Před nedávnem jste v jednom z předchozích článků měli možnost poznat hned několik výjimečných slečen, které svými recepty a fotkami inspirují nejednoho milovníka jídla. Nicméně, aby to tu bylo trochu genderově vyvážené a nedošlo k nějaké mýlce, představuji vám několik mužů, kteří by to v kuchyni natřeli nejedné hospodyňce.
Že kluci nenosí zástěru? Tak to neznáte Kluka v zástěře
V první řadě před Klukem v zástěře smekám klobouk (zástěru) dolů za přezdívku. Sám o sobě tvrdí, že je všežravec a hlavně amatérský patlálek, který rád vaří. Podle mě by to ale v zástěře nandal i vaší babičce.
Jeho recepty jsou na slaná i sladká jídla. Pokud nepatříte zrovna k milovníkům koláčků, na jeho Instagramu si určitě něco pro svůj apetit najdete. Co dalšího je třeba ocenit, je jeho foodstyling. Fotky má totiž opravdu parádní. Tudíž moje rada zní, než se na jeho profil podíváte, najezte se. Hladoví byste totiž mohli ukousnout kus mobilu. A věřte, že i kdyby byl mobil Apple, tak by vám nechutnal. :)
Vybraný recept: Třešňová bublanina. Je téměř taková, jako ji vždycky pekla babička k nedělní kávě. A na vrchu ještě s pořádnou vrstvou ovoce.
U Martina Škody najdete hlavně radost a zábavu z vaření
Mladý kuchař, ale ne jen tak ledajaký. Martin sice nesplňuje ten známý prototyp klasického vyučeného, ale o to víc zajímavější a originálnější je. Nejen on, ale i jeho vaření a recepty. Celou gastronomii a vše s ní spojené totiž nebere pouze jako práci od – do, ale je to součást jeho životního stylu.
Martin se motá v kuchyni už od svých osmi let. No, holky, která z nás to může říct? V 17 letech vydal první kuchařku a už stihl vytvořit i pokračování. Škoda nevařit v Gourmand Awards dostala cenu za 3. nejlepší debut a Škoda nevařit 2 dokonce ve stejnojmenné soutěži v roce 2016 v čínském Yantai zvítězila. No tak vážně, podle Škody by byla škoda nevařit! V posledním roce se hodně věnuje i tématu plýtvání potravin. A Martinova filozofie? Chce předávat radost a zábavu právě skrze jídlo a vaření. Podle mě se mu to daří výborně. Navíc jíst se musí, tak si to pojďme přece pořádně užít!
Jaké jsou vlastně jeho recepty? Miluje punkovou kuchyni, takže grilovačky jsou to pravé ořechové (nebo spíš grilované?).
Vybraný recept: Lasagne s pečenou zeleninou. Milovník italské kuchyně se ve mně prostě nezapře. Proto mě z Martinových receptů hned oslovil právě recept na lasagne, tentokrát bezmasé a s pečenou zeleninou.
Chtěli byste roztomilé cupcaky od metalisty? Viktor Kalivoda pro vás má recept
Než se Viktor Kalivoda dostal v roce 2018 k vařečce, foťáku a Instagramu, byl zarytým počítačovým fanouškem a studentem informatiky. Potom si však prošel těžkým životním obdobím, ze kterého mu pomohlo cvičení a současně s tím i nově objevené sebevědomí a zájem o fitness životní styl.
Začal asi jako téměř každý nadšenec. Fitness jídlem – kuřecí s rýží a zeleninou. Přes lososa se dostal až ke svému prvnímu domácímu burgeru. A dál? Z rodného Slovenska se přestěhoval do Prahy, koupil foťák, vytvořil domácí fotostudio a založil Instagram.
Tvrdí o sobě, že není ani profesionální kuchař, ani fotograf. Nicméně jeho fotky jsou výborné a ten foodstyling? Za mě by se teda od něho mohla učit nejedna fitness foodblogerka.
Baví mě jeho heslo. "Snad kvůli mně nepřiberete." Na jeho Instagramu najdete úplně cokoliv. Od makronek, přes duhové cupcakes (které jsou mimochodem extrémně roztomilé), až po pořádný burger.
Vybraný recept: Domácí chléb. Jak by řekla Marcela z prostřena: “Ten je určitě kupovaný.” A není! Upéct vlastní chleba, holky, to asi taky každá z nás neumí.
Mládí vpřed! To je ztělesněním mladého kuchaře Martina Legezy
Martin je poměrně mladý kuchař, ale navařeno už má opravdu hodně. Celý nápad o tom začít tvořit vlastní foodblog přišel, když si koupil kuchařku Jamieho Olivera. Když on, tak já taky! A tak si Martin založil Instagram a následně i foodblog, který píše v češtině i angličtině.
Recepty se chytily a Martin byl nominovaný na objev roku jako foodblog. Mimo jiné se Martin podílel i na jedné z kapitol v kuchařce Gastrokroužku. Spolu s ním na ní pracovali například i Lukáš Hejlík či foodblogerky jako Kitchen story nebo Kitchenette.
V současnosti se věnuje přípravě vlastní kuchařky, snad ji brzo najdeme na pultech v knihkupectvích vedle Zdendy Pohlreicha a dalších. Pokud hledáte inspiraci na nedělní koláč nebo jen tak něco sladkého na zub, z Martinových receptů si určitě vyberete. Jak sám říká, v dezertech je hodně kreativní a inspiraci hledá třeba ve Francii nebo ve středomoří. A to my rádi!
Vybraný recept: Čokoládové cupcakes se sněhem alá indiánci. Tradiční česká klasika. Měkký piškot, krásně nadýchaný bílý sníh a navrchu vrstva čokolády. Pod tohle asi na Instagram #healthy a #fitness nedáte. Žádné fitness jídlo, ale poctivý sněhový indiánek? Nebíčko v papulce!
A tajemného pana Cuketku znáte?
Pan Cuketka je tajemný jako hrad v Karpatech nebo Fantomas s vařečkou. Kdo se za touhle přezdívkou asi schovává? Instagram má trochu jiný než ostatní. U něho totiž moc fotek nenajdete. Místo toho tam točí videorecepty. U těch vás bude bavit už jen samotné koukání na ně.
Vybraný recept: Koblihy. Popravdě neznám jediného člověka, který by neměl rád koblihy. Navíc tyhle by rozhodně neodmítl ani Homer Simpson. Plněné buď marmeládou nebo krémem a na vrchu ještě tenká vrstva cukru.
Wild Chef alias Marek Pavala vás klidně naučí připravit steaky ve žhavém uhlí
Marek asi nebyl klasický prototyp vysokoškoláka. Menza, párky a špagety s kečupem. Jeho kuchařská kariéra totiž začala právě při studiu na vysoké, kde vařil pro svoje spolužáky i vyučující. Tak takhle se na to musí!
V roce 2012 se totiž zúčastnil soutěže Masterchef SK/CZ a skončil na krásném 3. místě. A kuchařskou čepici už z hlavy nesundal. Od té doby se totiž pohyboval mezi takovými profíky, jako jsou Riccardo Lucque, náš Zdeněk Pohlreich, Jan Punčochář nebo i michelinští kuchaři z Itálie jako Steffano Ciotti.
Chtěli byste vařit pro Arnolda? Marek pro legendu kulturistiky opravdu vařil
Marek pracoval jako osobní kuchař samotného Arnolda Schwarzeneggera. Tak co, utíráte slzu, fitnessáci? Nicméně potom se rozhodl založit Fuego (kočovnou školu vaření), ve které vaříte v přírodě na otevřeném ohni, kde si všechno připravujete venku. Můžete se také naučit, jak udělat steaky bez pánve nebo roštu, hozené přímo do žhavého uhlí. Markova přezdívka sice je WILD CHEF, ale nemusíte jít na lov, abyste si podle jeho receptů něco připravili i doma.
Vybraný recept: Slaný french toast. Tousty. Zní to tak jednoduše a přitom je to tak dobré. Jak píše sám Marek, tousty léčí kocoviny, chutnají dětem, zabírají na holky… jeden toast vládne všem, jeden jim všem káže. Takže pánové, návod na holky máte jasný!
Každý muž v kuchyni je inspirací pro druhé
Dámy a pánové, řekněme si to popravdě. Téměř každý muž, který cvičí a "drží" stravu, ať už kvůli gainz, zdravému životnímu stylu nebo vyrýsovaným buchtám na břiše, se v kuchyni dříve či později začne pohybovat. Ať už chce, nebo nechce. Kuřecí s rýží na sto způsobů. Ale i přes to je to klasika, která, když je dobře připravená (a že tihle borci ji připravit umí!), nikdy nezklame a neomrzí. Časem si však každý muž v kuchyni vypiluje pestré portfolio precizně zmáknutých receptů