tedy jasné, že pokud sáhnete po ovesných vločkách dopřejete svému tělu mnoho prospěšných látek. 
 
Kromě těchto benefitů má ale ovesná kaše pro mě také další benefity. Pokud použijete správné vločky (já jsem si oblíbila Mornflakes, které můžete sehnat na aktin.cz), dosáhnete absolutně krémové konzistence. Skvělé je, že dokážou pojmout hodně vody a tak se jejich kouzlo projeví právě v dietě, kdy se sacharidy šetří. Stačí přidat dostatek vody a na světě je velká mísa kaše. Navíc perfektně zasytí. 
 
Často se setkávám s otázkou, zda vařit ve vodě či mléku. Já preferuji vodu, i když jsem ji z počátku taky radši dělala v mléce. Ona je tak trochu krémovější, já to vím, ale když si zvyknete na vodu, už nebudete chtít jinak. Když jsem si po nějakém čase (zvyklá vařit ji ve vodě) připravila právě z mléka, bylo mi tak strašně těžko, že už bych to znovu neudělala :D Nejsem chemik, ani doktor, ale řekla bych, že se to pro trávení není zrovna dobrá kombinace. 
Teď už se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu, a sice, jak takovou kaši připravuji já. Nejčastěji si zaliji 80‑100 g ovesných vloček čistou vodou. Vodu dávám od oka, do klasického kastrůlku cca 1‑2 cm nad vločky. Záleží na hustotě, kterou máte rádi, pokud chcete kaši řidší, dejte více vody. (vždycky je ale lepší vodu přidat později a kaši zředit, naopak to jde jen těžko.)
 
Pak přivedu k varu, dokud kaše nebublá a nezhoustne. Tady je třeba poctivě míchat, aby se kaše nepřipálila. Když je konzistence podle mých představ, vypnu hořák a vmíchám opatrně dávku proteinu. Proč protein? Abych dosáhla požadovaného množství bílkovin, ale také, aby mi kaši ochutil a osladil. 
 
Pokud z nějakého důvodu protein dávat nechci, ještě za varu vmíchávám do kaše bílky do ztuhnutí. Tahle varianta  je taky moc dobrá, kaše ještě trochu „nabyde“ a „zkrémovatí“. Pak už je ale třeba dochutit například karobem, stévií a skořicí. 
 
Pro velké dietáře s malým množstvím vloček ke snídani a velkým hladem, je pak možností do kaše najemno nastrouhat cuketu a hned od počátku vařit s vločkami. Cuketa není cítit, pomůže ale zvětšit objem. 
 
Hotovou ovesnou kaši pak nejradši zdobím kostičkou kvalitní hořké čokolády, která se pod teplou hmotou rozteče...to je lahoda. Pokud mi to množství tuků na den dovolí, přidám i trochu ořechového másla. No a samozřejmě ovoce podle chuti. 
 
Další ódy na ovesnou kaši můžete najít na mém instagramu anebo na facebooku. 
Vaše V.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?