Díky biopotravinám nebudeme zdravější ani hubenější. Proč se vyplatí je kupovat?

26. 11. 2019
Komentáře
Díky biopotravinám nebudeme zdravější ani hubenější. Proč se vyplatí je kupovat?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

"Proč kupuješ bio zeleninu?" Ptala jsem se nedávno kamarádky. "Protože je přece zdravější než ta obyčejná," odpověděla mi. Ještě stále koluje názor, že biopotraviny je dobré kupovat zejména kvůli tomu, že obsahují více živin než jejich nebio sourozenci. Co když vám ale řeknu, že označení bio je v první řadě o něčem úplně jiném? Pojďme si to raději ujasnit.

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • Co se ve skutečnosti skrývá za označením bio.
  • Co je to ekologické zemědělství a proč by mne to mělo zajímat.
  • Jak pomáhá ekologické zemědělství naší planetě.
  • Jak je to teda s tím zdravím? Jsou bio zdravější? A skutečně se po nich hubne?
  • Jestli kupovat, nebo nekupovat biopotraviny.

Bio: Zdravý člověk, nebo zdravá planeta?

Označení bio není jenom marketing, jak si mnoho lidí myslí. Není to však ani záruka, že si kupujeme ultra super zdravou potravinu. Ve skutečnosti bio není ani až tak o našem zdraví jako spíše o naší planetěživotním prostředí. A to proto, že potravina, která se hrdě pyšní tímto označením, je produktem ekologického zemědělství.

Ekologické zemědělství šetří naši planetu

Ekologické zemědělství na rozdíl od konvenčního, ze kterého pocházejí všechny nebio produkty, dělá věci trochu jinak, je šetrnější k životnímu prostředí.

  1. Nevyužívá syntetické hnojiva, místo toho dává přednost organickým, jako je kompost nebo hnůj. Tím udržuje kvalitu půdypodzemních vod.
  2. V ekologickém zemědělství je omezeno ošetřování plodin agrochemikáliemi, jak jsou pesticidy. Třeba herbicidglyfosát, který je známý jako přípravek Roundup, je zakázán. Tato omezení chrání nejen kvalitu půdy a vody, ale výsledkem jsou i potraviny, které nejsou pesticidy kontaminované.
  3. V blízkosti pěstovaných plodin se zachovávají i původní oblasti, jako jsou třeba louky a háje. S nimi se také zachovávají původní živočichovérostliny a zlepšuje se schopnost krajiny zadržovat vodu.
  4. Tohle všechno vede k tomu, že se udržuje biodiverzita – jak se odborně říká rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů. Ta je stále menší a menší, protože si postupně ničíme lesy, pralesy a přírodu až příliš využíváme pro své potřeby – nahrazujeme ji třeba poli, plantážemi, domy.... Dle letošní zprávy OSN je až milion druhů rostlin a živočichů ohroženo vyhynutím(Martin 2019)
  5. Ekologické zemědělství navíc dbá na pohodu chovaných zvířat (welfare). Slepičky a dobytek mají volný výběh, množství zvířat na jedné farmě je limitované, zvíře nesmí být svázané a omezované v pohybu. (FAO 2019c; 2019b; European Commission 2019b)

Ve zkratce, ekologické zemědělství je postavené na myšlence dlouhodobé udržitelnosti – když se budeme k planetě chovat ohleduplně, bude nám déle sloužit. Pro zvědavce, které zajímá víc detailů, doporučuji stránku Organizace OSN pro výživu zemědělství.

Díky biopotravinám nebudeme zdravější ani hubenější. Proč se vyplatí je kupovat?

Které živiny najdeme v biopotravinách ve větším množství?

Říkáte si, že všechna tato opatření se musí nějak ukázat i na nutriční hodnotě potravin? Ano, opravdu se zdá, že biopotraviny jsou na tom o něco lépe.

  1. Bio ovoce a zelenina mají někdy vyšší obsah vitaminu C, a to až o 31 %.
  2. Některé studie zjistili, že bio zelenina obsahuje více karotenoidů.
  3. Obiloviny jsou bohatší na esenciální aminokyseliny.
  4. Hovězí maso z volně pasoucích se zvířat může mít až čtyřnásobné množství omega‑3 mastných kyselin.
  5. I mléko a vejce obsahují více omega‑3 MK. Mléko někdy o 50 % víc.
  6. Maso z ekologického zemědělství je obecně libovější a má méně nasycených mastných kyselin.

Obsah většiny vitamínů a minerálních látek, jako je třeba vitamín A, E, vápník, selen nebo zinek, je však stejný u bio i nebio potravin (Huber et al. 2011; Lairon 2010; Nuernberg et al. 2002).

Díky biopotravinám nebudeme zdravější ani hubenější. Proč se vyplatí je kupovat?

Přesedlání na biopotraviny nás zdravějšími neudělá

Dá se říct, že když přejdeme na nakupování biopotravin, budeme hned zdravější? Nedělejme si iluze. Rozdíly v obsahu živin nejsou tak veliké, aby měly takový efekt. Navíc, jak jste si právě přečetli, jde jen o některé živiny.

Když si pořídíme bio mléko, přičemž si ho dvakrát denně nalijeme do kafe, vyšší obsah omega‑3 mastných kyselin můžeme brát jako hezký bonus navíc, ale ne jako velký krok směrem k lepšímu zdraví. O polovinu vyšší obsah je ve skutečnosti jen o cca 100 mg více omega‑3 v 100 ml bio mléka (Huber et al. 2011).

Hlavní myšlenka BIO spočívá v nižším obsahu cizorodých látek v potravinách

Spíše než pro obsah živin bychom je měli vyzdvihnout kvůli nižšímu obsahu cizorodých látek – pesticidů, aditiv (umělá barviva, konzervační látky, atd.)

Používání těchto látek je v ekologickém zemědělství hodně omezeno, mnohé z nich se nesmí používat vůbec. Ačkoli existují limity pro obsah pesticidů v potravinách, v malém procentu potravin se stane, že jsou překročeny (European Food Safety Authority 2019).

Navíc nejde jenom o potraviny, ale také o půdu a podzemní vody, které jsou nimi kontaminovány. Například glyfosát (přípravek Roundup), který je momentálně označen za “potenciálně karcinogenní”, se v půdě drží několik měsíců až rok.

Při jeho hojném používání tak není překvapením, když se dostane do pěstovaných plodin. Proto nakupování potravin při produkci, ve kterých jsou pesticidy omezeny, je určitě výhoda.

Díky biopotravinám nebudeme zdravější ani hubenější. Proč se vyplatí je kupovat?

Biopotraviny nejsou zázrakem na hubnutí. Stále obsahují energii...

Ani biopotraviny se nevyhnuli zařazení do nekonečné skupiny zázraků, které nás připraví o veškeré tukové zásoby a zajistí dokonalou formu. Bohužel, zázraky jsou jenom v pohádkách.

Pouhou záměnou doteď kupovaných potravin za biopotraviny opravdu nezhubneme. V bio kvalitě si kromě zeleniny a ovoce pořídíme i uzeniny, čokoládu, sušenky nebo alkohol. Z pohledu obsahu energie se bio a nebio potraviny neliší.

Nenechte se nachytat! Ne každá "farmářská" potravina je biopotravina

Když už se rozhodnete biopotraviny zkusit, dávejte dobrý pozor, jaké produkty vybíráte. Ne každý "domácí" a "farmářský" produkt je bio. Aby byla potravina bio, musí mít na obale jedno z následujících označení.

Produkt ekologickeho zemedelstvi logo
Ministerstvo zemědělství ČR 2019a; dTest 2019a

Logo s lístkem je povinné pro všechny biopotraviny vyrobené v Evropské unii. Na biopotravinách původem z České republiky by měla být navíc i “biozebra”.

Co si z toho vzít?

Zdá se, že nálepka biopotravina = zdravá potravina neříká celou pravdu. Některé biopotraviny mají víc určitých živin, je to však jen malý zlomek ze všech a rozdíly nejsou tak velké. Znamená to však, že biopotraviny jsou vyhozené peníze? Vůbec ne. Je však potřeba se na ně koukat z jiného úhlu.

Třeba tak, že si koupíme potravinu, kvůli které nemusela být půda zasažena pesticidy ani syntetickými hnojivy. Podpoříme tak způsob zemědělství, který je udržitelnější, stará se o kvalitu půdy a vody a částečně přispívá k tomu, abychom jsme si tu mohli komfortně žít i nadále.

Kromě třídění odpadu a brojení proti jednorázovým kelímkům může být i tohle způsob, jak můžeme my, běžní smrtelníci, udělat něco pro naše životní prostředí.

Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdravé tělo, silnou mysl a vysněnou postavu? Máme pro vás moderního průvodce světem stravování.
Kuřecí maso plné hormonů a antibiotik: Fáma, nebo reálné nebezpečí?
Kuřecí maso plné hormonů a antibiotik: Fáma, nebo reálné nebezpečí?
Často se můžeme setkat s tvrzeními, že kuřecí maso je plné hormonů a antibiotik. Je tomu ale skutečně tak, nebo je pravda poněkud méně senzační?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Součástí lidské výživy je celá řada kontroverzních potravin, které mají jak své zastánce, tak zaryté odpůrce. Tito odpůrci takovou potravinu často bez diskuse šmahem odsoudí a mluví o ní jako o nezdravé, ba dokonce škodlivé. Jak je na tom mléko i s celou řadou mléčných výrobků?
Fresh, nektar, džus z koncentrátu. Pijeme ovoce, nebo cukr a aromata?
Fresh, nektar, džus z koncentrátu. Pijeme ovoce, nebo cukr a aromata?
Někdy nám masová média dokáží předhodit senzační titulky zpráv, ale realita je poněkud skrytá mezi řádky. Zjistěte s námi, proč džusy nepatří pod škatulku zdravé výživy a proč bychom svoje ovoce měli jíst, nikoliv pít. A jednou pro vždy si ujasníme, že džus ovlivňuje hladinu krevního cukru.
Je veganství zdravé? Pro a proti dietnímu režimu, který přerostl v životní styl
Je veganství zdravé? Pro a proti dietnímu režimu, který přerostl v životní styl
Veganství, ať už je z jakéhokoliv důvodu, se stává čím dál populárnějším. Víte ale, co všechno obnáší, jaké jsou jeho benefity a jaké negativní dopady může mít?
Co znamená označení Vím, co jím, Klasa nebo Fitness vejce?
Co znamená označení Vím, co jím, Klasa nebo Fitness vejce?
Na potravinách najdeme řadu označení, nápisů a log. Víte ovšem, která loga mají svůj opodstatněný význam, a kdo je uděluje? Pomocí log na potravinách tak můžeme nakupovat třeba ryze tuzemské potraviny, potraviny označované iniciativou vím, co jím a třeba fair trade produkty. Kdo je kdo v této džungli?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.