Kolem zakázaných a nevhodných potravin, kterým byste se měla během těhotenství vyvarovat, panuje celá řada neopodstatněných mýtů. Přesto opravdu existují potraviny a nápoje, na která si musíte dát velký pozor.
Můžete si dát sushi? Kus pořádného steaku? A jak je to s tou kávou? Na všechny tyto otázky vám odpovíme v našem článku.
7 potravin, na které si dát v těhotenství pozor
1. Ryby obsahující hodně rtuti
Nejvíce rtuti obsahuje makrela, žralok nebo mečoun. To jsou ryby na vrcholu potravního řetězce, dožívají se vyššího věku, a proto kumulují rtuti více. Proto byste si jejich konzumaci měla raději odpustit. Rtuť ve vyšších množstvích je toxická pro imunitní a nervový systém či ledviny vyvíjejícího se plodu.
To ale rozhodně neznamená, že musíte ryby ze svého jídelníčku vyřadit úplně, ba naopak. Ryby jsou cenným zdrojem omega 3 mastných kyselin a jódu, které jsou klíčové pro vývoj mozku a nervové soustavy dítěte. Ryba by se na vašem talíři měla objevit 2–3 x týdně. Skvělou volbou je pstruh, losos, treska nebo tilápie.
Pokud se z různých důvodů na vašem talíři tak často ryby nevyskytují, zvažte suplementaci omega 3 mastných kyselin EPA a DHA.
2. Tepelně neupravené ryby
Milujete sushi? To vás budu muset zklamat, ale na tuhle asijskou pochoutku raději zapomeňte. Taková jídla totiž mohou být zdrojem bakterií, virů nebo různých parazitů. Typickým příkladem může být salmonella nebo listerie. Zvlášť listerie je nebezpečím jak pro vás, tak i vaše dítě a může mít fatální následky v podobě potratu nebo předčasného porodu.
V případě sushi bohužel nestačí jen se vyhýbat druhům, které obsahují rybu. Dobrou volbou totiž nebudou ani varianty s okurkou nebo avokádem. Obvykle jsou totiž připravovány v jedné kuchyni, na stejné podložce a stejným nožem, a hrozí tak křížová kontaminace.
3. Tepelně neupravené maso
Dobrou zprávu nemám ani pro fanynky tataráku, krvavých steaků nebo burgerů. Situace je totožná jako u tepelně neupravených ryb. I zde riskujete infekci bakteriemi či parazity, jako je Toxoplazmóza, E. coli nebo výše zmíněné Listerie či Salmonella.
Pokud si chcete dopřát steak nebo vepřovou panenku, vždy dbejte, ať je maso udělané „well done.“ Šéfkuchaři by vás za to sice nepochválili, ale taková úprava je nejbezpečnější. To stejné platí u mletého masa: když budete připravovat burger nebo chilli con carne, dbejte na důkladnou tepelnou úpravu a sledujte původ masa.
4. Syrová a nedostatečně tepelně upravená vejce
Zbystřete i u konzumace vajec. Podobně jako u tepelně nedostatečně upraveného masa a ryb, i zde může hrozit nákaza salmonellou. Mezi typické příznaky patří horečka, zvracení, žaludeční křeče a průjmy. V ojedinělých případech to může vézt i k děložním stahům, což má za důsledek potrat či předčasný porod.
Proto si avo toast se ztraceným vejcem, domácí majonézou nebo holandskou omáčku nechte na období po porodu. Nemusíte se bát, že by vám snídaně ve vaší oblíbené kavárně snad utekla. Potraviny v obchodě, které obsahují syrová vejce (např. majonéza), obvykle obsahují vejce, která prošla procesem pasterizace. Takové potraviny tedy jsou bezpečné. Pro jistotu ale vždy čtěte obaly.
5. Nepasterované mléko mléčné výrobky, plísňové sýry a lahůdkářské výrobky
Další skupinou potravin, na kterou v těhotenství dát pozor, jsou plísňové sýry (např. hermelín nebo niva). Použitý druh ušlechtilé plísně je sice zdravotně nezávadný, nevylučuje ale růst jiných druhů plísní. Rizikem je i nákaza listeriózou. V tomto ohledu jsou ale rizikovější různé lahůdkářské výrobky (chlebíčky, majonézové saláty apod.).
Takové výrobky podle mého názoru nepatří do žádného jídelníčku, natož toho těhotenského. Pokud je opravdu chcete jíst, kupujte pouze čerstvé a ihned je spotřebujte. Jestliže jsou vám z jakéhokoli důvodu podezřelé (mají jinou chuť, vůni nebo vzhled), raději je vyhoďte.
Ačkoliv jsou mléčné výrobky přímo od farmáře velice populární, i zde dávejte pozor. Obvykle nejsou ošetřeny pasterizací, tudíž jsou v těhotenství nevhodné. Pasterizace je totiž proces, kdy je mléko krátkodobě vystaveno vysoké teplotě, a zničí se tak patogenní organismy, aniž by trpěla kvalita potraviny. V běžných obchodech se však s nepasterovanými výrobky nesetkáte.
6. Alkohol
Názory na konzumaci alkoholu v těhotenství se různí. Sama se přikláním k názoru, že alkohol by se v těhotenství neměl konzumovat vůbec. I malé množství zvyšuje riziko potratu, předčasného porodu nebo opožděného vývoje mozku dítěte.
Z konzumace alkoholu vyplývá riziko tzv. fetálního alkoholového syndromu, které u dítěte zahrnuje deformity obličeje, srdeční vady a snížení intelektu.
7. Neomyté ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina mohou být kontaminovány bakteriemi i parazity (např. toxoplazmóza přenášená parazitem Toxoplasma gondii). Ke kontaminaci může dojít už během produkce, sklízení, přepravy nebo v obchodě. Obvykle má tooxplazmóza mírný průběh, riziková je ale pro těhotné ženy v druhém nebo třetím trimestru, kdy hrozí poškození plodu.
Jídelníček těhotné ženy by měl být bohatý na ovoce a zeleninu. Než se s chutí pustíte do toho krásně šťavnatého jablka, pořádně ho umyjte. A nebude úplně od věci, když u tohoto návyku zůstanete napořád.
Co si z toho vzít?
Stravování v těhotenství není žádná věda. V podstatě stojí na pevných racionálních základech: vybírejte libové maso, ryby, celozrnné produkty, vejce, luštěniny, ovoce, zeleninu a ořechy. Vyhnout byste se měly fastfoodu a ultrazpracovaným potravinám. Ty nemají v jídelníčku opodstatnění u nikoho z nás.
Spíš než „za dva“ jezte dvojnásobně kvalitně a zajímejte se o původ potravin. Překvapením pro vás možná je, že kalorická potřeba v tomto období o tolik vyšší není. Jedná se o cca 200–300 kcal v druhém a třetím trimestru, což odpovídá malé například menší misce ovesné kaše s ovocem a oříškovým máslem. V prvním trimestru se dokonce potřeba energie nemění.
Že jste v seznamu výše zmíněných potravin nenašli kávu? Doby, kdy byla striktně zakazována, jsou dávno pryč. S konzumací by sice měly nastávající maminky brzdit, ale za bezpečné považujeme množství okolo 200 mg. To odpovídá zhruba 2–3 šálkům.