Jestli pravidelně používáš filtrační konvici na kohoutkovou vodu, pravděpodobně to děláš proto, abys měl/a vodu co nejčistší. A k tomu tě také možná štve ta ne úplně lahodná pachuť chloru, kterou v kohoutkové vodě čas od času můžeš cítit. Možná jsi ale nikdy nepřemýšlel/a nad tím, že si nesprávným používáním filtračních konvic můžeš ve skutečnosti ještě uškodit. V některých případech si můžeš filtrací do vody zanést až 10 000x více bakterií, než najdeš v kohoutkové vodě. Proč?
Výměnné filtry jsou opravdu určené k pravidelné výměně
Přiznej se, kdy naposled jsi vyměnil/a filtr ve tvé konvici? Pokud jsi ve své paměti zapátral/a až o několik měsíců dozadu, dávej pozor. Takovým používáním si totiž můžeš ještě pěkně uškodit. Většina výrobců filtračních konvic doporučuje vyměňovat patrony jednou za měsíc či po přefiltrování 100 litrů vody.
Po té době totiž nejen že se stává samotné filtrování nesnesitelně pomalé a vlastně tak trochu neefektivní (adsorpční částice ve filtru mají konečnou kapacitu k zachytávání částic), ale současně může docházet k bakteriální kontaminaci. V jedné starší studii vědci dokonce zjistili, že obsah bakterií může vzrůst až na deseti tisíci násobek množství, které se vyskytuje v kohoutkové (nefiltrované) vodě. To už není tak skvělé, že?
Stříbro na filtru pomůže, ale není všemocné
Filtrační patrona ale i plastová konvice sama o sobě se může stát líhní pro nejrůznější bakterie. "Tomu bývá dnes ze strany výrobců často předcházeno impregnací filtrační náplně stříbrem, nezřídka pak ale dochází k uvolňování stříbra do filtrátu v nadměrném množství, pročež opět není možné považovat zařízení za zdravotně nezávadné; některé systémy dokonce uvolňují kovy (měď, zinek, stříbro) do filtrátu záměrně pro jejich baktericidní účinek," varuje František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu.
Antibakteriální účinky stříbra byly popsány už Herodotem v době před naším letopočtem, takže jeho použití v některých filtračních patronách ve 21. století rozhodně není žádný objev Ameriky. Pravdou ale je, že to celou situace o trochu zlepšuje. Ani stříbro však není všemocné. V jedné studii bylo zjištěno, že čerstvě přefiltrovaná voda má vyšší obsah bakterií než voda 24 hodin od přefiltrování – nějakou dobu tedy trvá, než uvolněné stříbro na bakterie zapůsobí.
Jiné studie zase ukazují, že některé bakterie (např. Pseudomonas aeruginosa) jsou vůči stříbru více rezistentní oproti jiným.
V chladnějším prostředí je růst bakterií pomalejší
Pokud filtrační patrony pravidelně vyměňuješ dle instrukcí výrobce, není důvod k panice. Jestli ale chceš mít 100% jistotu, že je tvá přefiltrovaná voda bez bakterií, můžeš ji pro jistotu ještě krátce převařit. Vroucí voda je pro bakterie spolehlivé KO, čehož můžeš využít třeba při přípravě čaje, kávy a dalších teplých nápojů.
Stejně tak pokud plánuješ filtrovanou vodu po nějakou dobu skladovat, dej ji raději do chladničky. Při nižší teplotě je růst bakteriálních kolonií pomalejší a tak je méně pravděpodobné, že se ti v přefiltrované vodě přemnoží.
Víš, jaké jsou plusy a mínusy používání filtračních konvic? Dozvíš se v našem dalším článku Filtrační konvice: Skutečně se vyplatí nebo jde jen o marketingovou záležitost?
Jak je na tom kohoutková voda ze zdravotního hlediska? Vše rozebereme v našem článku Kvalita pitné vody: můžeme pít bez obav i tu z kohoutku?
Co si z toho vzít?
Filtruj nebo ne, ale pokud už filtruješ, vyměňuj filtrační patrony pravidelně. Většina výrobců doporučuje filtrační hlavice vyměňovat každý měsíc nebo po přefiltrování 100 litrů pitné vody.
Pokud zůstaneš měsíce věrný své první filtrační patroně, po nějaké době hrozí, že si do vody začneš zanášet škodlivé bakterie, které se ve filtru přemnožily.