Věčné chemikálie PFAS v obalech potravin

Komentáře
Věčné chemikálie PFAS v obalech potravin
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Nová studie z roku 2019 porovnávala stravování doma se stravováním v restauracích a fast foodech s ohledem na koncentraci potenciálně nebezpečných látek v krvi. Výsledek? Konzumace jídel z fast foodů byla spojena s vyšší hladinou těchto látek v těle. O jaké látky jde a máme se bát?

Látky z obalových materiálů potravin (PFAS) mohou způsobovat potíže se štítnou žlázou a reprodukcí

Už jste někdy přemýšleli nad tím, proč jsou průmyslové obaly potravin tak odolné? Proč papírový obal másla není zvenku mastný, proč se obal od cheeseburgeru nikdy nerozmočí nebo proč tenký obal popcornu dokáže tak účinně odolávat mastné pochoutce?

Odpověď nám dávají PFAS (PolyFluoroAlkyl Substances, přezdívané též jako věčné chemikálie), což jsou látky hojně používané v potravinových obalových materiálech. Dokáží totiž spolehlivě odolávat mastnotě i vlhkosti

Obalový materiál (nejčastěji papír) se tak napustí touto příměsí (výsledný obsah PFAS v obalu činí asi 11,5 %) a dokáže potravinu efektivně chránit.

PFAS se však mohou uvolňovat do potravin i lidského těla a způsobovat zdravotní problémy

Technologova radost se rychle mění v noční můru výživáře, když zjistí, že PFAS se mohou z obalů uvolňovat do potravin, a nakonec až do lidského těla. A co hůř, PFAS se do těla nejen dostávají, ale také se v něm dlouhodobě ukládají (pro nejčastěji používané PFAS jde řádově o roky, než se z těla odbourají).

S čím jsou dávány látky používané v obalových materiálech (PFAS) do souvislosti?

  1. zvýšeným rizikem vzniku rakoviny
  2. poruchou funkce štítné žlázy
  3. sníženou funkcí imunitního systému
  4. přibýváním na váze 
  5. a zřejmě působí taktéž jako tzv. endokrinní disruptory (narušují hormonální rovnováhu)

Jídlo z fast foodů a balený popcorn představují bohatý zdroj PFAS

Nedávno byla publikovaná studie zabývající se sledováním zdrojů PFAS v potravinách.
A jak to dopadlo? 

  • Vyšší hladina PFAS v krvi byla objevena u osob, které jedly pravidelně v restauracích, fast foodech či pizzeriích oproti osobám, které se stravovaly převážně v domácích podmínkách. 

Proč tomu tak je?

To se můžeme jen domnívat, ale podle autorů je velmi pravděpodobné, že stravování ve fast foodech je spojeno s častějším kontaktem potravin s průmyslovými obaly. Také materiály pro převoz jídla z restaurace jen přispívá potenciální kontaminaci PFAS. 

Pokud ale hledáte opravdového rekordmana v obsahu PFAS, ve fast foodech hledáte marně. Nejvyšší hodnoty PFAS v krvi totiž byly naměřeny u milovníků baleného popcornu

Ten je totiž v kontaktu s papírovým obalem nejen v regálu vaší oblíbené sámošky, ale také během samotné přípravy v mikrovlnné troubě při vyšší teplotě, kvůli čemuž se PFAS do popcornu mohou přenášet rychleji a ve větším množství.

Věčné chemikálie PFAS v obalech potravin

Jaké je řešení? Méně obalů a více jídla připraveného v domácích podmínkách

Snížit hladiny PFAS v organismu můžete díky častější konzumaci a přípravě jídla v domácích podmínkách. Podle Susmanna (2019) obsahuje jídlo připravené v domácích podmínkách daleko méně PFAS než jídlo v restauracích a fast foodech. 

Vyměňte zastávku ve fast foodu cestou z práce za nákup nutričně bohatých potravin a připravte si jídlo doma. Nejen že omezíte příjem potenciálně rizikových látek, ale také můžete několikanásobně ušetřit za nákup potravin.

Méně krabic a obalů. Nakupujte co nejčerstvější potraviny

Eliminovat PFAS ze stravy se můžete pokusit navíc díky méně častému používání obalových materiálů na potraviny, což jde ruku v ruce s omezením průmyslově zpracovaných potravin, které v sobě mohou mít více ochranných obalů než samotného produktu. 

Méně krabic, méně plastových obalů. Díky tomu zamezíte i průchodu dalších potenciálně nebezpečných látek z nekvalitních plastových materiálů, jako je například bisfenol A (BPA) či ftaláty. A jako bonus můžete odejít z obchodu se spokojeným pocitem, že jste pro životní prostředí alespoň něco málo udělali.

Věčné chemikálie PFAS v obalech potravin

Co si z toho vzít?

  • Mnoho obalových materiálů využívá z technologických důvodů PFAS jako příměs do papíru, díky čemuž výrobci dosáhnou vyšší odolnosti obalů.
  • Tyto příměsi (PFAS) se mohou následně dostávat do potravin, a nakonec až do lidského organismu, kde mohou přetrvávat mnoho let.
  • PFAS jsou spojeny s výskytem rakoviny, poruchou funkce štítné žlázy, sníženou funkcí imunitního systému či s přibíráním hmotnosti.
  • Nejlépe uděláte, pokud budete své jídlo konzumovat z domácí výroby, při které použijete co nejméně obalových materiálů. Tím prospějete nejen svému zdraví, ale také životnímu prostředí.
  • Při stravování v domácích podmínkách máte kontrolu nad všemi použitými surovinami, můžete také kontrolovat množství jídla na jednu porci nehledě na skutečnost, že domácí stravování bývá zpravidla méně kalorické. Oproti fast foodům a pizzeriím také obsahuje výrazně méně soli a cukru, trans‑nenasycených mastných kyselin a zpravidla také celkového množství přijaté energie.
  • Díky domácímu stravování ušetříte, a to až několikanásobně oproti pravidelnému stravování v restauracích. Naučte se vařit do zásoby z nutričně hodnotných potravin a jídlo si noste s sebou v kvalitních plastových nádobách bez bisfenolů (na dně obalu naleznete nápis „BPA‑free“).
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdraví i vysněnou postavu? Stravovací základy pro pokročilé
Co jíst pro zdravé tělo, silnou mysl a vysněnou postavu? Máme pro vás moderního průvodce světem stravování.
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Můžeme jíst vysoce průmyslově zpracované potraviny a přitom být štíhlí a zdraví? Na to se podíváme v tomto článku a nenecháme hranolku na hranolce!
Toxická látka bisfenol A proniká do těla i z účtenek z nákupů
Toxická látka bisfenol A proniká do těla i z účtenek z nákupů
Bisfenol A neboli (BPA) A je chemická sloučenina, která je důležitá pro výrobu mechanicky odolných a průhledných plastů. Denně se s ním setkáváme v podobě plastových lahví, plechovek, kuchyňských potřeb, nábytku, CD a DVD nosičů nebo třeba téměř pokaždé, když si vezmeme účtenku od svého nákupu.
Nadbytek tuku i vážné zdravotní problémy. Co dalšího způsobuje přemíra cukru?
Nadbytek tuku i vážné zdravotní problémy. Co dalšího způsobuje přemíra cukru?
Všeho moc škodí! I tak by se daly interpretovat výsledky studie vědců z Koreji, kteří zkoumali, jaký vliv má strava s vysokým obsahem cukru nebo tuku na naše zdraví. Proč se vyvarovat jejich vysokému příjmu se dozvíte v tomto cukrem (nebo tukem?) nabitém článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Proč nehubnu v kalorickém deficitu, a co s tím?
Podstatou hubnutí je, jak jistě víte, kalorický deficit. Co když je ale situace opačná, a vy přijímáte stravy příliš málo? Může paradoxně dojít i ke zvýšení hmotnosti? A jak se tomu bránit? Vše se dozvíte v novém článku.