Díky biopotravinám nebudeme zdravější ani hubenější. Proč se vyplatí je kupovat?

Zuzana Gáliková
Zuzana Gáliková před 14 dny
Díky biopotravinám nebudeme zdravější ani hubenější. Proč se vyplatí je kupovat?

"Proč kupuješ bio zeleninu?" Ptala jsem se nedávno kamarádky. "Protože je přece zdravější než ta obyčejná," odpověděla mi. Ještě stále koluje názor, že biopotraviny je dobré kupovat zejména kvůli tomu, že obsahují více živin než jejich nebio sourozenci. Co když vám ale řeknu, že označení bio je v první řadě o něčem úplně jiném? Pojďme si to raději ujasnit.

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Co se ve skutečnosti skrývá za označením bio
  • Co je to ekologické zemědělství a proč by mne to mělo zajímat
  • Jak pomáhá ekologické zemědělství naší planetě
  • Jak je to teda s tím zdravím? Jsou bio zdravější? A skutečně se po nich hubne? 
  • Jestli kupovat, nebo nekupovat biopotraviny

Bio: Zdravý člověk, nebo zdravá planeta?

Označení bio není jenom marketing, jak si mnoho lidí myslí. Není to však ani záruka, že si kupujeme ultra super zdravou potravinu. Ve skutečnosti bio není ani až tak o našem zdraví jako spíše o naší planetě a životním prostředí. A to proto, že potravina, která se hrdě pyšní tímto označením, je produktem ekologického zemědělství.

Ekologické zemědělství šetří naši planetu

Ekologické zemědělství na rozdíl od konvenčního, ze kterého pocházejí všechny nebio produkty, dělá věci trochu jinak, je šetrnější k životnímu prostředí.

  1. Nevyužívá syntetické hnojiva, místo toho dává přednost organickým, jako je kompost nebo hnůj. Tím udržuje kvalitu půdy a podzemních vod. 
  2. V ekologickém zemědělství je omezeno ošetřování plodin agrochemikáliemi, jak jsou pesticidy. Třeba herbicid glyfosát, který je známý jako přípravek Roundup, je zakázán. Tato omezení chrání nejen kvalitu půdy a vody, ale výsledkem jsou i potraviny, které nejsou pesticidy kontaminované. 
  3. V blízkosti pěstovaných plodin se zachovávají i původní oblasti, jako jsou třeba louky a háje. S nimi se také zachovávají původní živočichové a rostliny a zlepšuje se schopnost krajiny zadržovat vodu.
  4. Tohle všechno vede k tomu, že se udržuje biodiverzita – jak se odborně říká rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů. Ta je stále menší a menší, protože si postupně ničíme lesy, pralesy a přírodu až příliš využíváme pro své potřeby – nahrazujeme ji třeba poli, plantážemi, domy.... Dle letošní zprávy OSN je až milion druhů rostlin a živočichů ohroženo vyhynutím(Martin 2019)
  5. Ekologické zemědělství navíc dbá na pohodu chovaných zvířat (welfare). Slepičky a dobytek mají volný výběh, množství zvířat na jedné farmě je limitované, zvíře nesmí být svázané a omezované v pohybu. (FAO 2019c; 2019b; European Commission 2019b)

Ve zkratce, ekologické zemědělství je postavené na myšlence dlouhodobé udržitelnosti – když se budeme k planetě chovat ohleduplně, bude nám déle sloužit. Pro zvědavce, které zajímá víc detailů, doporučuji stránku Organizace OSN pro výživu zemědělství.

1574691766_a_3401.jpg

Které živiny najdeme v biopotravinách ve větším množství?

Říkáte si, že všechna tato opatření se musí nějak ukázat i na nutriční hodnotě potravin? Ano, opravdu se zdá, že biopotraviny jsou na tom o něco lépe. 

  1. Bio ovoce a zelenina mají někdy vyšší obsah vitaminu C, a to až o 31 %.
  2. Některé studie zjistili, že bio zelenina obsahuje více karotenoidů.
  3. Obiloviny jsou bohatší na esenciální aminokyseliny.
  4. Hovězí maso z volně pasoucích se zvířat může mít až čtyřnásobné množství omega-3 mastných kyselin.
  5. I mléko a vejce obsahují více omega-3 MK. Mléko někdy o 50 % víc.
  6. Maso z ekologického zemědělství je obecně libovější a má méně nasycených mastných kyselin. 

Obsah většiny vitamínů a minerálních látek, jako je třeba vitamín A, E, vápník, selen nebo zinek, je však stejný u bio i nebio potravin (Huber et al. 2011; Lairon 2010; Nuernberg et al. 2002).

1574691652_a_3401.jpg

Přesedlání na biopotraviny nás zdravějšími neudělá

Dá se říct, že když přejdeme na nakupování biopotravin, budeme hned zdravější? Nedělejme si iluze. Rozdíly v obsahu živin nejsou tak veliké, aby měly takový efekt. Navíc, jak jste si právě přečetli, jde jen o některé živiny

Když si pořídíme bio mléko, přičemž si ho dvakrát denně nalijeme do kafe, vyšší obsah omega-3 mastných kyselin můžeme brát jako hezký bonus navíc, ale ne jako velký krok směrem k lepšímu zdraví. O polovinu vyšší obsah je ve skutečnosti jen o cca 100 mg více omega-3 v 100 ml bio mléka (Huber et al. 2011).

Hlavní myšlenka BIO spočívá v nižším obsahu cizorodých látek v potravinách

Spíše než pro obsah živin bychom je měli vyzdvihnout kvůli nižšímu obsahu cizorodých látek – pesticidů, aditiv (umělá barviva, konzervační látky, atd.) 

Používání těchto látek je v ekologickém zemědělství hodně omezeno, mnohé z nich se nesmí používat vůbec. Ačkoli existují limity pro obsah pesticidů v potravinách, v malém procentu potravin se stane, že jsou překročeny (European Food Safety Authority 2019).

Navíc nejde jenom o potraviny, ale také o půdu a podzemní vody, které jsou nimi kontaminovány. Například glyfosát (přípravek Roundup), který je momentálně označen za “potenciálně karcinogenní”, se v půdě drží několik měsíců až rok. 

Při jeho hojném používání tak není překvapením, když se dostane do pěstovaných plodin. Proto nakupování potravin při produkci, ve kterých jsou pesticidy omezeny, je určitě výhoda.

1574694684_a_3401.jpg

Biopotraviny nejsou zázrakem na hubnutí. Stále obsahují energii...

Ani biopotraviny se nevyhnuli zařazení do nekonečné skupiny zázraků, které nás připraví o veškeré tukové zásoby a zajistí dokonalou formu. Bohužel, zázraky jsou jenom v pohádkách. 

Pouhou záměnou doteď kupovaných potravin za biopotraviny opravdu nezhubneme. V biokvalitě si kromě zeleniny a ovoce pořídíme i uzeniny, čokoládu, sušenky nebo alkohol. Z pohledu obsahu energie se bio a nebio potraviny neliší.

Nenechte se nachytat! Ne každá "farmářská" potravina je biopotravina

Když už se rozhodnete biopotraviny zkusit, dávejte dobrý pozor, jaké produkty vybíráte. Ne každý "domácí" a "farmářský" produkt je bio. Aby byla potravina bio, musí mít na obale jedno z následujících označení.

Image result for produkt ekologickeho zemedelstvi logo
Ministerstvo zemědělství ČR 2019a; dTest 2019a

Logo s lístkem je povinné pro všechny biopotraviny vyrobené v Evropské unii. Na biopotravinách původem z České republiky by měla být navíc i “biozebra”.

Co si z toho vzít?

Zdá se, že nálepka biopotravina = zdravá potravina neříká celou pravdu. Některé biopotraviny mají víc určitých živin, je to však jen malý zlomek ze všech a rozdíly nejsou tak velké. Znamená to však, že biopotraviny jsou vyhozené peníze? Vůbec ne. Je však potřeba se na ně koukat z jiného úhlu. 

Třeba tak, že si koupíme potravinu, kvůli které nemusela být půda zasažena pesticidy ani syntetickými hnojivy. Podpoříme tak způsob zemědělství, který je udržitelnější, stará se o kvalitu půdy a vody a částečně přispívá k tomu, abychom jsme si tu mohli komfortně žít i nadále. 

Kromě třídění odpadu a brojení proti jednorázovým kelímkům může být i tohle způsob, jak můžeme my, běžní smrtelníci, udělat něco pro naše životní prostředí.

Další informace můžete načerpat z našich obsáhlých článků:

DTEST, 2019a. Kontrolované ekologické zemědělství. www.dtest.cz [online]. Dostupné z: https://www.dtest.cz/znacky…%5Bkategorie%5D=3

EUROPEAN COMMISSION, 2019b. Organic production and products. European Commission - European Commission [online] [vid. 2019-08-18]. Dostupné z: https://ec.europa.eu/info…

EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY, 2019. The 2017 European Union report on pesticide residues in food. EFSA Journal [online] [vid. 2019-08-26]. Dostupné z: doi:10.2903/j.efsa.2019.5743

FAO, 2019b. Organic Agriculture: Does the consumption of organic food increase exposure to biological contaminants? [online] [vid. 2019-07-12]. Dostupné z: http://www.fao.org/organicag…

FAO, 2019c. Organic Agriculture: What are the environmental benefits of organic agriculture? [online] [vid. 2019-07-12]. Dostupné z: http://www.fao.org/organicag…

HUBER, M., E. REMBIALKOWSKA a D. SREDNICKA, 2011. Organic food and impact on human health: Assessing the status quo and prospects of research - ScienceDirect [online] [vid. 2019-08-17]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com…

LAIRON, Denis, 2010. Nutritional quality and safety of organic food. A review. Agronomy for Sustainable Development [online]. 30(1), 33–41. ISSN 1773-0155. Dostupné z: doi:10.1051/agro/2009019

MARTIN, 2019. UN Report: Nature’s Dangerous Decline „Unprecedented"; Species Extinction Rates „Accelerating". United Nations Sustainable Development [online]. [vid. 2019-08-22]. Dostupné z: https://www.un.org…

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ČR, 2019a. Loga a značení (Zemědělství, eAGRI). www.eagri.cz [online] [vid. 2019-08-18]. Dostupné z: http://eagri.cz/public/web…

NUERNBERG, Karin, Gerd NUERNBERG, Klaus ENDER, Stephanie LORENZ, Kirstin WINKLER, Rainer RICKERT a Hans STEINHART, 2002. N-3 fatty acids and conjugated linoleic acids of longissimus muscle in beef cattle. European Journal of Lipid Science and Technology [online]. 104(8), 463–471. ISSN 1438-9312. Dostupné z: doi:10.1002/1438-9312(200208)104:8<463::AID-EJLT463>3.0.CO;2-U

Poděkuj autorovi
1 člověk již poděkoval

Diskuze k článku