Označení #mojeovesná, to je jedno z těch, které tak často vidím na instagramu a facebooku známých fitnessek a bikini závodnic. Proč si vlastně tolik zamilovaly ovesnou kaši?
#MOJEOVESNA od Verči Wisiorkové
Moje ovesná, moje kaše, porridge, nebo prostě jen ovesná kaše. Tak nejčastěji najdete označené fotky s tou nejlepší snídani na světě. Víte, jsem absolutní milovník ovesných kaší... kdybych si měla vybrat potravinu, kterou bych nikdy ze svého jídelníčku nevyloučila, budou to právě ovesné vločky. Hned Vám povím proč.
Ovesné vločky jsou totiž skvělým zdrojem komplexních sacharidů, jsou lehce stravitelné a plné vlákniny, která je potřebná pro správný chod našich střev, ale i pro regulaci cholesterolu a glukózy v krvi. Mimo to jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitamínů B1, B6, E, železa, vápníku, fosforu i lecitinu. Je tedy jasné, že pokud sáhnete po ovesných vločkách dopřejete svému tělu mnoho prospěšných látek.
Kromě těchto benefitů má ale ovesná kaše pro mě také další benefity. Pokud použijete správné vločky (já jsem si oblíbila Mornflakes, které můžete sehnat na aktin.cz), dosáhnete absolutně krémové konzistence. Skvělé je, že dokážou pojmout hodně vody a tak se jejich kouzlo projeví právě v dietě, kdy se sacharidy šetří. Stačí přidat dostatek vody a na světě je velká mísa kaše. Navíc perfektně zasytí.
Často se setkávám s otázkou, zda vařit ve vodě či mléku. Já preferuji vodu, i když jsem ji z počátku taky radši dělala v mléce. Ona je tak trochu krémovější, já to vím, ale když si zvyknete na vodu, už nebudete chtít jinak. Když jsem si po nějakém čase (zvyklá vařit ji ve vodě) připravila právě z mléka, bylo mi tak strašně těžko, že už bych to znovu neudělala :D Nejsem chemik, ani doktor, ale řekla bych, že se to pro trávení není zrovna dobrá kombinace.
Teď už se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu, a sice, jak takovou kaši připravuji já. Nejčastěji si zaliji 80‑100 g ovesných vloček čistou vodou. Vodu dávám od oka, do klasického kastrůlku cca 1‑2 cm nad vločky. Záleží na hustotě, kterou máte rádi, pokud chcete kaši řidší, dejte více vody. (vždycky je ale lepší vodu přidat později a kaši zředit, naopak to jde jen těžko.)
Pak přivedu k varu, dokud kaše nebublá a nezhoustne. Tady je třeba poctivě míchat, aby se kaše nepřipálila. Když je konzistence podle mých představ, vypnu hořák a vmíchám opatrně dávku proteinu. Proč protein? Abych dosáhla požadovaného množství bílkovin, ale také, aby mi kaši ochutil a osladil.
Pokud z nějakého důvodu protein dávat nechci, ještě za varu vmíchávám do kaše bílky do ztuhnutí. Tahle varianta je taky moc dobrá, kaše ještě trochu „nabyde“ a „zkrémovatí“. Pak už je ale třeba dochutit například karobem, stévií a skořicí.
Pro velké dietáře s malým množstvím vloček ke snídani a velkým hladem, je pak možností do kaše najemno nastrouhat cuketu a hned od počátku vařit s vločkami. Cuketa není cítit, pomůže ale zvětšit objem.
Hotovou ovesnou kaši pak nejradši zdobím kostičkou kvalitní hořké čokolády, která se pod teplou hmotou rozteče...to je lahoda. Pokud mi to množství tuků na den dovolí, přidám i trochu ořechového másla. No a samozřejmě ovoce podle chuti.
Další ódy na ovesnou kaši můžete najít na mém instagramu anebo na facebooku.
Vaše V.