Nízkokalorické, bez cukru, náhradní sladidlo...

5. 6. 2015
Komentáře
Nízkokalorické, bez cukru, náhradní sladidlo...

V poslední době na mě koukají tyto nápisy snad odevšad. Nevím, kde se vzala obliba všech těch nekalorických ochucovadel a popravdě nejsem jejich příznivcem, nicméně bychom se jistě mohli podívat, co vlastně vyjadřují sladidla v nich obsažená. . 

Nízkokalorické, bez cukru, náhradní sladidlo......

Každý den se dívám na to, jak lidé zainteresovaní do fitness světa a výživy postují na sociální sítě jídla s dipy, nízkokalorickými sladidly nebo sirupy. Zdá se mi to jako posedlost něčím, co si nemůžeme nebo snad spíše nechceme dát. Snažíme se tedy najít něco, co nám alespoň "uměle" nahradí náš oblíbený cukr. Je to pouze návyk a závislost na sladkém. Nejsem proti, však si dejte. Já však nejsem zastáncem těchto náhražek. O tom však psát nechci. Možná se k článku o "silonkách z láhve" dostanu, nicméně dnes bych velmi rád a na pravou míru uvedl to, co vlastně znamenají všechny názvy sladidel, které v těchto produktech najdete. 

Náhradní sladidla...

Co všechny tyto oblíbené produkty spojuje? Mimo čištěné vody a hromady různých vláknin a celulózy, samozřejmě také náhradní a umělá sladidla. To jsou přesně ta sladidla a éčka, která sledujete v ostatních potravinách. Se zábavou sleduji diskuze o tom, že toto či toto obsahuje hromadu éček a nakonec na další fotografii výběr nízkokalorického produktu, který jich obsahuje daleko více, než laciná paštika od Hamé. Co naplat, s tradičním heslem: "na něco přece musíme umřít", které většinou k dané fotce dotyčný pisatel nebo blogger přidá, pokračujeme dále v konzumaci. 

Jsou pro nás však náhradní sladidla nebezpečná? Dá se říct, že ano. Alespoň tedy prozatím. Studie o jejich neurotoxicitě se teprve dokončují, a tak se můžeme směle cpát a prozatím ani netušit, že by nám nějaké nebezpečí mohlo hrozit. Jsme však generace umělých sladidel a zřejmě čas ukáže, jestli děláme dobře, či nikoliv. Pravdou je, že všechna náhradní sladidla prošla celou řadou testování a při běžném dávkování by jejich konzumace neměla mít žádný negativní vliv na naše zdraví. Věřme tomu. Pro každé náhradní sladidlo je navíc stanovena maximální zdravotně nazávadná dávka, která je počítaná na kilogram tělesné hmotnosti. Toto množství se označuje jako ADI. 

Acesulfam K (Acesulfam draselný)
  • Historie: objeven v r. 1967
  • Původ, chemická podstata: heterocyklická látka (její draselná sůl)
  • Chuť: Velmi sladká, ale s mírně nahořklou pachutí.
  • Kód: E 950
  • ADI: 0‑15 mg/kg
  • Sladivost: 100‑200x vyšší než sacharóza.
  • Energetická hodnota: nulová
  • Výhody a rizika: Nezpůsobuje zubní kaz, vhodný i pro diabetiky. Zdravotně bezpečný (prokázáno více než 100 studií během posledních 40 let). V těle se nepřeměňuje, vylučuje se v nezměněném stavu.
  • Kulinární vlastnosti: Stabilní při tepelné úpravě, vhodný i pro pečení a vaření.
 
Aspartam
  • Historie: Objeven v r. 1965, pro použití v potravinách schválen v roce 1983. Dnes je aspartam nejpoužívanějším náhradním sladidlem.
  • Původ, chemická podstata: Dipeptid (bílkovina), složená ze 2  aminokyselin -  kyseliny asparágové a fenylalaninu.
  • Chuť: Sladká, bez výraznějších vedlejších pachutí.
  • Kód: E 951
  • ADI: 40 mg/kg
  • Sladivost: 100‑200x sladivější než řepný cukr.
  • Energetická hodnota: 1600 kJ /100 g (1 tableta = 1,3 – 1,5 kJ podle druhu sladidla)
  • Výhody a rizika: Z hlediska zdraví bezpečný, protože je běžně obsažený v bílkovinné potravě. Pouze lidé, kteří trpí fenylketonurií, ho nesmějí používat. Vhodný pro diabetiky. Nezpůsobuje zubní kaz.
  • Kulinární vlastnosti: Nestabilní při vyšších teplotách a v málo kyselém prostředí – ztrácí sladivost a hořkne. Není vhodný pro tepelnou úpravu a pro nekyselé nápoje a potraviny.
 
Cyklamát
  • Historie: cyklamáty byly objeveny roku 1937.
  • Původ, chemická podstata: Cyklamáty jsou soli kyseliny cyklohexylaminosulfonové (sodná a vápenatá sůl).
  • Chuť: cukru podobnější než sacharin, ale s náznakem vedlejší příchuti.
  • Kód: E 952
  • ADI: 0‑9 mg/kg
  • Sladivost: 20‑50x vyšší než sacharóza.
  • Energetická hodnota: nulová
  • Výhody a rizika: V 60. letech se v některých studiích ukázalo zvýšené riziko nemocí, spojených s užíváním cyklamátů (vznik jedovatých látek v těle, riziko rakoviny močového měchýře). Proto byl až do r. 2000 cyklamát zakázán v USA i Evropě. Protože se ale po mnoha opakovaných testech škodlivost cyklamátu neprokázala, je u nás i v EU od r. 2000 povolen. Nezpůsobuje zubní kaz, vhodný i pro diabetiky.
  • Kulinární vlastnosti: Tepelně stabilní, lze použít na pečení i vaření a zavařování.
 
Cukerné alkoholy - Polyoly (Mannitol, Sorbitol, Maltitol, Xylitol)
  • Historie: Sorbitol poprvé izolován již v roce 1872.
  • Původ, chemická podstata: Alkoholické cukry, vyskytují se v přírodě např. v ovoci.
  • Chuť: velmi podobná cukru, ale pouze slabě sladká. Mívají příjemné chladivé účinky v ústech.
  • Kód: Sorbitol E 420, Xylitol E 967, Mannitol E 421, Maltitol E 965
  • ADI: Sorbitol 0‑15 mg/kg, Maltitol 0‑15 mg/kg, Mannitol 0‑50 mg/kg, pro Xylitol není stanovena.
  • Sladivost: Sorbitol 0,5‑0,6 v porovnání se sladivostí sacharózy.
  • Energetická hodnota: Sorbitol 1110 kJ/ 100 g (asi o 1/3 energie méně než cukr, který má 1680 kJ/ 100 g), Mannitol 840 kJ/ 100 g, Maltitol 880 kJ/ 100 g, Xylitol 1008 kJ/ 100 g.
  • Výhody a rizika: Výhodou je jejich přirozená sladká chuť, která se využívá ve směsích se sladivějšími umělými sladidly na zakrytí pachuti. Nepodporují vznik zubního kazu, xylitol se dokonce doporučuje k prevenci zubního kazu, používá se proto ve žvýkačkách, na zubní nitě a do zubních past. Jsou vhodné i pro diabetiky.
  • Ve větším množství mohou mít projímavý účinek. Vysoké dávky sorbitolu mohou poškozovat buňky očí a nervů, způsobit bolesti břicha a plynatost. U xylitolu nebyly zjištěny nežádoucí vlivy na zdraví člověka, ale u psů může nadměrný příjem xylitolu vést i k selhání ledvin.
  • Kulinární vlastnosti: Tepelně stabilní, nehnědnou při pečení a cukrovinky s jejich obsahem jsou méně lepkavé než s cukrem.
 
Sacharin
  • Historie: nejdéle známé náhradní sladidlo, objeven v roce 1879.
  • Původ, chemická podstata: imid kyseliny o‑sulfobenzoové
  • Chuť: s nahořklou vedlejší pachutí
  • Kód: E 954
  • ADI: 0‑5 mg/ kg
  • Sladivost: 300x vyšší než u sacharózy
  • Energetická hodnota: nulová
  • Výhody a rizika: Jeho používání bylo omezeno, protože při testování na krysách se při vysokých dlouhodobých dávkách vyskytl častější nádor žlučníku. Ukázalo se ale, že u lidí tento vliv nemá. Proto se v poslední době znovu zvyšuje jeho používání – hlavně proto, že je levnější než jiná sladidla. Nezpůsobuje zubní kaz, vhodný i pro diabetiky.
  • Kulinární vlastnosti: Tepelně stabilní, ale kvůli nepříjemné pachuti se pro pečení samostatně nepoužívá.
 
Sukralóza
  • Historie: nejmladší náhradní sladidlo, objeven v r. 1976, v EU schválen až roku 2004
  • Původ, chemická podstata: Získává se ze sacharózy nahrazením -OH skupiny chlorem.
  • Chuť: Sladká, téměř k nerozeznání od cukru.
  • Kód: E 955
  • ADI: 9 mg/ kg
  • Sladivost: 500‑600x sladivější než cukr.
  • Energetická hodnota: (1 tableta = 1,4 kJ).
  • Výhody a rizika: Nepředstavuje žádné riziko. Vhodný pro diabetiky.
  • Kulinární vlastnosti: Ve směsi s maltodextrinem tepelně stabilní, nemění chuť ani sladivost. Samotná se teplem částečně rozkládá.
Dovolte mi jednu radu na závěr. Nebuďte tak umělí, výživový trend je takový, že se snažíme dostávat k samotným základům výživy. Většina z nás se toho i drží. Nakupujeme zeleninu na farmářských trzích, nechceme žádná polská kuřata a snažíme se sehnat BIO vejce. I přesto nakupujeme a používáme "silonky v lahvi" jen abychom si ochutili svoji ranní ovesnou kaši. Přitom sladká chuť je jen a pouze zvyk. Myslete na to. 
 
zdroj: vimcojim.cz
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?