Vegan, vegetarián, fruitarián - jak se zorientovat

7. 2. 2016
Komentáře
Vegan, vegetarián, fruitarián - jak se zorientovat
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Moderní výživové postupy nabízí možnost vynechat ze své stravy jednu ze složek výživy, která je pro nás od pradávna přirozená, nicméně aktuálně velmi eticky problematická. Tou je maso a živočišné produkty. Jak se zorientovat ve výživových směrech?

Vegan, vegetarián, fruitarián - jak se zorientovat

Podívejme se jednotlivě na různé formy vegetariánství tak, jak je můžeme i sami využít ve své stravě a v jídelníčku. 

SEMIVEGETARINÁSTVÍ

Semivegetariánství je nejmírnější formou vegetariánství. Někteří autoři tento způsob výživy dokonce za vegetariánství nepovažují. Jeho základem jsou potraviny rostlinného původu doplněné o nízkotučné mléčné výrobky, vejce a občasnou konzumaci ryb a drůbeže (méně než jedenkrát týdně). Jediné, co semivegetariáni odmítají, jsou červené druhy masa a samozřejmě také uzeniny. Semivegetariánství je velmi rozšířené v západní Evropě a Americe. Tento způsob výživy se ztotožňuje s antisklerotickou (racionální) dietou a se současnými názory na zdravou stravu. Je tedy považován za optimální pro osoby s ukončeným růstem. Vzhledem k tomu, že bílé maso obsahuje méně železa než tmavé, měli by semivegetariáni hledat další jeho dobré zdroje (vejce, brambory, rajčata) nebo použít železo ve formě doplňku (neměli by ale překračovat doporučenou dávku).              

LAKTO‑OVO‑VEGETARIÁNSTVÍ

Lakto‑ovo‑vegetariáni jedí stravu založenou na obilovinách, zelenině, ovoci, luštěninách a semenech. Vedle potravin rostlinného původu běžně konzumují také vejce, mléko a mléčné výrobky, ale nepřijímají žádné maso, uzeniny, drůbež ani ryby. Tato dieta se dá upravit tak, aby kryla potřebné dávky všech živin. Lakto‑ovo‑vegetariáni tedy vůbec nemusí trpět nedostatkem bílkovin a vitaminu B12. Problematický je, stejně jako u semivegetariánů, příjem železa a kvůli absenci ryb i příjem jódu, který mimo jiné ovlivňuje intelektové schopnosti člověka a na jeho deficit reaguje zvláště negativně organismus ve vývinu.

LAKTO‑VEGETARIÁNSTVÍ

Lakto‑vegetariáni z živočišných potravin konzumují pouze mléko a mléčné výrobky (jogurty, sýry). I při tomto způsobu výživy je sice možné zajistit tělu dostatek kvalitních bílkovin, ale je to už složitější a je také potřeba, aby člověk, který se takto stravuje měl o své výživě hlubší znalosti. S tím, jak se zužuje možnost výběru potravin, totiž stoupá pravděpodobnost deficitu některé z živin.
Řada lidí se uchyluje k pohodlnějším řešením a místo přípravy pestrého vegetariánského jídelníčku, sklouzne k opakovanému pojídání pečiva (často sladkého), přeslazených müsli tyčinek s polevami a sušeného ovoce nebo ořechů v tzv. „jogurtových“ polevách. Tento příklad  má doložit, že mnohdy nezáleží na výživovém stylu, který si zvolíme, ale na tom, jakým způsobem k němu budeme v praxi přistupovat.

VEGANSTVÍ

Vegani, neboli striktní vegetariáni, odmítají veškeré potraviny živočišného původu (včetně medu). Veganská strava může přinášet určitá rizika podvýživy. Problematické je zejména dodržení doporučené dávky a kvality bílkovin. Je sice možné zajistit dostatek bílkovin, ale jsou k tomu potřeba určité nutriční znalosti. Příjem esenciálních aminokyselin je velmi závislý na jejich pestrosti, kdy neplnohodnotná, nejvíce užívaná obilná bílkovina se musí kombinovat například s luštěninami nebo se sójovou bílkovinou, které dohromady poskytují kompletní bílkovinu (všechny důležité aminokyseliny), aby se zamezilo karenci některých esenciálních aminokyselin.

Při veganské výživě navíc často hrozí nedostatek energie, tuků a jejich doprovodných složek (např. lipofilních vitaminů) a samozřejmě také minerálních látek, zejména železa a vápníku, popřípadě i zinku a mědi. Závažným problémem je nedostatek vitaminu B12, který je obsažen pouze v potravinách živočišného původu, proto by jej měli vegani přijímat formou doplňku. To však často z ideových důvodů odmítají a tím se vystavují riziku vzniku perniciózní anemie. Na druhé straně může být v nadbytečném množství zastoupena vláknina (nad 60g za den, což je dvojnásobek doporučené denní dávky), která může výrazně snížit absorpci a využitelnost živin, například vápníku, železa či zinku. 

FRUITARIÁNSTVÍ

Velmi zvláštním typem veganské výživy je fruitariánství (tzv. ovocné diety). Tento (naštěstí okrajový) výživový směr je založený pouze na různých druzích syrového nebo sušeného ovoce doplněného v malém množství i ořechy. Dlouhodobější dodržování této stravy musí nutně vést k nedostatku proteinů, vitaminů skupiny B a minerálních látek.     

Typ Maso a jatečné produkty Drůbež Ryby Vejce Mléčné výrobky Med
Laktoovovegetariánství Ne Ne Ne Ano Ano Ano
Laktovegetariánství Ne Ne Ne Ne Ano Ano
Ovovegetariánství Ne Ne Ne Ano Ne Ano

Dá se říct, že forem vegetariánství je poměrně hodně, kadžý má své pro a proti. Pokud se podívám na člověka jako tvora žijícího od pradávna na této planetě. Tak ho považuji za všežravce, který by jistě maso ve své stravě měl mít. Nicméně zcela stejně chápu etický problém v konzumaci masa a souhlasím s ním. Zvířata nemohou za to, že se je snažíme jíst. Pokud je chováme pro maso, nemůžeme je považovat za náš majetek, i přesto si jejich životy nárokujeme. Kde tedy hledat tu rovnováhu?

Co je to anémie, jaké typy existují a kdo je nejvíce ohrožen?
Co je to anémie, jaké typy existují a kdo je nejvíce ohrožen?
Anémií, neboli chudokrevností, trpí globálně téměř 30 % populace. Nejrozšířenější je anémie sideropenická, existuje však mnoho dalších typů. Kdo může být tedy anémií ohrožen, a v jakých potravinách hledat rizikové nutrienty?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak zhubnout břicho? Nabízíme 6 efektivních rad!
Jak zhubnout břicho? Nabízíme 6 efektivních rad!
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
10 tipů na rychlé a zdravé letní obědy
Taky máte léto nacpané volnočasovými aktivitami, prací a nemáte čas se plně věnovat vaření? Zkuste některý z těchto 10 rychlých a přitom zdravých nápadů na letní obědy.
Puriny v potravinách a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny v potravinách a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.